Ga naar inhoud

Reisverzekering en vulkaanuitbarsting

Reis je naar een bestemming met vulkanen, en barst er kort voor of tijdens je vakantie één uit? Dat is flink schrikken. Vulkanen kunnen levensgevaarlijk zijn en enorme schade aan de omgeving veroorzaken. Het is verstandig om bij een vulkaanuitbarsting op je bestemming je reis te annuleren of af te breken als je er al bent.  

Je annuleringsverzekering vergoedt dan in sommige gevallen kosten voor je gemiste vakantiedagen. Het kan ook gebeuren dat je juist langer moet blijven, omdat vliegtuigen bijvoorbeeld niet vliegen na de uitbarsting. Dan dekt je reisverzekering extra reis- en verblijfskosten die je moet maken. We vertellen je op deze pagina precies wat je reisverzekering en annuleringsverzekering dekken bij een vulkaanuitbarsting. 

Wat te doen bij een vulkaanuitbarsting op je bestemming 

Wat je moet doen bij een vulkaanuitbarsting op je bestemming, hangt ervan af of je al op reis bent of nog thuis bent. De belangrijkste stappen voor beide situaties zetten we hieronder voor je op een rij. 

Als je nog thuis bent en er een vulkaan uitbarst op je bestemming, is het verstandig om je reis te annuleren. Zo voorkom je dat je in gevaar raakt door de vulkaan. Een vulkaanuitbarsting verwoest namelijk enorm veel in de omgeving.  

Heb je een reisverzekering met annuleringsverzekering? Je annuleringsverzekering kan de kosten vergoeden als je je reis noodgedwongen moet annuleren vanwege een vulkaanuitbarsting. Deze krijg je alleen onder bepaalde voorwaarden. Namelijk: 

  • je hebt twee of meer losse boekingen gedaan voor je reis, bijvoorbeeld een treinticket en een huurhuisje. Deze moeten geboekt zijn bij verschillende organisaties, en 

  • je reis door het uitvallen van één van de onderdelen niet gemaakt kan worden, en 

  • je krijgt geen vergoeding of alternatief aangeboden van de organisaties waarbij je de boekingen hebt gedaan. 

Als je een pakketreis (reis en verblijf geregeld bij dezelfde organisatie) hebt geboekt, krijg je geen vergoeding voor je gemiste vakantiedagen. Je kunt in deze situatie wel contact opnemen met je reisorganisatie en vragen om een vergoeding of alternatief. Als je reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds, kun je hieruit ook een vergoeding krijgen. Check op de website van het Calamiteitenfonds of je recht hebt op een vergoeding en hoe je deze claimt. 

Ben je al op je bestemming en barst er tijdens je vakantie een vulkaan uit? Het is voor jouw veiligheid de beste optie om je reis af te breken. Probeer eerst zo ver mogelijk weg te komen van de vulkaan en jezelf in veiligheid te brengen. Boek vervolgens je reis om. Het is verstandig om de eerstvolgende vlucht, boot of trein te nemen die je wegbrengt uit het gebied van de uitbarsting.  

Moet je juist langer blijven, bijvoorbeeld omdat vluchten tijdelijk niet gaan of wegen beschadigd zijn? Dan vergoedt je reisverzekering extra verblijfs- en reiskosten die je maakt door de vulkaanuitbarsting. 

Als je een annuleringsverzekering hebt, kun je in sommige situaties een vergoeding krijgen voor je gemiste vakantiedagen. Je annuleringsverzekering vergoedt de gemiste vakantiedagen bij een vulkaanuitbarsting als: 

  • je twee of meer losse boekingen hebt gedaan voor je reis, bijvoorbeeld een hotelkamer en vliegticket via verschillende organisaties, en 

  • je reis door het uitvallen van één van de onderdelen niet voortgezet kan worden, en 

  • je geen vergoeding of alternatief aangeboden krijgt van de organisaties waarbij je de boekingen hebt gedaan. 

Bij pakketreizen, dus reizen waarbij het verblijf en de reis via één organisatie geboekt zijn, geeft de reisverzekering of annuleringsverzekering geen vergoeding. Deze kun je misschien wel krijgen via de reisorganisatie waarbij je je reis hebt geboekt. Als je reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds, kun je ook hieruit een vergoeding krijgen. Je kunt op de website van het Calamiteitenfonds bekijken of je recht hebt op een vergoeding en hoe je deze claimt. 

Een reis- en annuleringsverzekering afsluiten bij Univé 

Een reisverzekering met annuleringsverzekering afsluiten voordat je op vakantie gaat is altijd verstandig. Zo ben je voorbereid op calamiteiten, zoals het uitbreken van een natuurramp op jouw vakantiebestemming. Een reisverzekering met annuleringsverzekering sluit je bij Univé gemakkelijk online af. Ook handig: je berekent daarbij meteen je premie. 

Bereken jouw premie