Ga naar inhoud

Stormschade aan je tuinhuis: is dit verzekerd?

Een storm kan je huis flink beschadigen. Dat geldt ook voor bijgebouwen zoals je tuinhuis. Met een opstalverzekering zijn je huis en bijgebouwen verzekerd tegen stormschade. Ook je tuinhuis. We leggen je uit hoe het precies zit.

Stormschade aan je tuinhuis is verzekerd met een opstalverzekering 

Met een opstalverzekering van Univé zijn de vaste onderdelen van je woonhuis verzekerd. Dus je dak, muren, vloeren, fundering en leidingen. Maar ook andere onderdelen die vastzitten aan je huis, zoals de keuken, badkamer, het toilet en de cv-installatie.  

Daarnaast vallen ook bijgebouwen op jouw erf onder de opstalverzekering. Bijvoorbeeld je tuinhuis, schuur, garage, carport of pergola. Deze horen er standaard bij. Je hoeft hier geen aanvullende dekking voor af te sluiten. 

Goed om te weten: een (hobby)kas valt niet onder de opstalverzekering. 

Stormschade tuinhuis verzekering

Is mijn tuinhuis verzekerd bij stormschade? 

Stormschade aan je tuinhuis is verzekerd met de opstalverzekering. Dat is fijn als tijdens een storm het dak van je tuinhuis is gewaaid. Bij stormschade geldt altijd een eigen risico van € 250. Zijn de kosten hoger? Dan betalen we de rest van de kosten voor reparatie van je tuinhuis. 

Zorgt een storm ervoor dat een boom op je tuinhuis dreigt te vallen? Dan wil je graag voorkomen dat die na de storm alsnog valt. Je kunt de boom dan weghalen. Voor deze kosten ben je ook verzekerd met je opstalverzekering. We noemen dit bereddingskosten. Is er toch een boom op je tuinhuis gevallen? Dan ben je naast schade aan je tuinhuis, ook verzekerd voor het weghalen van de boom. Het wegbrengen van de boom is niet verzekerd.  

Wanneer vergoedt mijn verzekering geen stormschade aan het tuinhuis? 

Je bent niet in alle gevallen verzekerd tegen stormschade aan je tuinhuis. Bijvoorbeeld als je de deur of een raam open hebt laten staan en er is daardoor schade ontstaan. Of als het hout van je tuinhuis al verrot was en het tijdens de storm in elkaar is gezakt. 

Zijn de spullen in mijn tuinhuis ook verzekerd bij stormschade? 

Met een opstalverzekering is je tuinhuis zelf verzekerd tegen stormschade. De spullen die in je tuinhuis staan, zoals tuinmeubels of tuingereedschap, vallen hier niet onder. Deze kun je bij Univé wel verzekeren met een inboedelverzekering. Hiermee zijn niet alleen de losse spullen in je huis verzekerd, maar ook de losse spullen in je tuin. Wil je de losse spullen in je tuin verzekeren tegen stormschade? Dan heb je een aanvullende Buitenshuis dekking nodig bij je inboedelverzekering. 

Wanneer telt schade aan mijn tuinhuis als stormschade? 

Niet alle schade door wind is stormschade. Bij Univé spreken we van stormschade als de schade is ontstaan bij windkracht 7 of hoger (gemeten door het KNMI). Dit is wind van 14 meter per seconde of meer. Dat is gelijk aan 50 kilometer per uur of meer. Ook schade door neerslag of sneeuwdruk die is ontstaan als direct gevolg van een storm, tellen wij mee als stormschade. 

Hoe voorkom ik stormschade aan mijn tuinhuis? 

Ook al ben je goed verzekerd, stormschade aan je tuinhuis is natuurlijk erg vervelend. Bekijk daarom hieronder een aantal tips om de kans op stormschade te verkleinen. 

  • Verwijder losse spullen uit je tuin voor een storm 
    Is er in het weerbericht een storm voorspeld? Sla losse spullen in je tuin dan zoveel mogelijk binnen op, of zet ze in het tuinhuis zelf. Tijdens een storm kunnen losse spullen in je tuin namelijk tegen je tuinhuis aanwaaien, wat zorgt voor schade. 
  • Sluit de ramen en deuren van je tuinhuis 
    Doe voor een storm de ramen en deuren van je tuinhuis dicht. Zo voorkom je dat deze los kunnen waaien. Ook komt de wind zo niet binnen in je tuinhuis. Daarmee voorkom je dat je tuinhuis vanbinnen beschadigd raakt door storm, of dat de spullen in het tuinhuis schade oplopen. 
  • Repareer schade op tijd
    Heeft je tuinhuis beschadigingen, zoals een gat in het dak of een kier in de wand? Laat dit dan snel repareren. Tijdens een storm kunnen zulke schades namelijk snel groter worden. 

Stormschade aan je tuinhuis melden bij je verzekering 

Heb je na een storm schade aan je tuinhuis? Dan kun je dit melden via Mijn Univé of de Univé App. Dat kan 24 uur per dag.  

Lees meer over schade melden aan je opstal

Verzeker je tuinhuis tegen stormschade met Univé 

Met een opstalverzekering van Univé zijn je tuinhuis, woonhuis en andere bijgebouwen goed verzekerd tegen stormschade. Ook ben je hiermee verzekerd tegen andere soorten schade, bijvoorbeeld door een inbraak of een brand. Je (tuin)spullen verzeker je gemakkelijk mee door ook een inboedelverzekering af te sluiten. 

Wil je een opstalverzekering en/of inboedelverzekering afsluiten bij Univé? Dat regel je al binnen een paar minuten via onze website. Daarbij zie je meteen de premie die bij jouw verzekering hoort. Zo kom je niet voor verrassingen te staan na het afsluiten. 

Premie berekenen opstalverzekeringPremie berekenen inboedelverzekering