Ga naar inhoud

19 oktober 2021Wonen

De verwarming weer aan: hier moet je op letten + bespaartips

Vrouw zit op de bank onder een deken te schrijven in een boekje met haar koptelefoon op en een laptop en telefoon op de tafel naast haar

Het wordt weer kouder buiten en dus zetten steeds meer mensen de verwarming weer aan. Maar waar moet je op letten als de verwarming voor het eerst in maanden weer aan gaat. En, met de hoge energieprijzen van nu ook niet onbelangrijk: hoe kun je wat besparen zonder in de kou te zitten?

Ontluchten

Het is belangrijk dat de verwarming de juiste verhouding tussen water en lucht heeft. Als de verwarming na een paar maanden weer aan gaat, komen er soms borrelende geluiden uit de radiator of wordt deze niet goed warm. Ontluchten is dan de oplossing. Dit doe je door alle radiatoren helemaal open te zetten en de thermostaat voor eventjes op 25 graden te zetten. Zet de thermostaat daarna een paar minuten op een lage stand, zodat de verwarming stopt. Na tien minuten kun je de radiatoren dichtdraaien en gaan ontluchten. Draai het ontluchtingsventiel open en houd hier een oude handdoek bij. Zodra er water uit komt, mag het ventiel weer dicht.

Laat de schoorsteen schoonmaken

De open haard is dit jaar populairder dan ooit, als gevolg van de hoge gasprijzen. Wil je de haard voor het eerst (weer) aansteken? Laat dan eerst de schouw controleren. Zo voorkom je dat takken of vogelnestjes die misschien in de schouw zitten vlam vatten. Het stoken van de haard of houtkachel staat in de top 3 brandoorzaken in Nederland. Nooit meer vergeten om je schoorsteen schoon te laten maken? Neem dan een abonnement op een schoorsteenveger via Univé. Al vanaf € 5,50 per maand zorgen we elk jaar voor een schone schoorsteen.

Houd de luchtvochtigheid in huis in de gaten

Wanneer de verwarming in huis weer aan gaat, wordt de lucht droger. Dat kan zorgen voor bijvoorbeeld een jeukende huid en branderige ogen. De ideale luchtvochtigheid is tussen de veertig en zestig procent. Als de lucht te droog is, is het belangrijk om goed te blijven ventileren. Zet geregeld een raam open en laat de deur van de badkamer open staan na het douchen. Als de lucht in huis echt te droog wordt, kun je ook een luchtbevochtiger kopen.

Geef je kamerplanten wat extra liefde

Ook je planten houden niet zo van droge lucht. Let dus even extra goed op je planten als de verwarming weer aan gaat. Zorg in ieder geval dat er niks boven de verwarming staat op hangt. Kies als het nodig is een nieuwe plek uit voor je planten, maar verplaats ze niet te vaak, want dat vinden veel planten ook niet fijn.

Zet de cv-ketel op een lagere temperatuur

De temperatuur van het water dat door de leidingen stroomt, staat vaak automatisch ingesteld op 80 graden. Maar dat is in principe niet nodig. De temperatuur op 55 graden instellen, is genoeg om je huis warm te laten worden. En je bespaart er zo twintig procent gas mee, makkelijk verdiend dus. Zet de temperatuur niet lager dan 55 graden, want dan riskeer je bevroren leidingen in de winter.

Lees meer over gas besparen.

Bonustip: Kies voor de eco-stand van je cv-ketel

Meestal staat je cv-ketel automatisch afgesteld op de comfortstand. Dat betekent dat het water continu warm wordt gehouden en dat kost flink wat energie. Zonde dus eigenlijk, want hoe erg is het om even te moeten wachten tot er warm water uit de kraan komt? Zet je cv-ketel daarom op eco-stand en bespaar flink wat gas.

Verder is het tot slot verstandig om je cv-ketel geregeld te laten controleren, zodat je niet onnodig in de kou komt te zitten. Vanaf € 6,65 per maand regel je je cv-onderhoud makkelijk via Univé.

Meer over cv-onderhoud

Deel dit bericht