Ga naar inhoud

21 april 2023Wonen

Draag bij aan een beter klimaat; zo bespaar jij water!

Vader en dochter hebben waterpret met een sproeier in de tuin

Droogte is een wereldwijd milieuprobleem. Door hoge temperaturen, lage neerslag en klimaatverandering droogt zowel het grondwater als het oppervlaktewater op. Het gebrek aan water is van invloed op mens en milieu; er is minder voedsel beschikbaar, er worden irrigatie-uitdagingen geconfronteerd en de risico's van natuurbranden nemen toe.

Oplossingen voor het probleem variëren van het implementeren van milieuvriendelijke landbouwtechnieken tot het hergebruiken of recyclen van afvalwater om de beschikbare waterbronnen te behouden. En ook door de overheid wordt er in de zomermaanden een dringend verzoek gedaan om niet of minder te sproeien en voorzichtig om te gaan met drinkwater. Kortgezegd komt het erop neer dat we water moeten gaan besparen! 

Bespaartips 

Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen. Van laaghangend fruit als korter douchen tot het installeren van een volledig recyclesysteem. In dit artikel geven we je een aantal tips waar jij mee kunt beginnen om water te besparen. 

 • Douche niet langer dan vier minuten 
  Per minuut wordt er tussen de 5 en 12,5 liter water gebruikt. Gemiddeld genomen kan een persoon zich in vier minuten prima wassen en tandenpoetsen. Elke extra minuut is dus maximaal 12,5 liter extra water (én natuurlijk de kosten om het water te verwarmen). 
 • Vang hemelwater op in de regenton en gebruik dit om de planten water te geven 
  Met een gemiddelde capaciteit van 80 liter, kun je heel wat plantjes water geven. Bijkomend voordeel van het opvangen van hemelwater is dat het niet rechtstreeks in het riool terecht komt en deze dus ook niet overbelast kan raken. 
 • Draai volle wassen 
  Schot voor open doel misschien, maar een volle wastrommel gebruikt aanzienlijk minder water dan een halfvolle wastrommel. Een volle wastrommel verbruikt, afhankelijk van het model, zo'n 45 liter water per wasbeurt, terwijl een halfvolle trommel zo'n 80 liter kan gebruiken. Kijk, dat is toch al gauw weer 3 minuten extra douchen! 
 • Installeer waterbesparende kranen 
  Afhankelijk van het type kraan, bespaar je al gauw 60% op je waterverbruik. Dat is in het voorbeeld dat we hierboven steeds nemen 7,5 liter per minuut.  
 • Draai de kraan dicht als je het water niet gebruikt (bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen) 
  Nu je weet hoeveel water je per minuut gebruikt, is de keuze om de kraan dicht te draaien als je hem niet gebruikt snel gemaakt. Nietwaar? 
 • Overweeg recyclingsystemen die gebruik van afvalwater mogelijk maken.
  Recyclingsystemen voor thuisgebruik zijn bedoeld om nutriënten, chemicaliën en stikstof uit afvalwater te verwijderen. Dit proces is in drie fasen opgedeeld: microfiltratie, gekoppelde oxidatie/filtering en ultrafiltratie. Tijdens de eerste fase worden kleine deeltjes zoals vet en stof verwijderd door middel van mazen of fijnmechanische filtratie. In de tweede fase wordt het afvalwater behandeld met chloor, ozon en andere oxiden om chemische stoffen zoals stikstof te verwijderen. Tot slot wordt er in de derde fase gebruik gemaakt van membraanfiltratie om kleine moleculen, zoals nitraat, te elimineren. Aan het einde van dit proces is het water dat overblijft veilig genoeg om hergebruikt te worden in toiletten, wasmachines of tuinvijvers. 

Er zijn genoeg ideeën om het waterverbruik te verminderen. Van makkelijk te integreren handelingen als korter douchen en vollere wassen draaien, tot je planten bewateren met opgevangen hemelwater óf het installeren van een fullproof recyclesysteem die het mogelijk maakt om afvalwater her te gebruiken. Welke keuze jij ook maakt, één ding weten we zeker: wat begint als een individuele inspanning, kan vaak een enorme collectieve impact hebben. Het begint met kleine stapjes, welke kunnen leiden tot mooie resultaten. Wat ga jij vandaag al doen om te besparen?  

Deel dit bericht