Ga naar inhoud

Gladheid op de weg

Autorijden in de sneeuw: voor veel mensen is het spannend. En dat is niet gek, want met gladde wegen zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoe rijdt u nu veilig als de wegen glad zijn door regen, ijzel of sneeuw? Wij zetten een aantal tips voor u op een rij.

Gelukkig valt er met elke weersomstandigheid veilig om te gaan achter het stuur. Net als bij mistige dagen zijn er ook met gladheid manieren om veilig de weg op te gaan.

Autorijden met sneeuw - 7 tips

Met de zeven tips van Univé bent u goed voorbereid op gladheid op de weg. We nemen u mee in afstand houden, vooruit kijken, rustig optrekken en remmen met gladheid. Ook het aanpassen van uw snelheid en de juiste route kiezen horen in het rijtje thuis. 

1. De juiste afstand houden

De juiste afstand is natuurlijk altijd belangrijk op de weg. Op dagen dat u minder zicht heeft, zoals bij mist of sneeuw, is het extra belangrijk. Wanneer u rijdt in de sneeuw heeft u minder zicht. Daarom is het erg belangrijk om voldoende afstand te bewaren, zodat u op tijd kunt reageren op een onverwachte situatie. Uw voorganger kan plots remmen of slippen. Als u vervolgens ook plotseling moet remmen, heeft u met de juiste afstand meer tijd. Zo voorkomt u dat u doorglijdt.

2. Rustig optrekken

Gaat u rijden in de sneeuw? Trek dan rustig op bij vertrek. Geef niet teveel gas en laat de koppeling rustig opkomen. Zo zorgt u ervoor dat u niet wegslipt bij het wegrijden. Dit geldt ook voor auto's met achterwielaandrijving. U heeft hiermee op gladde dagen minder grip dan een auto met voorwielaandrijving.

3. Rijden in de sneeuw: op de juiste manier remmen

Remmen op gladde wegen is heel anders dan op zonnige dagen. Omdat de weg glad is, is er een aantal dingen dat u juist niet moet doen, en een aantal dingen dat helpt om meer grip te creëren. Zoals:

  • Heeft u tijd om te remmen, bijvoorbeeld voor een aankomend stoplicht? Laat dan het gas los in plaats van (hard) op de rem te trappen. Zo rijdt u soepel door naar het stoppunt.
  • Wel lichtjes remmen? Probeer dan met kleine beetjes te remmen: druk de rem steeds een klein beetje in, waardoor de auto een pompende beweging maakt. Bij een langere weg zorgt dit ervoor dat u geen grip verliest, maar toch harder afremt dan als u alleen het gas loslaat.
  • Moet u op een gladde weg hard remmen, bijvoorbeeld omdat uw voorganger dit ook doet? Trap dan uw rem én koppeling hard in. Dit zorgt namelijk dat het ABS wordt geactiveerd. Het ABS staat voor het antiblokkeersysteem en zorgt ervoor dat uw auto hard afremt zonder dat de wielen geblokkeerd worden. Dit maakt dat u kunt blijven sturen. Goed om te weten: het kan zijn dat de auto trilt of dat u rare geluiden hoort bij deze vorm van remmen. Maakt u zich geen zorgen, dit hoort bij het ABS.
  • Tot slot kan het prettig zijn om een zogenaamde noodstop te oefenen, bijvoorbeeld op een parkeerterrein in de buurt. Zo weet u hoe het voelt om hard te remmen op een gladde weg, en bent u beter voorbereid op veilig autorijden in de sneeuw.

4. Pas uw snelheid aan op de gladheid

Net als afstand houden is het aanpassen van de snelheid een goede keuze bij rijden met gladheid. Het aanpassen geldt zowel voor langzamer rijden dan normaal, als voor minder snel optrekken dan u normaal doet.

Door uw snelheid aan te passen op het weer heeft u meer controle over de auto, en daarmee meer controle over plotselinge situaties. Bij extreme gladheid of sneeuwbuien rijden mensen soms niet harder dan 20 km per uur op wegen waar u 100 km per uur mag. Wel zo veilig om op zulke momenten te anticiperen op uw medeweggebruikers én het weer.

5. Kies de minst gladde route

Gaat u rijden met sneeuw en verwacht u gladheid op de weg? Kies dan zoveel mogelijk voor openbare wegen en hoofdwegen. Hier is vaak zout gestrooid vanwege het OV. Ook wordt hier meer gereden, waardoor u minder snel hopen sneeuw en gladde stukken tegenkomt.

Gaat u naar een locatie die niet bereikbaar is via hoofdwegen? Houd dan tip 2 en 4 in uw achterhoofd: ga extra rustig en gecontroleerd op pad.

6. Winterbanden voor het rijden in de sneeuw

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht in de winter. Toch is het verstandig om deze aan te schaffen. Wanneer het kouder wordt dan 7 graden is het een goed moment om de banden onder de auto te (laten) installeren.

Met winterbanden heeft u meer grip op ijs en sneeuw. Daardoor wordt uw remweg korter en heeft u ook minder kans op glijden. Let wel: ook met winterbanden moet u natuurlijk goed blijven opletten, uw snelheid aanpassen en bent u nog steeds kwetsbaar voor gladheid op de weg. Zorg ook voor de juiste bandenspanning en het profiel van uw band moet voldoende zijn. Zorg er bovendien voor dat u op tijd weer de banden wisselt. Winterbanden in de zomer slijten sneller. 

7. Houd het hoofd koel

Heeft u alle tips in acht genomen en uw route uitgestippeld? Dan hebben we ook nog een laatste tip: houd het hoofd koel. Haast u zich vooral niet onderweg, ook al duurt de route misschien iets langer dan verwacht. Zeker met gladheid op de weg is haastige spoed zelden goed. 

Begint uw auto toch te slippen onderweg? Blijf rustig en focus op het punt waar u veilig naartoe kunt glijden. Corrigeer de auto heel rustig met behulp van het stuur, en druk de koppeling in om de aandrijving te verbreken. Glijdt u echt de verkeerde kant op, probeer dan de noodstop uit tip 3.

Goed verzekerd rijden in de sneeuw

Heeft u  schade door gladheid of sneeuw? De alarmcentrale van Univé is 24/7 bereikbaar. Uw schade meldt u gemakkelijk via Mijn Univé of de Univé App.

We hebben meer tips over rijden bij extreem weer.