Ga naar inhoud

Uw stuurbekrachtiging is kapot

Als u op de weg bent, wilt u soepel door de bochten kunnen rijden. Sturen gaat tegenwoordig een stuk makkelijker in de auto, sinds de stuurbekrachtiging. Als uw stuurbekrachtiging kapot is, wordt sturen opeens een stuk zwaarder. Sturen kost u dan een hoop energie. Er kunnen allerlei redenen zijn voor kapotte stuurbekrachtiging. 

Wat is stuurbekrachtiging?

Stuurbekrachtiging helpt u een handje tijdens het sturen. Daarmee wordt het sturen een stuk minder zwaar. U moet zich voorstellen dat u met uw stuur de wielen van uw auto op de weg verplaatst. Het is logisch dat dat op zichzelf erg zwaar gaat, zeker als u bijvoorbeeld gaat fileparkeren. Met stuurbekrachtiging worden uw bewegingen versterkt, waardoor het sturen een stuk soepeler gaat. 

Soorten stuurbekrachtiging

Er zijn twee soorten stuurbekrachtiging:

  • De meest voorkomende soort  is de elektrische stuurbekrachtiging. Deze werkt alleen wanneer u stuurt. Doet u niks met het stuur? Dan werkt de stuurbekrachtiging ook niet. Deze manier vraagt dus weinig brandstof.

  • Wat minder voorkomt is hydraulische stuurbekrachtiging. Deze soort is al wat ouder. Daarbij worden uw bewegingen versterkt door een pomp die constant draait. Deze manier kost een hoop extra brandstof en hierbij is het belangrijk om net als het bijvullen van uw ruitenwisservloeistof, ook de olie van de stuurbekrachtiging bij te vullen. Dat kunt u gemakkelijk zelf doen.

Stuurbekrachtiging reparatie kosten

Al met al is het repareren van stuurbekrachtiging niet goedkoop.Het hangt er maar net van af welk type stuurbekrachtiging u heeft. Vaak telt u alleen al tussen de € 700,- en € 800,- neer voor een nieuw stuurhuis. Dat is het volledige systeem waarmee uw stuur werkt. Dit zijn alleen de materiaalkosten. Hier komen de werkuren nog bovenop. 

Houd er ook rekening mee dat uw auto opnieuw moet worden uitgelijnd. De wielen worden daarmee op de juiste manier op de weg geplaatst, zodat het sturen goed verloopt. Hier betaalt u gemiddeld rond de € 100,- voor. We raden wel aan om uw stuurbekrachtiging te laten repareren als deze stuk is. Dit draagt ook bij aan veiligheid op de weg.

Veilig op weg met Univé

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé. 

Meer weten over veiligheid? Lees dan ook hoe u uw verlichting vervangt of hoe u uw wiellager vervangt.