Ga naar inhoud

Trekhaak monteren

De meeste auto’s worden tegenwoordig niet standaard geleverd met een trekhaak. Niet iedere bestuurder heeft er immers een nodig en soms past een trekhaak simpelweg niet bij het uiterlijk van een bepaald type auto. Een trekhaak laten plaatsen kan in sommige gevallen toch een ideale uitkomst zijn. Zo hoeft u bijvoorbeeld tijdens een verhuizing geen busje meer te huren, omdat u ook een aanhangwagen kunt gebruiken.  

Ook voor uw vrijetijdsbesteding is een trekhaak handig: deze geeft u de mogelijkheid tot rondreizen met een caravan of het dragen van uw fiets op een fietsendrager. Wat uw reden ook mag zijn, het plaatsen van een trekhaak is geen gemakkelijke klus en brengt bovendien kosten met zich mee. Ook is er een aantal andere zaken waar u op moet letten. Wij vertellen u graag over de aandachtspunten en de kosten die komen kijken bij een trekhaak. 

Trekhaak monteren en de kosten 

Voor het monteren van een trekhaak kunt u naar uw eigen autodealer of een specialist gaan. Deze mensen zijn opgeleid om de trekhaak op de juiste manier te bevestigen. Daarbij houden zij rekening met de geldende regels, het type trekhaak dat past bij uw auto en natuurlijk uw veiligheid en die van eventuele inzittenden. 

De kosten van een trekhaak monteren kunnen variëren. U dient rekening te houden met: 

 • De kosten voor de trekhaak zelf (variërend van €100 tot €1000, afhankelijk van het type trekhaak). 

 • De kabelset voor het bevestigen van de trekhaak en voor de elektriciteit naar bijvoorbeeld de verlichting van een caravan (gemiddelde prijzen rond de €100). 

 • De arbeidsuren voor het laten plaatsen van een trekhaak (gemiddeld tussen de €100 en de €300). 

Welke soorten trekhaken zijn er? 

Er zijn drie verschillende typen trekhaken: 

 • De vaste trekhaak: de vaste trekhaak blijft bevestigd aan de auto. Deze is goed voor regelmatig gebruik en is tevens van de drie opties de goedkoopste. Een dergelijke trekhaak blijft zichtbaar en kan niet worden afgenomen wanneer dat nodig is. De vaste trekhaak gaat een levenlang mee en heeft weinig onderhoud nodig.  

 • De afneembare trekhaak: de afneembare trekhaak is af te nemen wanneer deze niet in gebruik is. Deze trekhaak blijft dus niet zichtbaar, waardoor de vormgeving van je auto volledig intact blijft zonder dat er een trekhaak in beeld is.  

 • De wegdraaibare trekhaak: de wegdraaibare trekhaak is zwenkbaar, waardoor deze onder de bumper kan worden geplaatst en zo dus geen ingewikkelde (de-)montage hoeft plaats te vinden tussendoor. Toch blijft de vormgeving van de auto hiermee goed zichtbaar. De wegdraaibare trekhaak is overigens niet voor alle auto’s beschikbaar. 

Waar let ik op bij het monteren van een trekhaak?  

Bij de overweging voor het wel of niet plaatsen van een trekhaak is het van belang dat u rekening houdt met een aantal zaken: 

 • Gebruik en gewichtsbelasting: bepaal waar u de trekhaak voor wilt gebruiken en bepaal de gewichtsbelasting. Wilt u slechts in staat zijn om uw fietsendrager of elektrische fietsendrager achterop uw auto te kunnen dragen, dan heeft u een andere trekhaak nodig dan wanneer u wilt gaan reizen met een caravan of een paardentrailer. Niet alle auto’s mogen trekken, maar wel dragen.  

 • Het vermogen van uw auto: check het vermogen van uw auto. Het aantal PK is bepalend voor het wel of niet kunnen plaatsen van een trekhaak. Voor het vervoeren van een caravan moet een auto minimaal in staat zijn om 500 kilo vooruit te trekken, omdat een kleine caravan al gauw meer dan 500 kilo weegt.  

 • De ligging van mistlampen en nummerbord: kijk goed naar de ligging van uw mistlampen en uw nummerbord. Deze kunnen bepalend zijn voor het wel of niet kunnen plaatsen van een trekhaak. 

 • Uw type auto: rijdt u in een elektrische of hybride auto? Let dan goed op. Sommige elektrische of hybride auto’s zijn vanwege een lager vermogen niet geschikt voor trekhaken. Ook de ligging van de accu zit hierbij vaak in de weg, waardoor trekhaken überhaupt niet op de auto geplaatst kunnen worden. 

Zelf een trekhaak monteren 

Het monteren van een trekhaak is niet gemakkelijk. Het vereist veel specialistische kennis, en er kan veel misgaan bij de bekabeling en de juiste aansluiting. Wij adviseren u dan ook om naar een autodealer of specialist te gaan, om te voorkomen dat u andere onderdelen van uw auto onbedoeld beschadigt of storingen in de elektra veroorzaakt.  

Wetgeving en verkeersboetes trekhaak 

Rijden met een aanhanger, caravan of fietsendrager: het is vaak even wennen. Uw zicht verandert, het optrekken van de auto verloopt stroever en het is duidelijk merkbaar dat er extra gewicht aan de auto zit. Belangrijk bij het vervoeren met een trekhaak is dat er extra regels aan verbonden zijn. Zo is het van groot belang om uw kentekenplaat altijd zichtbaar te houden en dient u te voldoen aan andere snelheidslimieten wanneer u rijdt met caravan of aanhanger. Bovendien geldt voor verschillende gewichten van aanhangers vaak een ander type rijbewijs. Voorkom verkeersboetes en verdiep u in de regels omtrent rijden met aanhangers. 

Lees meer over verkeersboetes

Extra voorzichtig tijdens rijden aanhanger of caravan 

Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren bij het veilig vervoeren van uw aanhanger of caravan. Voor uw eigen veiligheid en voor de veiligheid van uw inzittenden we daarom benadrukken dat extra voorzichtigheid geboden is. Houd rekening met de volgende aandachtspunten: 

 • Denk aan het gewicht van uw aanhanger. Niet alleen de aanhanger zelf, maar ook het gewicht van de lading in de aanhanger (of caravan) worden hiermee bedoeld. Probeer een aanhanger niet voller te laden dan 75% van het totale gewicht van uw auto.  

 • Schade aan een aanhanger is niet meeverzekerd bij een autoverzekering. Hiervoor heeft u een aparte aanhangerverzekering nodig.  

 • De kogeldruk van de trekhaak is het maximale verticale gewicht dat op een trekhaak mag rusten. Wordt deze druk te hoog, dan levert dit gevaar op tijdens het rijden. Ook zorgt het voor hoge brandstofkosten.  

 • Wanneer u rijdt tijdens storm is het van belang dat u voorzichtig rijdt. Dit heeft te maken met het feit dat een aanhangwagen of caravan veel windstoten opvangt, vanwege het grote oppervlakte. Bij harde windstoten en windkracht 9 of hoger wordt het afgeraden om met een aanhanger of caravan te rijden. Het risico bestaat dat de aanhanger of caravan omwaait of dat deze door de windstoten gaat slingeren. Dit is niet alleen gevaarlijk voor uzelf en andere weggebruikers, maar het kan ook enorme schade veroorzaken. 

 • Ook bij gladheid op de weg is het extra belangrijk om rustig te rijden om uw veiligheid en de veiligheid van anderen te waarborgen. Belangrijk is om rekening te houden met de kwaliteit van uw banden en de grip op de weg. Winterbanden zijn hiervoor een goede oplossing. Ook kan het zicht stevig verminderen, waardoor het extra belangrijk is dat alle (rem)lichten van de aanhanger of caravan goed werken.  

Trekhaak verzekeren 

Er zijn genoeg zaken om rekening mee te houden bij het monteren van een trekhaak. Toch kan het enorm handig zijn op vakantie of tijdens het vervoeren van grote spullen. Wanneer u eenmaal heeft besloten om een trekhaak op uw auto te plaatsen, denk er dan aan om het verzekerde bedrag van de accessoires binnen uw premie aan te passen. Uw trekhaak wordt namelijk gezien als accessoire. Dat kunt u eenvoudig doen in Mijn Univé of de Univé App.