Ga naar inhoud

12 april 2022Wonen

Verkoel je huis en voorkom waterschade met een groendak

Man staat gebukt te kijken naar het groene dak, achter hem is de keuken met open schuifpui

Het klimaat wordt steeds extremer: hitte, heftige buien en wateroverlast komen vaker voor. Er zijn verschillende oplossingen om wateroverlast en hittestress te voorkomen, zoals een groendak.

Een groendak bestaat uit meerdere lagen drainage, substraat met daarop sedumplantjes. Het groendak beschermt je dak tegen weersinvloeden en buffert het regenwater waardoor de druk op het riool verlaagd wordt. Zo wordt de kans op wateroverlast kleiner. Een groendak werkt ook nog eens isolerend en zorgt voor verkoeling in de zomer. Een dak kan in de zomer wel 70 graden worden, met een groendak houd je het dak en de leefomgeving koel. Zo verbruik je veel minder energie wanneer je een airco hebt. Heb je zonnepanelen? Dan leveren die in combinatie met een verkoelend groendak meer rendementop tijdens de hete zomermaanden.

Het (laten) aanleggen van een groendak kan best spannend zijn. Pasgeleden heeft Univé voor medewerkers een pilot gedaan om een groendak aan te schaffen via Het Groene Loket. Tamara van Dijk, oprichter van Het Groene Loket, vertelt waar je op wilt letten als je een groendak wilt aanschaffen: “Het is allereerst belangrijk om te kijken naar wat voor type dak je hebt, wat de conditie van de dakbedekking is en of je constructie sterk genoeg is. Dankzij de speciale lichtgewicht groendak sets is het tegenwoordig vrij gemakkelijk een groendak zelf aan te leggen op je schuur of uitbouw. En in veel gevallen kun je een groendak subsidie krijgen vanuit je gemeente of waterschap, superfijn!” Het Groene Loket adviseert bewoners over de geschikte set en toepasbaarheid.

Je kunt zelf een groendak op jouw huis leggen, maar misschien wil je het groter aanpakken. Tamara deelt haar tips: “Nog leuker is het om een wijkaanpak te organiseren. Wellicht heb je een lokale Facebookpagina of wijkblad, waarin je mensen enthousiast kunt maken voor het aanleggen van een groendak. Het Groene Loket begeleidt bewoners van een straat of wijk graag bij het organiseren van een wijkaanpak en helpt bijvoorbeeld ook bij het uitzoeken en aanvragen van de mogelijke subsidies. We maken het graag simpel en toegankelijk.”

Een groendak en je woonverzekering

Denk je erover om ook een groendak aan te (laten) leggen? Een groendak is automatisch meeverzekerd als je een woonverzekering bij Univé hebt. Je hoeft dit dus niet aan ons door te geven.

Deel dit bericht