Ga naar inhoud

Personenautoverzekering

Kosten lesauto verzekeren

Je lesauto goed verzekeren is heel belangrijk. Je lesauto vormt namelijk een belangrijk onderdeel van je werk. Daarnaast vervoer je veel mensen in je lesauto, zoals rijschool leerlingen en CBR-examinatoren. Maar hoeveel kost een lesautoverzekering eigenlijk? Lees meer over het verzekeren van je lesauto en de kosten die daarbij komen kijken.

Hoeveel kost een lesautoverzekering?

Hoeveel een lesautoverzekering kost, is per persoon en lesauto heel verschillend. Er is dus niet één antwoord op deze vraag. De kosten van een lesautoverzekering zijn namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren. Waaronder:

Prijs lesautoverzekering afhankelijk van dekking die je kiest

Eén van de premiebepalende factoren is de dekking die je kiest. Je hebt altijd keuze uit drie dekkingen: WA, WA+ of All Risk. Aan elke dekking hangt een ander prijskaartje. De ene is namelijk wat uitgebreider dan de ander. Wat elke dekking precies inhoudt, lees je hieronder.

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)
WA is de meest voordelige optie van de drie. Hiermee ben je verzekerd voor alle schade die jij of je leerlingen met jouw lesauto aan anderen toebrengen. Schade aan je eigen lesauto wordt niet vergoed. WA wordt meestal afgesloten voor lesauto's van 9 jaar of ouder.

Beperkt Casco (WA+)
WA+ is iets uitgebreider dan WA. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan anderen, maar ook bepaalde schade aan je eigen lesauto. Zoals schade door storm, brand of diefstal. Schade die jijzelf of je leerlingen hebben veroorzaakt aan jouw lesauto is niet verzekerd. Zoals bij een aanrijding of tegen een paaltje aanrijden. WA+ wordt meestal aangeraden voor lesauto's tussen de 6 en 9 jaar oud.

Volledig Casco (All Risk)
All Risk is de meest uitgebreide, maar ook de duurste dekking van de drie. Hiermee ben je naast schade aan anderen, ook verzekerd voor schade aan je eigen lesauto. Zelfs als jij of je leerlingen deze zelf hebben veroorzaakt. All Risk wordt ook wel vaak afgesloten voor nieuwe lesauto's tot 6 jaar oud.

Let op! Je bent als autobezitter in Nederland verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Dit geldt ook voor lesauto's.

Welke basisdekking is aan te raden voor mijn lesauto?

Je mag zelf kiezen welke dekking je afsluit voor je lesautoverzekering. Toch is een All Risk dekking vaak de beste keuze voor een lesauto. Dit komt doordat je veel met jonge, onervaren bestuurders werkt. Zij veroorzaken sneller schade aan anderen in het verkeer, maar ook aan je eigen lesauto. Met een All Risk dekking weet je zeker dat je uitgebreid verzekerd bent voor schade.

Aanvullende dekkingen en de hoogte van je premie

Naast de basisdekking, hebben ook aanvullende dekkingen invloed op je premie. Deze zijn optioneel en dus niet verplicht om af te sluiten. Toch kunnen ze wel handig zijn. Zeker voor je lesauto. Zoals pechhulp, zodat je altijd hulp krijgt bij autopech. Of met rechtsbijstand. Hiermee krijg je juridische hulp bij conflicten met je lesauto. Vaak kun je al voor een klein bedrag deze aanvullende dekkingen afsluiten. Maar de exacte prijzen zijn wederom afhankelijk van het type lesauto en de hoofdbestuurder.

Tips voor het besparen op je lesautoverzekering

Een lesauto verzekeren kan best wel duur zijn. Zeker als je het goed en uitgebreid wilt verzekeren. Gelukkig zijn er wel een paar manieren waarop je kunt besparen op je premie.

Kies je voor WA+ of All Risk? Dan geldt er per schadeclaim een eigen risico. Dit bedrag kun je vaak verhogen in ruil voor korting op je premie. Let er wel op dat als je het eigen risico verhoogt, je voor hogere kosten komt te staan bij schade.

Soms kun je bijvoorbeeld collectieve korting krijgen. Of bieden verzekeraars pakketkorting aan als je meerdere verzekeringen bij ze afsluit.

Bij sommige verzekeraars kun je de premie jaarlijks betalen. Dit is vaak goedkoper dan maandelijks. Je krijgt dan meestal tussen de 1 en 3% korting.

Heb je de lesauto op naam van de zaak gekocht? Dan kun je je lesauto exclusief btw verzekeren. Krijg je schade? Dan wordt deze exclusief btw uitbetaald. Je profiteert hiermee van een lagere premie.

Vaak geldt: hoe zwaarder, nieuwer en duurder je lesauto is, hoe hoger de premie. Kies dus voor een eenvoudige lesauto. Het liefst ook nog tweedehands. Zo hou je je premie laag.

Lesauto bij Univé verzekeren

Wil je je lesauto bij Univé verzekeren? Dan sluit je hiervoor een zakelijke personenautoverzekering af. Een speciale rijschoolverzekering is dus niet nodig.

Naast WA, WA+ en All Risk heb je bij ons ook keuze uit verschillende aanvullende verzekeringen. Zoals pechhulp, inzittendenverzekering, rechtsbijstand en eigen keuze schadeherstelbedrijf (alleen te kiezen bij WA+ en All Risk). Met het laatste kies je zelf waar je autoschade laat maken. En anders kun je terecht bij één van de 300 aangesloten autoschadeherstelbedrijven.

Bereken je premie

Of sluit direct af