Ga naar inhoud

17 maart 2021Wonen

Hoe laat je je huis in waarde vermeerderen?

Stapeltjes met muntgeld met daarop kleine keramische huisjes.

We stellen onszelf allemaal wel eens de vraag ‘Wat is mijn huis nu waard?’. Belangrijker nog is de vraag hoe je voor waardevermeerdering kunt zorgen. Daar geven we je graag wat handige tips voor.

Wat verhoogt de waarde van je huis?

Gek genoeg hoef je voor de grootste waardevermeerdering van je huis niet echt iets te doen. Die wordt voor je bepaald door de krapte op de huizenmarkt. Als er veel vraag is en weinig aanbod, stijgen de prijzen vanzelf. Dat is nu al jaren aan de gang. Tel daarbij de lage hypotheekrente en je begrijpt dat het een bijzondere situatie is momenteel als je naar de huizenwaarde kijkt.

Uiteraard zijn er altijd nog manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je eigen huis profiteert van waardevermeerdering. Verbouwen en optimaliseren van wat je al hebt is dé manier om dit te doen. Laat je inspireren door de volgende voorbeelden.

Duurzaamheid doet het goed

Hoe meer energiebesparende maatregelen je toepast in je huis, des te hoger wordt de prijs die kopers ervoor willen betalen. Logisch, want dat geld verdienen ze vanzelf terug doordat ze minder aan energiekosten kwijt zijn.

Denk hierbij aan zonnepanelen op het dak, vloer-, dak- of spouwmuurisolatie, een (hybride) warmtepomp of ramen met H++ glas. Eigenlijk alles wat ervoor zorgt dat je minder geld hoeft te besteden aan gas of stroom betekent waardevermeerdering voor je huis. Lees meer over gas besparen.

Meer vierkante meters zijn een pré

Hoe groter het woonoppervlak, des te meer is je huis waard. Je zou dus kunnen overwegen om een aanbouw of uitbouw te laten realiseren. Het is misschien een flinke investering als je hiervoor een aannemer inschakelt, maar dit bedrag komt ook direct bij op de waarde van je huis.

Denk ook aan de mogelijkheden op zolder

Als je wilt, kun je van de zolder die je nu hebt een veel uitgebreidere ruimte maken. Door een dakkapel te laten plaatsen, of misschien wel twee, vergroot je de inhoud van je huis enorm. Zo’n volwaardige leefruimte helpt ook zeker mee bij de waardevermeerdering van je huis.

Hogere woningwaarde… hoe ben ik dan verzekerd?

Wees gerust, ook als je huis meer waard wordt, ben je nog steeds goed verzekerd. Dat komt omdat we uitgaan van de herbouwwaarde: het bedrag dat nodig zou zijn om je huis op dezelfde wijze weer op te bouwen.

De herbouwwaarde is standaard opgenomen in de opstalverzekering. Op deze manier garanderen wij dat je niet te laag verzekerd bent. Met de uitkering die je van Univé ontvangt, kun je de woning herbouwen. Bovendien vergoedt Univé bij beide dekkingen de opruimings- en saneringskosten én de kosten van vervangende woonruimte. Een fijne gedachte.

Deel dit bericht