Ga naar inhoud

5 mei 2023Wonen

Groen moet je doen!

Oma en kleindochter oogsten wortels in de moestuin. Opa en kleinzoon werken op de achtergrond.

Een groene tuin was vroeger een doodnormale zaak. Gras, vaste planten en struiken en elk jaar wat verse aanwas in de tuin. Het was een komen en gaan van insecten en in de zomer was het er goed toeven. Hoe anders is dat tegenwoordig, waar weelderige, groene tuinen plaats moeten maken voor moderne, strak betonnen tuinen.

Daar kunnen we kort in zijn: heel anders. En hoe praktisch het ook lijkt; het is niet beter. Niet voor de koelte die je tijdens de warme zomers zo goed kunt gebruiken, maar ook zeker niet voor de biodiversiteit. Tijd voor een nieuwe aanpak dus; vergroen je tuin! 

Maximaal vergroenen

Een groene tuin vraagt veel aandacht en onderhoud en niet iedereen heeft tijd en zin om met zeer grote regelmaat op de kop in de tuin te hangen. Gelukkig is er ook nog zoiets als een ‘gulden middenweg’: je tuin vergroenen dus. Dat biedt maximaal resultaat tegen minimale inspanning. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je een aantal tips: 

  • Plant bomen en struiken 
    Bomen en struiken zorgen voor schaduw en dus een koele plek. Daarnaast trekken ze insecten aan en introduceren ze een nutriëntrijke organische stof in de bodem. 

  • Duurzame plantensoorten 
    Kies voor planten die passen bij jou tuin en tegelijkertijd water (en geld) besparen. Voorbeelden van dit type planten zijn vetplanten, heide, lavendel en pluimgrassen. Naast dat deze planten weinig water gebruiken, hebben ze ook weinig onderhoud nodig. 

  • Een groene schutting 
    Ben jij gesteld op je privacy? Plaats dan een groene schutting. Zo onttrek je jezelf aan het zicht van je buren én kleur je je tuin mooi groen. Wil je nog meer uit je schu 

  • Plaats een regenton 
    De regenton heeft twee voordelen. Ten eerste vangt het hemelwater op, waardoor het riool minder belast wordt. Ten tweede bespaar jij op schoon drinkwater, door je planten te bewateren met het regenwater uit de ton. 

  • Maak compost 
    Wie dagelijks koffie, thee, groente en fruit tot zich neemt, heeft de ingrediënten voor compost letterlijk in huis. Door dit afval te bewaren in een speciale compostbak, maak jij zelf compost die je in het voorjaar door je tuin kunt verspreiden.  

  • Ga mulchen 
    Mulchen is het plaatsen van organisch materiaal in je border. Dit beschermt en voedt de bodem, zodat jij er weinig omkijken naar hebt. Dit kan het compost zijn dat je zelf hebt ‘gemaakt’, maar ook houtkrullen of -snippers, cacaodoppen of stro.  

Zo zie je maar: met een paar simpele handelingen breng jij het leven en de koelte weer in je tuin. Wil je nog iets meer doen? Vervang dan een aantal van je tegels voor groen of plaats verschillende potten met bloemen en planten in je tuin. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar staat ook nog eens heel gezellig! 

Wist je trouwens dat alle investeringen in je tuin goed verzekerd zijn met onze opstalverzekering? Dat vinden wij heel normaal.

Deel dit bericht