Ga naar inhoud

Schilderij in huis verzekeren

Als je een waardevol schilderij in huis hebt hangen, is het wel zo fijn als dit goed verzekerd is. Zo voorkom je hoge kosten voor herstel of vervanging als je schilderij gestolen wordt of beschadigd raakt. Met een inboedelverzekering verzeker je de losse spullen in je huis, ook jouw schilderij(en).

Mijn schilderij is gestolen of beschadigd 

Is jouw schilderij uit je huis gestolen tijdens een inbraak? Doe dan eerst aangifte bij de politie. De politie kan met jouw melding op zoek naar de inbreker en mogelijk het schilderij terugvinden. Ook als dat niet lukt, weet de politie in elk geval dat er een inbreker in je wijk actief is en kunnen ze maatregelen nemen.  

Vraag, wanneer je aangifte doet van diefstal, ook een bewijs van aangifte. Dit leg je vervolgens voor aan je verzekeraar. Dit is een vereiste voor het krijgen van een schadevergoeding. Je verzekeraar bepaalt daarna samen met jou hoeveel je vergoed krijgt voor je gestolen schilderij. 

Als jouw schilderij beschadigd is geraakt, bijvoorbeeld door waterschade in je huis, biedt jouw inboedelverzekering ook een vergoeding. Neem bij schade aan je schilderij contact op met je verzekeraar. Die vergoedt (een deel van) je schade, ook als je deze zelf hebt veroorzaakt door bijvoorbeeld een huisongelukje. 

Hoeveel krijg ik vergoed bij schade of diefstal van mijn schilderij? 

Hoeveel je vergoed krijgt bij schade of diefstal van jouw schilderij, hangt af van de waarde ervan. Jouw schilderij is, samen met andere diefstalgevoelige inboedel, standaard verzekerd tot een bedrag van € 15.000. Het kan zijn dat het schilderij in jouw huis meer waard is dan dit bedrag.  

Dit kun je vaststellen door jouw schilderij te laten taxeren. Een expert, zoals een taxateur, bepaalt de waarde van het schilderij. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Zo kan makkelijker bepaald worden op hoeveel schadevergoeding je recht hebt bij schade of diefstal. 

Blijkt jouw schilderij meer waard te zijn dan € 15.000? Dan kun je ervoor kiezen om het voor een hoger bedrag te laten verzekeren in de dekking Diefstalgevoelige inboedel. Hiervoor betaal je een iets hogere premie, maar je kunt wel een hogere vergoeding krijgen bij schade of diefstal. 

Je schilderij buitenshuis verzekeren 

Met een inboedelverzekering is jouw schilderij standaard in jouw huis verzekerd, maar niet buitenshuis. Hoewel je schilderij meestal binnen aan de muur hangt, kan het zijn dat je het een keer buitenshuis moet verplaatsen. Bijvoorbeeld als je met je schilderij naar een beurs gaat.  

Hiervoor is het verstandig om de aanvullende dekking Buitenshuis af te sluiten bij je inboedelverzekering. Hiermee zijn jouw spullen, dus ook je schilderij, in heel Nederland verzekerd tegen schade en diefstal. Zo kun je jouw schilderij rustig meenemen buitenshuis. Let wel op, bij de Buitenshuisdekking krijg je bij schade maximaal € 2500 betaald. 

Verzeker jouw schilderij met de inboedelverzekering van Univé 

Jouw schilderij heb je al in een paar minuten goed verzekerd met de inboedelverzekering van Univé. Je kunt voor diefstalgevoelige inboedel als schilderijen kiezen voor de standaarddekking van € 15.000, maar meer is ook mogelijk. 

Een inboedelverzekering sluit je gemakkelijk af via onze website. Hierbij kun je meteen de aanvullende dekkingen afsluiten die jij wilt. Ook zie je bij het afsluiten ook hoeveel premie je gaat betalen. 

Bereken je premie