Ga naar inhoud

Veilig buiten spelen met Victor Veilig

Rijden auto’s altijd standaard te hard door uw woonwijk? En wilt u graag iets doen om de verkeersveiligheid in uw buurt te verbeteren? Dan kan een Victor Veilig uitkomst bieden. Dit is een felgele plastic pop van 80 centimeter hoog die automobilisten waarschuwt langzamer te gaan rijden. Bijvoorbeeld in een straat waar veel kinderen spelen of op de wegen nabij een school of de sportclub.

Waarom een Victor Veilig in uw straat plaatsen?

Spelende kinderen zijn impulsief en hebben vaak geen oog voor wat er in hun directe omgeving gebeurt. Uit onderzoek blijkt dat attentiematerialen langs de weg invloed hebben op de snelheid en het rijgedrag van automobilisten. De knalgele Victor Veilig pop met rode pet en vlag is moeilijk over het hoofd te zien, en wordt door automoblisten direct geassocieerd met kinderen. Ze gaan vaak dan onbewust al langzamer rijden. Daarom wordt de pop vooral ingezet om de verkeersveiligheid voor kinderen te verhogen. 

Op welke plekken kunt u het beste een Victor Veilig inzetten?

Uiteraard op plaatsen waar veel kinderen rondlopen. Denk aan scholen, kinderdagverblijven of bij speeltuinen. Maar ook bij sportverenigingen, naschoolse opvang en straten waar veel kinderen buiten spelen, bijvoorbeeld woonerf, komt dit gele waarschuwingsmannetje goed van pas. Door het plaatsen van Victor Veilig poppen worden automobilisten alerter. Mensen realiseren zich dan dat er kinderen in de buurt kunnen zijn.

Zorg voor veiligheid in uw buurt

Een Victor Veilig zorgt dus voor extra veiligheid in het verkeer. Elke weggebruiker heeft meteen door dat er (spelende) kinderen in de buurt zijn. Als het goed is, passen weggebruikers direct hun snelheid aan en zijn ze extra alert.

Maar vergeet ook niet uw kind zelf te attenderen op de gevaren die auto’s en ander verkeer met zich meebrengen. Dat betekent dus altijd goed blijven opletten en nooit zomaar oversteken. En houden aan de verkeersregels. Zo vergroten we samen de verkeersveiligheid voor kinderen.