Ga naar inhoud

Rijbewijs vanaf 17 jaar: hoe zit dat?

Wist je dat je in Nederland vanaf 17 jaar al je rijbewijs mag halen? Hiermee doe je niet alleen alvast meer ervaring op; als je 18 bent mag je ook gelijk zelfstandig de weg op. Alleen maar voordelen dus. Er zijn wel een aantal voorwaarden en regels hieraan verbonden. Zo mag je het eerste jaar alleen de weg op met een coach naast je. Ook moet jouw coach aan verschillende eisen voldoen. Lees meer over hoe dit zit en waar je nog meer rekening mee moet houden.

17 jaar en rijden met een coach

Als je 17 bent en je jouw rijbewijs hebt gehaald, mag je samen met een coach de weg op. Of ook wel: je begeleider. Het is belangrijk dat je een coach kiest waarbij je op je gemak voelt. Zoals een vriend, familielid of andere bekende. Tip: kies ook iemand die in de buurt woont en een eigen auto heeft. Zo kun je lekker veel ervaring opdoen. In totaal moet je minimaal 1 en mag je maximaal 5 coaches hebben.

Regels voor begeleid rijden

Een coach word je niet zomaar. Je moet namelijk aan de volgende eisen voldoen:

  • Je moet minimaal 5 jaar een Nederlands personenautorijbewijs hebben.
  • Je rijbewijs mag niet verlopen zijn.
  • Je hebt een DigiD.
  • Je staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP).
  • 4 jaar voor het aanvraagmoment van de begeleiders pas heb je geen strafrechtelijke veroordelingen gehad voor verkeersovertredingen, geen alcoholcursussen, drugcursussesn of andere gedragscursussen gehad. En geen ongeldigverklaring gehad van je rijvaardigheid of rijgeschiktheid.

Hoe kan iemand zich aanmelden als coach?

Als je de weg op gaat met jouw coach, moeten jullie altijd een begeleiderspas bij jullie hebben. Hoe vraag je zo'n pas aan? Allereerst moet jouw coach zich aanmelden. Dit gaat als volgt: 

Is de aanmelding van jouw coach gelukt? Dan is het nu aan jou om de begeleiderspas aan te vragen. Zo gaat dat in zijn werk:

De weg op als 17-jarige: waar moet je op letten?

Heb je je rijbewijs gehaald en ga je de weg op? Houd dan rekening met de volgende dingen:

Regels tijdens het rijden

Je moet altijd je coach, rijbewijs en begeleiderspas bij je hebben. Rij je zonder coach, dan kun je een boete krijgen van € 150,-. Je mag dan ook niet verder rijden totdat er een begeleider aanwezig is. Voor het rijden zonder begeleiderspas kun je ook een boete krijgen. Deze bedraagt € 140,-.

Regels voor jouw coach

Jouw coach mag tijdens het rijden niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen. Daarnaast moet jouw coach altijd voorin naast jou op de passagiersstoel zitten. Verder moet jouw coach zich altijd kunnen legitimeren.

Afspraken maken over schade en autoverzekering

Maak voor het rijden goede afspraken met jouw coach over wie verantwoordelijk is voor eventuele schade. Check ook de dekking van de autoverzekering. Niet elke verzekeraar vergoedt namelijk de schade die veroorzaakt is door 17-jarigen.

Beginnersrijbewijs

Wanneer je op je 17e je rijbewijs haalt, krijg je een beginnersrijbewijs. Dit is een gewone rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware verkeersovertredingen. Zoals rijden met teveel alcohol op of bumperkleven. Bij 2 strafpunten raak je je rijbewijs kwijt. Het beginnersrijbewijs geldt alleen voor beginnende bestuurders. Je bent beginnend bestuurder in de eerste vijf jaar na het halen van je rijbewijs.

Meer lezen over het rijbewijs en eerste auto