Ga naar inhoud

Schadevrije jaren opbouwen met je motor

Als je geen schade rijdt met je motor, bouw je schadevrije jaren op bij je motorverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe meer korting je krijgt op je premie. Hoe het opbouwen van schadevrije jaren met je motor en de korting hiervoor precies werkt, lees je op deze pagina.

Bonus-malusladder bij je motorverzekering

De bonus-malusladder bij je motorverzekering is een systeem waarin het saldo van je schadevrije jaren wordt bijgehouden. Wanneer je geen schade claimt en dus schadevrije jaren opbouwt, klim je op de bonus-malusladder. Je krijgt dan een korting op je premie als bonus, oftewel beloning, voor veilig rijgedrag. Dit is de zogenaamde no-claimkorting

Als je wel schade claimt, is dit een signaal dat je minder veilig rijdt. Hierdoor is het risico voor je verzekeraar groter. Dat zorgt ervoor dat je premie hoger wordt. Dit is de malus van de bonus-malusladder. 

bonus-malusladder motorverzekering

Hoe bouw je schadevrije jaren op met je motorverzekering?

Wanneer je een motorverzekering afsluit, begin je met het opbouwen van schadevrije jaren. Je verzekeraar houdt voor je bij hoeveel je er hebt. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je één schadevrij jaar. 

Als je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren. Je premie stijgt dan. Daarom is het soms voordeliger om kleine schades zelf te betalen. Zo bouw je verder aan de schadevrije jaren en no-claimkorting van je motorverzekering. 

Negatieve schadevrije jaren

Het is ook mogelijk om negatieve schadevrije jaren op te bouwen. Dit gebeurt als je weinig schadevrije jaren hebt en vaak schade claimt. Dit heeft een negatief effect op je premie. Die wordt dan namelijk hoger. Ook kan het lastiger worden om over te stappen naar een andere verzekeraar. Met negatieve schadevrije jaren kan het namelijk gebeuren dat een verzekeraar je aanvraag afwijst.  

Schadevrije jaren en Roy-data

Je kunt zelf op je polis terugvinden hoeveel schadevrije jaren je hebt. Zeg je je motorverzekering op? Dan geeft je verzekeraar deze schadevrije jaren door aan Roy-data, een database die verzekeraars kunnen inzien. Dit is handig als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. Deze kan zo checken hoeveel schadevrije jaren je hebt en je daarvoor een passende premie bieden.

Als je je motorverzekering hebt stopgezet en niet meteen een nieuwe afsluit, dan blijven je schadevrije jaren 3 jaar geldig. Sluit je binnen 3 jaar een nieuwe motorverzekering af? Dan heb je de schadevrije jaren van je vorige motorverzekering dus nog.

Heeft schade door anderen effect op schadevrije jaren?

Als een ander schade veroorzaakt aan jouw motor, heeft dit vaak geen invloed op jouw schadevrije jaren. De schade kan dan namelijk worden verhaald op de andere partij. In dat geval vergoedt de ander - of diens verzekering -  de schade. Zo hoef jij geen claim in te dienen bij je eigen verzekeraar en gaat de opbouw van je schadevrije jaren door.

Verzeker je motor met Univé

Heb je net een motor gekocht en wil je die verzekeren? Bij Univé hebben we een breed aanbod van verzekeringen. Hierdoor is er altijd een verzekering die perfect bij jouw situatie past. 

Bekijk onze motorverzekeringen