Ga naar inhoud

Met de auto naar Oostenrijk

Veel Nederlanders rijden naar Oostenrijk voor een fijne zomervakantie of een actieve wintersportvakantie. Het is belangrijk om je voor vertrek te verdiepen in de verkeersregels en verkeersborden in Oostenrijk. Deze verschillen namelijk op diverse vlakken van de Nederlandse.

Verkeersregels in Oostenrijk

Veel verkeersregels in Oostenrijk zijn hetzelfde als in Nederland. Maar er zijn ook verschillen waar je rekening mee moet houden. Daarmee voorkom je boetes en ongelukken. Dit zijn de verkeersregels in Oostenrijk:

Met een vignet naar Oostenrijk

Ben je van plan om over de A-snelwegen of S-snelwegen te rijden in Oostenrijk? Dan moet je een tolvignet hebben gekocht en op jouw voorruit hebben geplakt. Deze kun je online kopen, bij een ANWB-winkel of bij de Oostenrijkse grens. Als je zonder dit vignet over de Oostenrijkse snelweg rijdt, heb je kans dat je een verkeersboete krijgt van € 130.

Het vignet is in 3 varianten te krijgen:

  • Het 10 dagen vignet. Dit vignet is handig als je voor een korte tijd in Oostenrijk bent of op doorreis bent.
  • Het 2 maanden vignet. Als je langer dan 3 weken op vakantie bent in Oostenrijk of meerdere keren door Oostenrijk zal rijden, is dit vignet de goede keuze.
  • Het 1 jaar vignet. Kies voor dit vignet als je voor een langere tijd naar Oostenrijk gaat of meerdere keren per jaar Oostenrijk gaat bezoeken. Een 1 jaar vignet in 2023 is iets langer een kalenderjaar geldig: van 1 december 2022 tot 31 januari 2024.

Reis je met de caravan of een aanhanger door Oostenrijk? Dan heb je geen extra vignet nodig.

Waar plak je het vignet?

Je kunt het vignet digitaal en als sticker aanvragen. Heb je een sticker gekocht? Plak deze dan op jouw voorruit. Hij moet van de voorkant duidelijk te zien zijn en mag jouw eigen zicht niet in de weg zitten. Plak het vignet linksboven (bestuurderskant) op jouw ruit, aan de binnenkant.

Als je met een motor door Oostenrijk rijdt, heb je ook een vignet nodig. Deze plak je dan op een zichtbare plek op de motor, zoals op het windscherm of de tank.

Verplicht in de auto in Oostenrijk

Om in Oostenrijk te mogen rijden, zijn er een aantal voorwerpen die verplicht in de auto moeten liggen. Denk hierbij aan de gevarendriehoek, die je in Nederland niet verplicht in de auto hoeft te hebben. Neem ook een veiligheidshesje mee, het liefste voor alle inzittenden van de auto. Verder moet er een verbanddoos in de auto liggen. Controleer nog wel even de houdbaarheidsdatum van de dingen in de verbanddoos. Is de houdbaarheidsdatum voorbij? Dan moet je deze voorwerpen vervangen.

Voor je in Oostenrijk bent, zul je door Duitsland moeten rijden. Hier gelden weer andere regels. Lees je daarom goed in over de verkeersregels in Duitsland en wat je verplicht in de auto in Duitsland moet hebben om hier te mogen rijden.

Ga goed voorbereid naar Oostenrijk

Zorg voor een goede autoverzekering, waarmee jij verantwoord de weg op kunt in Oostenrijk. Met de aanvullende dekking Pechhulp Europa, kun je met een gerust hart op reis. En met de juiste reisverzekering, weet je zeker dat je zonder zorgen kunt genieten van een fijne vakantie in Oostenrijk.

Bekijk onze reisverzekeringen