Ga naar inhoud

Uw cv ontluchten

Hoort u wat borrelen in de verwarming? Of een tikkend geluid in de radiator? Dat betekent meestal dat er lucht in de cv-installatie zit. Die werkt hierdoor minder goed: verwarmen duurt langer en er wordt energie verspild. De oplossing is om uw verwarming te ontluchten en zo nodig bij te vullen.

Verwarming ontluchten: stappenplan

De verwarming ontluchten kunt u eenvoudig zelf doen. Volg onderstaande stappen:

  1. Zorg dat u een ontluchtingssleutel en een handdoek heeft.
  2. Draai alle radiatoren in huis helemaal open.
  3. Draai de thermostaat even flink hoog (25 graden) en wacht 10 minuten.
  4. Zet de thermostaat nu op de laagste stand en wacht opnieuw 10 minuten.
  5. Draai alle radiatoren nu dicht.
  6. Ontlucht elke radiator. Draai de sleutel voorzichtig tegen de klok in en hou de handdoek bij het ventiel. Zodra er water uitkomt is de radiator ontlucht en draait u deze weer dicht. Begin bij de radiatoren beneden en werk zo verder naar boven.
  7. Als u dit bij alle radiatoren hebt gedaan, draait u deze allemaal weer open.
  8. Zet de thermostaat weer aan op de gewenste temperatuur en wacht 10 minuten.
  9. Controleer de druk op uw cv-ketel, deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn.

Is de druk lager dan 1,5 bar? Dan is deze te laag en moet u de cv bijvullen.

Vergeet uw cv-onderhoud niet

Uw cv ontlucht? Dan kunt u voorlopig weer genieten van een fijne, warme woning. Vergeet niet om uw cv-installatie elke 2 jaar na te laten kijken door een erkende installateur. Dit vergroot de levensduur van uw cv en verkleint de kans op storingen.

Plan uw cv-onderhoud in

Veelgestelde vragen over cv ontluchten

U ontlucht de cv wanneer u borrelende of tikkende geluiden in de verwarming hoort. Er zit dan lucht in de verwarmingsbuizen. Ook als de radiator niet goed warm wordt is het tijd om deze te ontluchten. Hetzelfde geldt wanneer de druk van de cv-ketel te hoog is.

Het ontluchtingsventiel zit altijd aan de bovenkant van de radiator, nooit aan de onderkant. Aan de onderkant zit het kraantje waarmee u het water uit de radiator laat lopen. Heeft een radiator geen ontluchtingsventiel? Dan ontlucht u de eerstvolgende radiator die wel een ventiel heeft.

U begint altijd bij de laagst geplaatste radiator met het ontluchten. Daarna kunt u de radiatoren op de hoger gelegen verdiepingen ontluchten.

De gemiddelde cv-installatie moet ongeveer een keer per jaar ontlucht worden. Merkt u dat dit vaker nodig is? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw cv-monteur.