Ga naar inhoud

Betalen in Frankrijk

Wanneer je op vakantie gaat in Frankrijk, is het wel zo handig om te weten hoe je hier moet betalen. Welk betaalmiddel wordt gebruikt in Frankrijk? Kun je hier overal met pin betalen, of moet je contant geld meenemen om te gaan winkelen? Betalen in Frankrijk zit vrij eenvoudig en verschilt niet heel veel van betalen in Nederland. Hoe het precies zit, lees je hieronder. 

Waarmee wordt betaald in Frankrijk? 

In Frankrijk wordt, net als in Nederland, betaald met de euro. Frankrijk is namelijk lid van de Europese Unie (EU). Frankrijk betaalt sinds 1 januari 2002 met de euro, al sinds de munt werd ingevoerd dus. Daarvoor werd in Frankrijk betaald met de franc, oftewel de Franse frank, maar deze werd afgeschaft met de invoering van de euro. Wanneer je naar Frankrijk gaat, hoef je dus geen rekening te houden met wisselkoersen of het wisselen van contant geld naar de lokale munteenheid. 

Betalen met pin in Frankrijk 

In Frankrijk kun je op de meeste plaatsen met pin betalen. Je gewone pinpas wordt bij de meeste winkels, restaurants en hotels geaccepteerd. Je hebt dus geen creditcard nodig om jouw restaurantrekening, boodschappen of souvenirs te betalen. Het is wel handig om voor de zekerheid ook wat contant geld mee te nemen. Er zijn namelijk zo hier en daar in Frankrijk nog plekken waar het niet mogelijk is om te pinnen. Bij onbemande tankstations is het bijvoorbeeld zo dat (Nederlandse) bankpassen niet altijd worden geaccepteerd is betaalmiddel. Als je met de auto op vakantie bent en gaat tanken, is het dus verstandig om contant geld bij je te hebben. 

Je vindt in Frankrijk op veel plekken geldautomaten waar je contant geld kunt opnemen. Deze worden in het Frans DAB (distributeur automatique de billets) of GAB (guichet automatique bancaire) genoemd. Deze vind je zeker in de grotere steden in zo'n beetje elke straat. Maak je dus geen zorgen als je ergens niet kunt pinnen: je kunt waarschijnlijk ergens in de buurt wel contant geld regelen. Let er wel op dat contant geld opnemen wat geld kan kosten. Dit staat meestal wel aangegeven op het scherm van de geldautomaat waar je geld opneemt. 

Mijn pinpas is kwijt, wat nu? 

Ben je je pinpas verloren in Frankrijk? Of vermoed je dat iemand deze gestolen heeft? Dan is het belangrijk dat je je pinpas meteen blokkeert. Dit kun je meestal doen via de bankieren-app in je telefoon. Heb je deze niet? Dan kun je ook telefonisch contact opnemen met jouw bank om de pas zo snel mogelijk te laten blokkeren. Zo voorkom je dat iemand (grote) uitgaven doet met jouw pinpas of er contant geld van opneemt. Terug in Nederland kun je dan een nieuwe pinpas krijgen. 

Het is verstandig om, voor het geval er iets met je pinpas gebeurt, in ieder geval altijd wat contant geld bij je te hebben. Zo kom je niet meteen in de problemen als je pinpas weg is in het buitenland. 

Tol betalen in Frankrijk 

Als je met de auto op vakantie bent in Frankrijk, kom je op de grotere wegen vaak tolpoortjes tegen, Hier moet je tolgeld (péage) betalen om door te kunnen rijden. Tol kun je op verschillende manieren betalen in Frankrijk. Meestal wordt op bordjes bij de tolpoorten aangegeven hoe je daar kunt betalen. Dit kan op de volgende manieren: 

  • Contant

Bij de meeste tolpoortjes is het mogelijk om contant te betalen, of het tolpoortje nu bemand of een automaat is. Poortjes waar je contant kunt betalen zijn herkenbaar aan blauwe bordjes met munten erop. 

  • Met pinpas 

Bij sommige tolpoortjes kun je ook betalen met een Nederlandse pinpas. Dit kan bij poortjes van de tolmaatschappijen ALBEA, Atlandes, SANEF en VINCI. Poortjes waar je zo kunt betalen, herken je aan het Maestrologo. 

  • Met creditcard

Bij sommige tolpoorten kun je alleen met een creditcard betalen. Hier is het dus niet mogelijk om je tol te betalen met een Nederlandse pinpas of contant geld. Deze tolpoorten zijn er niet heel veel in Frankrijk. 

Er zijn daarnaast ook tolpoorten waar je op alle manieren kunt betalen: contant, met een Nederlandse pinpas én met creditcard. Deze poorten herken je aan een groene pijl en een oranje letter ‘t’. 

Reisverzekering voor Frankrijk 

Als je op reis gaat naar Frankrijk, is het verstandig om eerst een reisverzekering voor Frankrijk af te sluiten. Zo ben je verzekerd als er iets gebeurt op reis, bijvoorbeeld wanneer je spullen verliest of je telefoon gaat kapot. Je regelt een reisverzekering bij Univé in een handomdraai online. Daarbij bereken je ook meteen je premie. 

Bereken jouw premie