Ga naar inhoud

21 december 2017Vervoer

Veilig de weg op in winterweer

IJzel, sneeuw, mist en gladde wegen. Iedere verkeersdeelnemer moet met winterweer extra alert zijn. Of u nu auto rijdt, fietst of wandelt, ga veilig op pad als het glad is. Kwestie van opletten, rustig aan doen en maatregelen treffen.

Winterbanden voor de auto

Veel automobilisten zijn verstandig en kiezen in de winterperiode voor winterbanden. Die hebben bij lage temperaturen een betere grip op het wegdek dan zomerbanden. De remweg is ruim de helft korter, maar bedenk wel dat dat effect teniet gedaan wordt als u hard rijdt. Gaat u met de auto op wintersport begin dan ook tijdig aan een goede voorbereiding.

Rijgedrag aanpassen bij winterweer

• Rijd rustig en stuur bochten niet te scherp in. Geef niet te veel gas als u optrekt uit stilstand en laat de koppeling geleidelijk opkomen.
• Houd voldoende afstand. U heeft dan meer tijd en ruimte als uw voorganger plotseling remt.
• Voorkom abrupt remmen. Als u rustig rijdt kunt u vaart minderen door het gas los te laten. Moet u een noodstop maken, druk dan rem en koppeling tegelijkertijd hard in om uw ABS optimaal te laten werken.
• Kijk ver voor u. Daardoor heeft u een betere stuurtechniek.
• Wees extra voorzichtig op binnenwegen, op- en afritten en viaducten. Het is het daar vaker en sneller glad dan op snelwegen.

Autoschade door gladheid

Welke schade vergoedt uw autoverzekering als u door het winterweer een ongeluk krijgt? Indien u schade veroorzaakt zullen wij de aansprakelijkheid beoordelen. Zijn wij van mening dat u aansprakelijk bent, dan vergoeden wij de door u toegebrachte schade aan anderen. U heeft een AllRisk-verzekering nodig voor schade aan uw eigen auto als gevolg van een aanrijding. Heeft u een Beperkt Casco-verzekering, dan is schade aan uw eigen auto door een aanrijding in de regel niet verzekerd. 

Voetgangers en gladheid

Sneeuw en ijzel kunnen tot lelijke valpartijen leiden. Draag als voetganger daarom schoenen met geribbelde zolen of zolen met een klein profiel. Voor meer vastigheid gebruikt u: sneeuwstappers, gripijzers of sneeuwkettingen voor onder uw schoenen. U kunt ook bij de schoenmaker uw schoenen laten voorzien van een antislip beschermzool. Ook overschoenen met een geribbelde zool of een antisliplaag bieden soelaas. Minder dure oplossingen: een oude sok met een grove structuur over uw schoenen trekken of grof schuurpapier onder de zolen plakken.

Wandelen in de kou

Kou hoeft geen reden te zijn om binnen te blijven. U kunt zich erop kleden en bovendien wordt u warm omdat u beweegt. Bescherm wel uw handen en voeten goed en draag een warme muts of pet. De meeste warmte verliest namelijk via uw hoofd.

Zachte fietsband met gladheid

Fietspaden koelen sneller af dan autowegen en kunnen zelfs bij temperaturen rond het vriespunt al verraderlijk glad worden. Oppassen dus. Goed om te weten is dat zachte banden een betere grip op het wegdek hebben, dus pomp uw band niet te hard op of laat zelfs wat lucht ontsnappen. En wist u dat er ook voor fietsen winterbanden zijn met een speciaal profiel en spikes?

Fietsen op gladde wegen

ij gladheid kunt u het beste rustig fietsen, zodat u uw rem zo weinig mogelijk hoeft te gebruiken. Tassen aan het stuur zijn niet handig. Laagjes ijs op de weg herkent u aan een glinsterende tegels of asfalt. Maar voorkom dat u te veel op het weggedeelte vlak voor u let. Door vooruit te kijken, stuurt u beter.

Een tip is ook om uw zadel wat lager te zetten, zodat u met uw voeten bij de grond kunt als u vaart mindert of als u dreigt uit te glijden. Gaat het toch mis, probeer dan de val te breken met uw arm en niet met uw hand. En met dikke kleding, een fietshelm en handschoenen zult u zich bij een val minder bezeren. Handschoenen zijn sowieso een aanrader, want koude handen raken stram, waardoor u minder goed kunt sturen.

Zichtbaar zijn op de fiets

Zorg er ten slotte voor dat u bij sneeuwval, mist of duisternis goed zichtbaar bent. Check daarom regelmatig of uw voor- en achterlicht en reflectoren in orde zijn. U kunt ook een reflecterend hesjes dragen om uw zichtbaarheid te verbeteren.

Deel dit bericht