Ga naar inhoud

Veilig rijden bij storm

In Nederland kan het flink hard waaien. Veel bestuurders staan er niet bij stil, maar rijden met storm kan erg gevaarlijk zijn. Soms moet u echter wel de weg op, ondanks onstuimige weersomstandigheden. Univé geeft u acht tips om veilig van A naar B te rijden tijdens een storm. De belangrijkste: rijd rustig en wees extra alert!

Storm, neerslag en zware windstoten

Het KNMI spreekt van een storm bij windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort. Bij een dergelijke windkracht kunnen zware windstoten u flink verrassen in het verkeer. Vooral in open gebieden, bijvoorbeeld op de snelweg, zijn de windstoten goed te voelen. Bijna alsof u een flinke duw in de zij krijgt. Een onverwachte slinger is dan zo gebeurd.

Ook medeweggebruikers rijden minder voorspelbaar. Vooral fietsers en motoren wijken gemakkelijk plotseling van hun baan af. Als de storm gepaard gaat met hevige buien, heeft u ook nog eens last van verminderd zicht en gladheid. Autorijden bij stormachtig weer is een flinke uitdaging. Het beste advies blijft om niet in de auto te stappen. Als u toch de weg op moet, heeft Univé acht tips om dit zo veilig mogelijk te doen.

  1. Rijd langzamer tijdens een storm

Rustig rijden is één van de belangrijkste tips. Door uw tempo te verlagen en meer afstand te houden van anderen heeft u meer tijd om te reageren op onverwachte situaties. Denk hierbij aan een auto die op uw weghelft slingert of een grote tak die de weg op waait. Bij een lagere snelheid is het ook een stuk eenvoudiger om uw auto onder controle te houden.

Let vooral op bij open vlakes, dijken en bruggen, of bij het passeren van een vrachtauto of een gebouw. Dit zijn momenten en plekken waarop de wind extra krachtig kan zijn.

  2. Houd beide handen aan het stuur

Houd uw stuur met twee handen vast. Zo kunt u het beste reageren op windstoten en onverwachte situaties. Ook kunt u zo beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's en gebouwen die u passeert. Let er wel op dat u niet krampachtig gaat rijden.

  3. Houd vrachtwagens en campers extra in de gaten

Ook medeweggebruikers hebben last van de storm, waardoor ze minder voorspelbaar zijn tijdens het rijden. Houd voldoende afstand van grote voertuigen en houd ze extra in de gaten. Vrachtwagens zijn extra gevoelig voor harde windstoten door hun omvang, en hebben daarom vaak meer moeite om binnen hun rijstrook te blijven. Wanneer u een groot voertuig inhaalt, wordt zijwind tijdelijk geblokkeerd. Wees erop bedacht dat u de volle laag krijgt wanneer u het voertuig passeert.

  4. Rijd niet met een aanhanger tijdens harde windstoten

Met een aanhanger rijden tijdens windkracht 9 wordt zwaar afgeraden. Ook rijden met een caravan is onverstandig. Beide zijn net als vrachtwagens extra gevoelig voor harde windstoten. Het risico bestaat dat de aanhanger of caravan omzwaait of dat deze door de windstoten gaat slingeren. Dit is niet alleen gevaarlijk voor uzelf en andere weggebruikers, maar het kan ook enorme schade veroorzaken.

  5. Rijd niet door grote plassen

Storm gaat vaak gepaard met flinke hoosbuien. Wanneer u door grote plassen rijdt, loopt u risico op aquaplaning. Bij aquaplaning ontstaat een dunne waterfilm tussen de band van uw voertuig en het wegdek. Hierdoor wordt de auto onbestuurbaar. Door grote plassen te vermijden of er rustig doorheen te rijden verkleint u de kans op aquaplaning. Pas goed op bij beschadigd wegdek door bijvoorbeeld spoorvorming. De kans dat u de controle verliest tijdens een stevige bui is hier extra groot. Lees meer over wat u moet doen bij aquaplaning.

  6. Ontsteek uw verlichting

Als de hevige regen ervoor zorgt dat u minder dan 50 meter vooruit ziet, mag u de mistachterlichten gebruiken. Wanneer uw zicht ernstig belemmerd is mag u ook de mistlichten aan de voorkant van uw auto gebruiken. Ontsteek tijdens storm ook altijd uw gewone verlichting. Zo zien medeweggebruikers u sneller tijdens een storm.

  7. Vermijd bomen

Bij harde windstoten is het verstandig om wegen met veel bomen in de berm te vermijden. De kans is groot dat takken op de weg waaien, of dat de hele boom zelfs omwaait. Ook bij het parkeren is dit een goede tip. Zet uw auto op een veilige plek, waar u hem de volgende dag heel terugvindt zonder stormschade

  8. Stop bij extreme storm op een parkeerplaats

Wanneer een storm heel extreem wordt, raden we aan om niet verder te rijden en een parkeerplaats op te zoeken. Op het moment dat de storm gaat liggen, kunt u weer veilig de weg op. Let er wel op dat u niet onder een boom parkeert, of in de buurt van andere voorwerpen die kunnen omwaaien.

We hebben meer tips over rijden bij extreem weer.