Ga naar inhoud

20 mei 2022Wonen

5 tips tegen droogte in de tuin

Vrouw met strohoed op staat in de tuin met een watersproeier in haar hand de planten nat te sproeien

Het is steeds vaker lang droog in Nederland. Ook dit jaar hebben we de eerste hittegolf alweer achter de rug. Heerlijk voor een goede barbecue of een dagje uit, maar niet zo fijn voor je tuin. 5 tips voor een droogtebestendige tuin:

Tip 1: minder tegels, meer groen!

Tegels houden warmte vast. Ze laten ook geen regenwater door. Oftewel, een tuin vol tegels is warmer en droger. Vervang daarom een deel van je tegels voor iets groens. Gras bijvoorbeeld. Of een paar stoere planten die tegen een stootje kunnen (zie ook tip 4)! Zo blijft je tuin koeler. En als het wel weer een keertje regent, hebben je planten er meer aan.

Tip 2: bedek de grond

Een bedekte bodem droogt minder snel uit. Je kunt je bodem bedekken met van alles: houtsnippers, compost, of simpelweg wat tuinafval. Vind je dat niet mooi? Steentjes en schelpen werken ook. En gemaaid gras kun je ook prima laten liggen. Zo houdt ook je gazon meer water vast.

Tip 3: sproei slimmer

Sproei ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Dan schijnt de zon niet meer zo fel en verdampt er minder water. Zo blijft er meer over voor je planten! Sproei daarnaast dicht bij de wortels van je planten. Daar hebben ze het water namelijk het meeste nodig.

Bonustip: bewater je tuin met regenwater. Met een regenton bouw je in natte maanden een waterbuffer op voor de zomer. Regenwater is ook nog eens beter voor je planten dan water uit de kraan. Er zit namelijk een stuk minder kalk in.

Lees meer over het hergebruiken van regenwater.

Tip 4: kies planten die tegen een stootje kunnen

De ene plant kan beter tegen droogte dan de andere. Maak het jezelf gemakkelijk en plant een paar droogtebestendige planten in de tuin! Een paar robuuste planten zijn gipskruid, kattenkruid en de zonnehoed. Maar het tuincentrum bij jou in de buurt heeft er vast nog veel meer.

Tip 5: grote tuin? Plant een boom!

Een boom planten is een flinke klus. Maar het levert ook flink wat op. Bomen geven schaduw en verkoeling. Wist je dat een boom je tuin tot wel 10 graden koeler maakt? De schaduw zorgt er daarnaast voor dat de grond onder de boom minder snel uitdroogt. En daardoor blijft er meer water in de grond zitten voor je planten of gazon.

Deel dit bericht