Ga naar inhoud

Met de auto naar Spanje

Ga je naar Spanje, of rij je door Spanje heen, zorg dan dat je de regels en borden die anders zijn dan in Nederland kent. Op deze pagina neemt Univé je mee in de regels en borden die niet hetzelfde zijn als in Nederland.  

Regels reizen in Spanje 

We zetten de belangrikste verschillen voor je op een rijtje. 

In Spanje is het een regel dat je als autobestuurder altijd controle moet hebben over de auto, vrij moet kunnen bewegen en je aandacht bij de weg moet houden. Dit klinkt misschien logisch, maar dit betekent wel dat je een boete zou kunnen krijgen voor: 

  • Iets eten of drinken, omdat je maar één hand vrij hebt. 

  • Iets uit het dashboardkastje halen, omdat je dan geen blik op de weg hebt. 

  • Rijden met blote voeten of in zwemkleding. 

Net als in Nederland is het in Spanje verboden om auto te rijden als je onder invloed bent van alcohol of drugs. Voor alcohol geldt dan ook het volgende: 

  • Beginnend bestuurders mogen helemaal geen alcohol drinken voordat ze gaan autorijden 

  • Bestuurders die minder dan twee jaar een rijbewijs hebben mogen maximaal 0,3 promille alcohol in hun bloed hebben 

  • Ervaren bestuurders mogen maximaal 0,5 promille in hun bloed hebben 

In Spanje is het ook verboden om een mobiele telefoon vast te houden in de auto. Dit geldt ook op het moment dat je stilstaat, bijvoorbeeld in een file of bij rood licht.  

Handsfree bellen is toegestaan, maar niet met oortjes. Oortjes zijn namelijk verboden in spanje wanneer je onderdeel bent van het verkeer. Wil je wel bellen in de auto? Doe dit dan met de carkit. 

De maximumsnelheid in Spanje is net even anders dan in Nederland. Deze is namelijk als volgt: 

  • Binnen de bebouwde kom: 20, 30 of 50 kilometer per uur 

  • Buiten de bebouwde kom: maximaal 90 kilometer per uur met de auto, en 80 kilometer per uur voor een auto met een caravan of aanhangwagen. 

  • Autowegen: 120 kilometer per uur voor auto’s, en 90 voor een auto met een caravan of aanhangwagen. 

Verkeersborden in Spanje 

Ondanks dat verkeersborden in Spanje er soms net even anders uitzien dan in Nederland, zijn de meeste vanzelfsprekend en goed te begrijpen. Wanneer je de algemene regels kent zoals hierboven, en rekening houdt met de borden voor milieuzones en tolwegen, kom je in Spanje een heel eind. 

In Spanje zijn er op verschillende plekken milieuzones. Hier mag je niet zomaar in met de auto, tenzij je een vignet hebt. Deze zones herken je aan een blauw bord, met een rode cirkel en zwarte letters. op het bord staat Zona de Bajas Emisiones, ZBE. 

De borden die aangeven dat er een tolweg aankomt kunnen verschillen van kleur, maar in Spanje zijn ze over het algemeen blauw. Let ook op het woord peaje. Zo weet je dat er een tolweg aan komt en dat je moet betalen. 

Reizen naar Spanje met de auto 

Met de kennis over de verkeersborden en verkeersregels van Spanje ga je al een stuk veiliger en goed voorbereid op pad. Wil je nog meer zekerheid? Check dan ook je reisverzekering, je autoverzekering en hoe jouw pechhulp is geregeld. Zo ga je goed voorbereid op weg naar het zonnige Spanje!