Ga naar inhoud

Servicekosten bij woning

Koop je een appartement? Dan krijg je te maken met servicekosten. De servicekosten komen bovenop de hypotheeklasten van een huis. Maar waarom moet je die servicekosten betalen? En aan wie? Op deze pagina leggen we het allemaal graag aan je uit. 

Wat houden servicekosten in?

Servicekosten zijn de kosten die je moet betalen voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes van een appartementencomplex. Bij de aankoop van een appartement, word je namelijk automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die behartigt de gezamenlijke belangen van alle woningeigenaren binnen het complex. En zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Elke bewoner is verplicht om maandelijks servicekosten af te dragen aan de VvE.

Je betaalt voor de volgende kosten

Niet elke VvE heeft dezelfde kosten en ook de hoogte van die kosten zijn bij elk complex anders. Er zijn geen wettelijke richtlijnen. Wel is het zo dat iedereen verplicht mee moet betalen aan de gemeenschappelijke uitgaven. Zoals de schoonmaakkosten, het liftonderhoud, de verlichting en verwarming en eventueel de gemeenschappelijke tuin. Ook zit er vaak een stukje collectieve verzekering in het bedrag, zoals de opstalverzekering van het gebouw.

Daarnaast is elke VvE verplicht om een reservefonds op te bouwen voor grootschalig onderhoud in de toekomst. Met dit geld kunnen dan later grote uitgaven worden betaald. Zoals al het schilderwerk van het gebouw, een eventuele nieuwe lift, een nieuw dak of andere belangrijke zaken die met het gebouw te maken hebben. 

Appartement kopen? Check het reservefonds vooraf!

Heb je een appartement op het oog? Kijk dan niet alleen naar de hoogte van de servicekosten maar ook hoe het gesteld is met het reservefonds. En of er een meerjarenonderhoudsplan aanwezig is. Anders kun je in de toekomst misschien te maken krijgen met een verhoging van de servicekosten. Of moet je ineens een groot bedrag bijbetalen om een reparatie of onderhoud aan het gebouw te kunnen laten uitvoeren.

Wil je meer weten over de servicekosten bij een woning of appartement? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank