Ga naar inhoud

17 tips voor het bezichtigen van een huis

Maak een afspraak

Voordat je een huis gaat bezichtigen, is het handig om een checklist te maken aan de hand van de informatie die je hebt. Daarvoor geven we je graag tips.

Maak een checklist op maat

Zie je de foto’s op Funda, maar zie je daarop dat de badkamer nogal donker is, dan is het bijvoorbeeld handig om op de checklist te zetten: vocht-check en navragen staat van badkamer. Het zou zomaar kunnen zijn dat deze niet goed gelucht kan worden en dat je daardoor problemen zou kunnen krijgen door schimmel. Dit valt ook onder de zogenoemde onderzoeksplicht. Meer dingen waar je aan kan denken vind je in de punten hieronder. 

17 tips voor een nuttige bezichtiging

  1. Onderzoeksplicht: Zorg ervoor dat je voldoende vragen stelt over de staat van het huis. Een verkopende partij heeft de plicht alles te melden, maar een kopende partij heeft ook de plicht om details te vragen.
  2. Bezichtig de woning overdag, dan zie je meer. Bij daglicht zijn veel (mooie) dingen nog mooier. Zo zie je het houtwerk beter, maar kan je je ook beter inbeelden hoe het eruit komt te zien als jij het gaat inrichten.
  3. Foto’s maken. Vraag of je foto’s mag maken, zodat je thuis altijd even terug kan kijken. Je kan dan ook de mankementen van het huis fotograferen en opgeven bij de bouwkundige keuring.
  4. Let extra op houtwerk, kozijnen, schilderwerk en een eventueel rot dak.
  5. Hoe is de buurt? Denk aan de ligging, scholen, geluidsniveau en check de gemeenteplannen.
  6. Vraag hoe lang het huis al te koop staat en waarom dat is.
  7. Stel vragen aan de kopers of verkoopmakelaars. Overrompel hen niet, maar stel vragen aan de hand van de info die je al hebt. 
  8. Verbruik van de woning (energielabel). Vraag altijd even het energielabel van de woning op. Vraag aan de bewoners hoeveel KWh en kuub gas er maandelijks ongeveer doorheen gaat in hun situatie. 
  9. Bezoek de buren, want deze mensen zal je regelmatig zien als je de woning koopt. Het is ook fijn om de relatie tussen de buren te begrijpen.
  10. Maak aantekeningen. Je onthoudt niet alles, maak dus aantekeningen als je woningen bezichtigt. Zo kan je thuis alles nog een keertje doornemen, naast de genomen foto’s.
  11. Negeer de meubels die er nu staan. Het kan in iemand anders’ huis heel vol staan of juist heel leeg zijn. Als je ergens rondloopt, probeer dan in te denken hoe de ruimte eruit ziet als het huis leeg is. 
  12. Koop je alleen: neem dan iemand mee. Iemand anders kan dan ook op details letten, aantekeningen maken en jou helpen. Heel fijn om een tweede paar ogen te hebben!
  13. Is het een appartement? Informeer naar de VvE. In een appartementencomplex is lid zijn van de Vereniging van Eigenaren verplicht. Hier betaal je dus ook voor. Vraag naar details over de VvE, zodat je weet wat hier allemaal gebeurt, bijvoorbeeld onderhoud, schoonmaken van de hallen en meer. Vraag de jaarrekening van de VvE op, zodat je je een goed beeld kunt vormen van de financiële positie van de VvE en eventuele risico's.
  14. Wees respectvol als er nog mensen wonen. Dat je iemands woning mag bezichtigen, betekent niet dat je alles mag opentrekken in de woning. Veel mensen hebben de boel aardig opgeruimd, maar er staan dan nog steeds foto’s en spullen van deze mensen in huis. Bij twijfel: vraag gewoon even of je dat keukenkastje mag opentrekken. 
  15. Zorg ervoor dat je op tijd komt zodat je de tijd kan nemen. Afspraken voor bezichtigingen duren vaak tussen de 20 en 30 minuten. Dit lijkt veel, maar met het alle vragen en het kijken naar kiertjes is dit zó voorbij. Tijdens een Open Huizen Dag mag je natuurlijk binnenlopen wanneer jij wilt.
  16. Investeer in een bouwkundige keuring, dan weet je zeker hoe het met o.a. de muren en de houten kozijnen gesteld is. 
  17. Verhuis je niet te ver van waar je nu woont? Loop ’s avonds ook een rondje in de buurt. Zo zie je hoe het in de buurt is bij donker, hoe vol de parkeerplaats staat en of er ’s avonds geluidsoverlast is.

Met deze tips kan jij vol vertrouwen een rondje doen in het huis waar jij helemaal gek op bent. Zorg ervoor dat je dus goed voorbereid op pad gaat.

Download de checklist

Maak een afspraak

Terug naar de Kennisbank