Ga naar inhoud

Vastgevroren autodeur openen

Stel: je wilt in de ochtend vertrekken naar je werk. Je probeert de deur van je auto te openen maar dit lukt niet omdat je autodeur vastgevroren zit. Dan is het wel fijn om te weten wat je kunt doen om je autodeur te ‘ontdooien’. 

Wat moet ik doen bij een vastgevroren autodeur? 

Gebruik in ieder geval geen heet water om je vastgevroren autodeur te kunnen openen. De deur van je auto zit namelijk vast door de vorst. Met het hete water loop je het alleen maar meer risico dat deze laag met ijs dikker wordt. Maar wat kun je wel doen om de deur van je auto te openen? 

  • Gebruik een föhn. Pas hierbij op dat je deze föhn uit de buurt houdt van de ruiten van je auto. De hitte van de föhn kan bij vorst namelijk zorgen dat de ruiten van je auto barsten. 

  • Leun een aantal keer hard tegen je autodeur aan.  

  • Pak een kruik met heet water en houd deze tegen je autodeur aan. 

Werken deze tips niet? Dan kun je nog proberen om de auto binnen te komen via de deur aan de bijrijderskant. Als je door deze deur wel naar binnen kunt, kun je de deur aan de kant van het stuur soms vanbinnen openen. 

Mijn autosloten zijn bevroren 

Naast een vastgevroren autodeur kan het ook voorkomen dat je autosloten bevroren zijn. Om het slot van je auto toch te kunnen openen, kun je bijvoorbeeld een slotontdooier gebruiken. Heb je dit niet? In dit geval kun je ook een hete kruik gebruiken om het slot te ontdooien. 

Het winterklaar maken van je auto 

Om de kans op een vastgevroren autodeur te verkleinen raden we je aan om je auto winterklaar te maken. Smeer daarom de rubbers van je auto in met een plasticdressing. Gebruik hiervoor geen vet materiaal zoals vaseline. Dit is slecht voor het rubber.  

Verder kun je bij het winterklaar maken van je auto denken aan het vervangen van je zomerbanden door winterbanden, het bij de hand hebben van een ijskrabber voor bevroren ruiten en het gebruiken van een winterdeken. 

Veilig op weg met Univé 

Rijden in de winter kan gevaarlijk zijn: je kunt onder andere te maken krijgen met gladheid. Daarom is het belangrijk om op te letten dat je veilig rijdt. Bij Univé kun je zelfs korting krijgen op je autopremie door veilig rijgedrag. Dit doe je door de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg af te sluiten bij je autoverzekering. Zo krijg je tot wel 10% korting op je autopremie. 

Sluit Veilig op Weg af