Ga naar inhoud

Rijbewijs vanaf 17 jaar

Als tiener kijk je vast uit naar het halen van je rijbewijs: dit is mogelijk vanaf 17 jaar. Met het volgen van rijlessen kun je zelfs al eerder beginnen, vanaf 16,5 jaar. Het praktijkexamen voor de auto mag ook vanaf 17 jaar worden afgenomen. Tot de leeftijd van 18 jaar moet je nog wel rijden onder begeleiding van een coach. Univé legt je haarfijn uit hoe dit zit.

Autorijlessen vanaf 16,5 jaar

Wil jij graag beginnen met het volgen van rijlessen? Dit mag al vanaf 16,5 jaar. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om alvast een tussentijdse toets af te leggen. Voorheen kon dit pas bij 18 jaar, maar jongeren mogen nu eerder rijlessen nemen en rijexamen doen dankzij 2toDrive. Vanaf 16 jaar mag je alvast beginnen met het theorie-examen.

Rijden vanaf 17 jaar

Vanaf 17 jaar is het mogelijk om je rijbewijs te halen. Het is wel zo dat je tot 18 jaar alleen met een begeleider mag autorijden. Deze begeleiders kies je zelf. Je moet daarvoor een begeleiderspas aanvragen. Op deze pas komen de namen te staan van de coaches die jij hebt uitgekozen. Deze pas is al vanaf 16,5 jaar aan te vragen.

Jouw gekozen coach:

  • moet minimaal 27 jaar oud zijn.

  • moet minimaal 5 jaren in het bezit zijn van een autorijbewijs.

  • staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen met een woonadres in Nederland.

  • mag niet onder invloed zijn tijdens het begeleiden.

  • mag 4 jaren voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad.

Rij je in de auto van je coach?

De kans is groot dat je als 17-jarige in de auto van je coach gaat rijden. Sta dan stil bij jouw verantwoordelijkheid. Wanneer jij schade veroorzaakt of een ongeluk krijgt, ben jij hier verantwoordelijk voor. De auto staat verzekerd op naam van je begeleider en valt onder zijn of haar autoverzekering. Controleer van tevoren ook goed of eventuele schade die jij rijdt wordt vergoedt door jouw verzekeraar. Niet elke verzekeraar vergoedt namelijk schade die veroorzaakt is door 17-jarigen. 

Ervaren bestuurder

Auto-ongelukken komen bij jonge bestuurders vaker voor dan bij ervaren bestuurders. Jonge mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald, hebben namelijk minder inzicht dan ervaren bestuurders. Daarbij schatten ze risico’s ook anders in. Het gedeelte van de hersenen dat voor verantwoordelijkheidsgevoel zorgt is pas vanaf 25 jaar volledig ontwikkeld. Dit zien we dan ook terug in een grotere kans op schade. 

Beginnersrijbewijs

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt, is een beginnend bestuurder. Of je nu 17 jaar bent of 30 jaar. Wanneer je slaagt voor je autorijbewijs, ben je de eerste 5 jaren een beginnend bestuurder. Jongeren betalen tot en met 24 jaar ook meer voor een autoverzekering, omdat ze een groter risico vormen. Hoe het precies zit met autoverzekeringen voor jongeren, lees je op onze jongerenpagina. Wil je meer weten over een autoverzekering voor beginnende bestuurders? Lees dan onze pagina voor een beginnend bestuurder. En ben je student? Bekijk dan onze pagina over autoverzekeringen voor een student.

Heb je al wel een auto maar nog geen rijbewijs? Ook dan moet de auto minimaal WA verzekerd zijn.

Wij hebben meer tips voor uw auto.