Ga naar inhoud

Auto winterklaar maken

Een bevroren handrem of een accu die er ineens mee ophoudt: daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Toch kan dit je bij winterse omstandigheden overkomen. Gelukkig is dit ook vrij gemakkelijk te voorkomen door je auto winterklaar te maken. Hoe je je auto klaar maakt voor de winter, lees je op deze pagina.

Zo maak je je auto winterklaar 

Om ervoor te zorgen dat je in de winter veilig de weg op kan, is het belangrijk om een aantal zaken te controleren. Met onderstaande tips ga jij in de winter veilig de weg op: 

1. Controleer de banden 

Zorg dat je voldoende bandenspanning hebt en controleer het profiel van de banden. Het profiel moet minimaal 1,6 millimeter diep zijn. Wanneer het echt winters weer wordt, is het beter om winterbanden te monteren. Winterbanden hebben een ander profiel en zijn beter in staat om water en vuil af te voeren. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht om bij winterse omstandigheden winterbanden onder je auto te hebben. Houd hier dus rekening mee als je ‘s winters door Duitsland rijdt, bijvoorbeeld om op wintersport te gaan.  

2. Smeer je deurrubbers in 

Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Op deze manier voorkom je dat je deuren vastvriezen. Daarvoor is het handig om een siliconenspray te gebruiken.  

3. Controleer de motorolie 

Controleer of je auto de juiste motorolie heeft. Dit kan het verschil betekenen tussen een auto die bij vrieskou juist wel of niet start.  

4. Gebruik antivries bij je ruitensproeiervloeistof 

Om ruitenwisservloeistof in de winter te gebruiken, moet deze wel bestand zijn tegen lage temperaturen. Zorg daarom voor voldoende antivries in je sproeierreservoir. Zo kan de vloeistof op je voorruit niet in ijs veranderen en vriezen je ruitenwissers niet vast aan je voorruit.   

5. Zorg voor voldoende koelvloeistof met antivries 

 Koelvloeistof met antivries zorgt ervoor dat de vloeistof niet bevriest. Zorg ervoor dat je voldoende hiervan in je motor hebt zitten. Hoeveel koelvloeistof je moet gebruiken, lees je af op het reservoir.  

6. Controleer de accu 

De accu zorgt in de winter soms voor problemen. Zeker wanneer je auto in de winter een tijdje stilstaat, loopt de accu sneller leeg. Is je accu al wat ouder? Dan is je accu extra gevoelig voor vorst. Je kunt je accu laten doormeten, om te controleren of deze nog goed genoeg is. Anders kun je deze het beste laten vervangen.  

7. Zorg voor een wintersetje  

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom dat je de volgende hulpmiddelen voor de winter hebt liggen: 

  • Een ijskrabber voor bevroren ruiten
  • Een ruitontdooier 
  • Een antivries deken 
  • Een slotontdooier (bewaar dit buiten de auto) 

Elektrische auto winterklaar maken 

Lage temperaturen vragen extra aandacht van elektrische rijders. Zo is de capaciteit van de batterij kleiner en daarmee ook de actieradius van je auto. Deze tips helpen je om pech met je elektrische auto in de winter te voorkomen: 

  • Verwarm je auto voor aan de laadpaal 

Op deze manier vertrek je niet alleen met een volle accu, maar zijn je ruiten ook gelijk ontdooid. Gebruik tijdens het rijden alleen de stoelverwarming en zet de verwarming uit.  

  • Vervang zomerbanden door winterbanden 

Als de temperatuur buiten onder de 8 graden komt, is het verstandig om je zomerbanden te vervangen voor winterbanden. Winterbanden zorgen voor meer grip op het wegdek en voor minder energieverlies. Hiermee vergroot je de actieradius van je auto. 

  • Zorg ervoor dat er geen vocht langs de laadstekker kan lopen 

Een ander voorkomend winterprobleem bij elektrische auto’s is een bevroren laadkabel. Om dit probleem te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat er geen vocht langs de kabel in de stekker kan lopen. Is je stekker toch vastgevroren? Laad je auto dan op. Opladen creëert  namelijk een klein beetje warmte, waarmee je de laadkabel los kunt krijgen.  

  • Pas je laadstrategie aan 

Bij koude temperaturen loopt de accu van je elektrische auto sneller leeg. Houd hier rekening mee en plan je oplaadmomenten goed in. Gebruik je je auto in de winter een tijd niet? Zorg er dan voor dat je accu altijd voor de helft opgeladen is. 

Meer over rijden in de winter 

Wil je meer informatie over rijden in de winter? Bekijk dan ook eens de volgende pagina’s: