Ga naar inhoud

Je cv bijvullen

Voor een goed werkende verwarming is het belangrijk dat de cv-ketel de juiste druk heeft. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn.

Is de druk lager dan 1,5 bar? Dan kan de verwarming uitvallen en kom je in de kou te zitten. Hoogste tijd om de cv bij te vullen dus. Hoe je dat doet lees je in dit stappenplan.

Cv bijvullen: stappenplan

Je cv bijvullen is iets wat je zelf kunt doen. Veel mensen vinden dit wel iets lastiger dan de cv ontluchten. Schakel dus vooral een cv-installateur in als je dit liever niet zelf wilt doen. Ga je zelf aan de slag? Volg dan deze stappen:

 1. Leg voordat je begint een vulslang, emmer en handdoek klaar.
 2. Zet de thermostaat op de laagste stand en wacht 10 minuten, of totdat de installatie is afgekoeld.
 3. Heb je een cv zonder digitaal display? Haal dan nu de stekker uit het stopcontact.
  Laat deze zitten als je cv-ketel wel een digitaal display heeft. Zet dan de ketel in de bijvulstand volgens de handleiding van jouw installatie.
 4. Sluit de slang aan op de waterkraan die vlakbij je cv-ketel zit.
 5. Houd de slang omhoog, vul deze voorzichtig met water en sluit deze daarna pas aan op de cv. Zo voorkom je dat er lucht in de ketel komt.
 6. Draai de waterkraan voorzichtig weer open en controleer of de aansluitingen van de slang niet lekken.
 7. Draai de vulkraan van de cv open en vul de ketel tot de druk tussen de 1,5 en 2 bar is.
 8. Draai de vulkraan en de waterkraan weer dicht. Koppel de slang af bij de cv en vang het water uit de slang op in een emmer.
 9. Koppel de slang nu ook af van de waterkraan.
 10. Doe de stekker eventueel weer in het stopcontact en draai vervolgens de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.

Vergeet je cv-ketel onderhoud niet

Je cv bijgevuld? Dan kun je voorlopig weer genieten van een fijne, warme woning. Vergeet niet om jouw cv-installatie elke 2 jaar na te laten kijken door een erkende installateur. Dit vergroot de levensduur van je cv en verkleint de kans op storingen.

Plan jouw cv-ketel onderhoud in

Veelgestelde vragen over cv bijvullen

De meeste cv-ketels hebben een druk tussen 1,5 en 5 bar nodig. U kunt uw cv dus het beste bijvullen tot een waarde die daartussen ligt. Raadpleeg voor de zekerheid altijd de handleiding van uw cv-ketel.

Meestal kunt u een cv-ketel binnen 5 minuten bijvullen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel water er bijgevuld moet worden. Naarmate u dit vaker doet wordt u er vanzelf handiger in. U zult merken dat u de cv-ketel dan snel kunt vullen.

Dat verschilt per cv-ketel, maar het kan een paar keer per jaar nodig zijn om uw cv bij te vullen. Na het ontluchten van uw cv is het sowieso nodig om deze bij te vullen. Ook als het water of de verwarming niet meer warm wordt, kan het nodig zijn om de cv bij te vullen.

Als de verwarming of het water niet meer goed warm wordt, is het tijd om de cv bij te vullen. U vult de cv ook bij na het ontluchten van uw cv. Het kan een paar keer per jaar nodig zijn om uw bij te vullen.

Om goed te kunnen werken is het belangrijk dat de cv-ketel de juiste druk heeft. Is de druk te laag, dan moet u de cv bijvullen. Is de druk te hoog, dan moet u de cv ontluchten.