Ga naar inhoud

Een OBD-stekker gebruiken in jouw auto

In jouw dashboard of boordcomputer kun je verschillende gegevens aflezen, maar met een OBD-stekker kun je nog meer gegevens ontdekken. Denk aan jouw brandstofgebruik en hoe milieubewust je rijdt. Hoe en waarvoor je zo’n OBD-stekker gebruikt, lees je op deze pagina.

Wat is een OBD-stekker?

OBD staat voor ‘On Board Diagnostics’. In het Nederlands vertaald is dit ‘het vastleggen van gegevens aan boord’ van de auto. Een OBD-stekker zit niet standaard bij jouw auto, maar kun je wel zelf kopen. Je krijgt zo meer inzicht in jouw auto en jouw rijgedrag.

Dit kastje kun je in jouw auto aansluiten met behulp van een soort stekker. Door het kastje uit te lezen kun je informatie bekijken over jouw rijgedrag, welke technische storingen er momenteel zijn en waar je bent. Ook kun je een kijkje nemen in de gegevens over jouw brandstofgebruik.

Autogarages gebruiken zo’n kastje om technische storingen uit te lezen en te verhelpen, zodat je weer op weg kan. Verder ben jij de enige die de gegevens van de stekker kan uitlezen en delen met anderen als je dat wil.

Hoe ziet de aansluiting van zo’n OBD-stekker eruit?

Een OBD-stekker heeft 16 pinnen en lijkt op de SCART-kabel die in jouw televisie zit. Deze past in iedere auto. Je kunt deze stekker gebruiken in de aansluiting bij het kastje met de zekeringen, in het bedieningspaneel of onder het stuur. In de handleiding van jouw auto vind je terug waar hij zit in de auto. Het is soms even zoeken, want er kan een klepje voor zitten.

Privacy en het delen van je gegevens

Je vraagt je misschien af of het wel veilig is om gegevens van jouw telefoon te delen met Univé. Hoe zit het met privacy?

Wij gebruiken een aantal gegevens van jouw telefoon om jouw rijgedrag te kunnen meten:

  • De snelheid die je rijdt
  • Het gebruik van je smartphone tijdens het rijden
  • In welke versnelling je optrekt en afremt
  • De locatie waar je bent

Univé gebruikt deze gegevens alleen voor het kunnen geven van een score op basis van jouw rijgedrag en het berekenen van de korting. We delen deze gegevens niet, tenzij dit nodig is voor onze dienstverlening of we hier wettelijk toe verplicht zijn. Je kunt dus met een gerust hart de weg op.

Wil je meer weten over hoe Univé met jouw gegevens omgaat bij Veilig op Weg? Je kunt meer informatie vinden in de privacyverklaring.

Kies voor een Univé autoverzekering

Wil je gebruikmaken van Veilig op Weg, maar heb je nog geen autoverzekering bij ons afgesloten? Univé helpt je graag te ontdekken welke autoverzekering bij jou past met de Univé Autocheck. Je kunt ook direct jouw premie berekenen en jouw verzekering mét Veilig op Weg afsluiten.

Bereken je premie