Uw cv bijvullen

Voor een goed werkende verwarming is het belangrijk dat de cv-ketel de juiste druk heeft. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn.

Is de druk lager dan 1,5 bar? Dan kan de verwarming uitvallen en komt u in de kou te zitten. Hoogste tijd om de cv bij te vullen dus. Hoe u dat doet leest u in dit stappenplan.

Cv bijvullen: stappenplan

Uw cv bijvullen is iets wat u zelf kunt doen. Veel mensen vinden dit wel iets lastiger dan de cv ontluchten. Schakel dus vooral een cv-installateur in als u dit liever niet zelf wilt doen. Gaat u zelf aan de slag? Volg dan deze stappen:

 1. Leg voordat u begint een vulslang, emmer en handdoek klaar.
 2. Zet de thermostaat op de laagste stand en wacht 10 minuten, of totdat de installatie is afgekoeld.
 3. Heeft u een cv zonder digitaal display? Haald dan nu de stekker uit het stopcontact.
  Laat deze zitten als uw cv-ketel wel een digitaal display heeft. Zet dan de ketel in de bijvulstand volgens de handleiding van uw installatie.
 4. Sluit de slang aan op de waterkraan die vlakbij uw cv-ketel zit
 5. Hou de slang omhoog, vul deze voorzichtig met water en sluit deze daarna pas aan op de cv. Zo voorkomt u dat er lucht in de ketel komt.
 6. Draai de waterkraan voorzichtig weer open en controleer of de aansluitingen van de slang niet lekken.
 7. Draai de vulkraan van de cv open en vul de ketel tot de druk tussen de 1,5 en 2 bar is.
 8. Draai de vulkraan en de waterkraan weer dicht. Koppel de slang af bij de cv en vang het water uit de slang op in een emmer.
 9. Koppel de slang nu ook af van de waterkraan.
 10. Doe de stekker eventueel weer in het stopcontact en draai vervolgens de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.

Vergeet uw cv-onderhoud niet

Uw cv bijgevuld? Dan kunt u voorlopig weer genieten van een fijne, warme woning. Vergeet niet om uw cv-installatie elke 2 jaar na te laten kijken door een erkende installateur. Dit vergroot de levensduur van uw cv en verkleint de kans op storingen.

Plan uw cv-onderhoud in