Ga naar inhoud

Ik heb iemand aangereden, wat nu?

Als je iemand hebt aangereden met je auto is dat behoorlijk schrikken. Tijdens zo’n verkeersongeval kan degene die je aanrijdt gewond raken, en jijzelf ook. Vaak is er ook sprake van schade aan je auto. Bij een aanrijding met een ander voertuig raakt deze meestal ook beschadigd. Wat moet je doen in deze situatie en wat je autoverzekering vergoedt, lees je op deze pagina.

Doorrijden na een ongeval of schade is strafbaar

Na een aanrijding kun je in paniek raken. Daardoor heb je op het moment van de aanrijding misschien de neiging om weg te rijden. Het is wel belangrijk om te weten dat doorrijden na een ongeval of schade strafbaar is. Blijf dus in alle gevallen op de plek waar het ongeluk is gebeurd. Zo kun je de hulpdiensten bellen als dat nodig is en eventuele schade afhandelen.

Ben je toch doorgereden? Dan heb je nog tot 12 uur na het ongeval de tijd om jezelf te melden bij de politie. Als je dit op tijd doet en niet iemand gewond in hulpeloze toestand hebt achtergelaten, zul je niet gestraft worden voor het doorrijden. Meld je je niet bij de politie? Dan heb je een strafbaar feit gepleegd en kun je hiervoor vervolgd worden. Ook als de schade beperkt is tot een kleine deuk of kras.

Iemand is gewond geraakt, wat moet ik doen?

Is degene die je hebt aangereden gewond geraakt, of heb je zelf verwondingen opgelopen? Of is er zelfs sprake van meerdere gewonden? Bel dan 112. Als je dit niet zelf kunt doen, vraag dan een omstander om 112 te bellen. Zo kan er snel een ambulance ter plaatse komen om de gewonde(n) te helpen.

Als je ertoe in staat bent, stap dan uit je auto om degene die je hebt aangereden te helpen. Verplaats iemand die gewond is niet zomaar, want je kunt eventuele verwondingen of breuken erger maken. Doe dit wel als dit nodig is voor de veiligheid. Bijvoorbeeld als jouw auto of een ander voertuig in brand is gevlogen of als er explosiegevaar is. Verleen eerste hulp aan de gewonde als je dit kunt, en bedek hem of haar met iets warms. Bijvoorbeeld een sjaal, jas of deken. Zo voorkom je onderkoeling. Blijf vervolgens op de plaats van het verkeersongeval wachten op de ambulance.

De politie komt bij ernstige verkeersongevallen ook altijd om een rapportage te maken van de situatie. Deze rapportage wordt verstuurd naar de Stichting Processen Verbaal in Den Haag. Deze stichting is een tussenpersoon voor de politie en jouw autoverzekeraar. Je autoverzekeraar kan hier de nodige informatie over jouw aanrijding achterhalen. Een schadeformulier invullen is dan niet nodig.

De auto veilig neerzetten na een verkeersongeval

Na een aanrijding sta je niet altijd veilig en kan je auto een risico vormen voor het overige verkeer. Wat moet je in deze situatie doen?

Als je auto midden op de weg of op een andere gevaarlijke plek stilstaat, is dit een risico voor ander verkeer. Er bestaat zo namelijk kans op een nieuwe aanrijding. Daarom is het belangrijk om, als je auto nog rijdt en veilig te besturen is, de auto van de weg te halen. Parkeer je auto aan de kant van de weg, bijvoorbeeld in de berm.

Zet ook een gevarendriehoek op de weg om aankomend verkeer te waarschuwen dat er een verkeersongeval heeft plaatsgevonden. Binnen de bebouwde kom zet je deze op 50 meter van je auto neer. Een stap is ongeveer een meter, dus je kunt dit meten door 50 stappen te zetten. Op landwegen moet de gevarendriehoek verder van je auto staan, namelijk op 100 meter. Op de snelweg wordt deze afstand 200 meter.

Is het niet mogelijk om je auto te verplaatsen, en staat deze midden op de weg of op een andere gevaarlijke plek? Zet ook dan een gevarendriehoek neer om verkeer te waarschuwen. Wanneer je auto stilstaat tegen de vangrail op de snelweg, probeer de wielen dan te draaien in de richting van de vangrail. Op die manier kan de auto niet schuin de weg op schieten als er een voertuig tegenaan botst.

Staat je auto na de aanrijding al wel op een veilige plek, bijvoorbeeld in de berm? Of heb je hem meteen na de aanrijding op zo'n veilige plek geparkeerd? Dan hoef je de auto niet te verplaatsen. Zet wel een gevarendriehoek neer om aankomend verkeer te waarschuwen dat er een aanrijding is geweest. 

De schade afhandelen

Als er niemand gewond is en de auto veilig staat, is het tijd om de schade te bekijken. Heeft jouw eigen auto schade? Heeft het voertuig van de ander schade? Wissel gegevens uit met degene die je hebt aangereden. Vul, als dat mogelijk is, ter plekke een schadeformulier in.

Meld daarna de schade bij je autoverzekeraar. Voor je auto heb je verplicht een WA-verzekering, dus schade aan een ander wordt sowieso vergoed. Schade aan je eigen auto door een aanrijding wordt alleen vergoed als je All Risk verzekerd bent.

Voor het melden van de schade is het handig om deze zo goed mogelijk vast te leggen. Maak, als dat veilig kan, foto’s van de schade aan jouw auto en die van de ander. Deze kun je tonen aan je verzekeraar om te laten zien wat er beschadigd is en hoe groot de schade is.

Verzeker je auto tegen schade bij een aanrijding

Bij een aanrijding kan niet alleen het voertuig van een ander, maar ook jouw eigen auto beschadigd raken. Bij Univé ben je verzekerd tegen schade aan anderen én schade aan je eigen auto door een aanrijding met een All Risk autoverzekering. Deze verzekering sluit je bij Univé gemakkelijk online af. Daarbij bereken je ook meteen je premie.

Bereken je premie