Ga naar inhoud

Je cv ontluchten

Hoor je wat borrelen in de verwarming? Of een tikkend geluid in de radiator? Dat betekent meestal dat er lucht in de cv-installatie zit. Die werkt hierdoor minder goed: verwarmen duurt langer en er wordt energie verspild. De oplossing is om je verwarming te ontluchten en zo nodig bij te vullen.

Verwarming ontluchten: stappenplan

De verwarming ontluchten kun je eenvoudig zelf doen. Volg onderstaande stappen:

  1. Zorg dat je een ontluchtingssleutel en een handdoek hebt.
  2. Draai alle radiatoren in huis helemaal open.
  3. Draai de thermostaat even flink hoog (25 graden) en wacht 10 minuten.
  4. Zet de thermostaat nu op de laagste stand en wacht opnieuw 10 minuten.
  5. Draai alle radiatoren nu dicht.
  6. Ontlucht elke radiator. Draai de sleutel voorzichtig tegen de klok in en houd de handdoek bij het ventiel. Zodra er water uitkomt is de radiator ontlucht en draai je deze weer dicht. Begin bij de radiatoren beneden en werk zo verder naar boven.
  7. Als je dit bij alle radiatoren hebt gedaan, draai je deze allemaal weer open.
  8. Zet de thermostaat weer aan op de gewenste temperatuur en wacht 10 minuten.
  9. Controleer de druk op je cv-ketel, deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn.

Is de druk lager dan 1,5 bar? Dan is deze te laag en moet je de cv bijvullen.

Vergeet je cv-ketel onderhoud niet

Je cv ontlucht? Dan kun je voorlopig weer genieten van een fijne, warme woning. Vergeet niet om jouw cv-installatie elke 2 jaar na te laten kijken door een erkende installateur. Dit vergroot de levensduur van je cv en verkleint de kans op storingen.

Wat je nog wilt weten over cv-ketel ontluchten

Waar zit het ontluchtingsventiel van de radiator?

Het ontluchtingsventiel zit altijd aan de bovenkant van de radiator, nooit aan de onderkant. Aan de onderkant zit het kraantje waarmee je het water uit de radiator laat lopen. Heeft een radiator geen ontluchtingsventiel? Dan ontlucht je de eerstvolgende radiator die wel een ventiel heeft.

Wanneer moet je de cv ontluchten?

Je ontlucht de cv wanneer je borrelende of tikkende geluiden in de verwarming hoort. Er zit dan lucht in de verwarmingsbuizen. Ook als de radiator niet goed warm wordt is het tijd om deze te ontluchten. Hetzelfde geldt wanneer de druk van de cv-ketel te hoog is.

Hoe vaak moet je de cv-installatie ontluchten?

De gemiddelde cv-installatie moet ongeveer een keer per jaar ontlucht worden. Merk je dat dit vaker nodig is? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je cv-monteur.

Waar moet je beginnen met ontluchten van de cv?

Je begint altijd bij de laagst geplaatste radiator met het ontluchten. Daarna kun je de radiatoren op de hoger gelegen verdiepingen ontluchten.

Veelgestelde vragen over cv ontluchten