Ga naar inhoud

Wajong-uitkering en hypotheek

Als je al voor je achttiende jaar arbeidsongeschikt bent verklaard, heb je een Wajong-uitkering. Maar hoe zit het dan als je een hypotheek wilt afsluiten? Kan dat eigenlijk wel? Zijn er aanvullende eisen voor? Wij vertellen je er graag meer over.

Bij wie kun je terecht met je aanvraag?

Het korte antwoord is: ja, het kan. Maar het is wel afhankelijk van je persoonlijke situatie, je financiën en de woning die je wilt kopen. Met een Wajong-uitkering een hypotheek aanvragen is complexer dan wanneer je in loondienst werkt. Daarom kun je alleen bij bepaalde geldverstrekkers terecht om je hierbij van dienst te zijn. Het is dus goed om te weten dat je minder keuzevrijheid hebt in dat geval. Onze onafhankelijke adviseurs denken graag met je mee over de mogelijkheden.

Drie verschillende soorten Wajong

De reden waarom het vooral zo complex is om één duidelijk antwoord te geven over je hypotheekvraag met een Wajong-uitkering, is dat er meerdere varianten zijn. Dat heeft te maken met de ingangsdatum van je uitkering:

  • Heb je voor 2010 voor het eerst je uitkering aangevraagd? Dan krijg je 75% van het minimumloon als je na herkeuring volledig ongeschikt bleek om te kunnen werken. In dat geval kan je inkomen gebruikt worden om een hypotheekberekening te maken. Ben je wel voor een deel goedgekeurd? Dan krijg je maximaal 70% van het minimumloon en wordt dit bedrag gebruikt voor de berekening.
  • Heb je tussen begin 2010 en eind 2014 een Wajong-uitkering gekregen? Hiervoor gelden de inkomensregeling en werkregeling. De bedragen waarmee gerekend wordt zijn hetzelfde als bij de oude Wajong-regeling.
  • Heb je vanaf 2015 of later een Wajong-uitkering? Dan kan de hypotheek worden berekend met je volledige uitkering.

Zekerheid voor de geldverstrekker

Zoals bij alle hypotheekaanvragen wil de geldverstrekker graag enige mate van zekerheid over je inkomen. Daarom speelt eventuele herkeuring een rol, want daardoor kan je inkomen veranderen. Zorg ervoor dat je altijd het toekenningsbesluit van het UWV over je uitkering meeneemt naar je hypotheekgesprek. Ook een maandelijkse specificatie of een jaaropgave van het UWV waarmee je kunt laten zien hoe hoog je uitkering is wordt gevraagd.

Meer weten over een hypotheek met een Wajong-uitkering?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de mogelijkheden voor financiering van een woning in jouw situatie. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank