Ga naar inhoud

Uw huis beveiligen met een camera

Denkt u aan camerabeveiliging om het huis om inbraak tegen te gaan? Verstandig: beveiligingscamera’s schrikken dieven af. En mocht er een woninginbraak plaatsvinden, dan heeft u videobewijs waarmee de dader opgepakt kan worden. Ook voor de verzekering is dit handig. U heeft namelijk duidelijk bewijs dat schade aan uw huis en uw spullen veroorzaakt is door een inbraak, iets dat verzekeraars vaak vragen. Maar mag u zomaar overal rond uw huis camera’s ophangen? Univé legt uit wat de regels zijn rond camerabeveiliging. 

Regels camerabeveiliging om het huis 


Als u bewakingscamera’s rond uw huis wilt ophangen, moet u weten dat u niet zomaar beelden van mensen mag opnemen. Daarom mag u uw camera’s absoluut niet richten op de openbare weg voor uw huis, of een (wandel)pad dat langs uw huis loopt. Ook is het niet toegestaan om met uw camera’s beelden op te nemen van het huis of de tuin van uw buren. Zorg daarom dat de camera’s alleen beeld opnemen van uw eigen terrein. Daaronder vallen uw huis, uw tuin, oprit en garage.  

U bent daarnaast verplicht om duidelijk te maken dat er camera’s hangen, zodat mensen die bij uw huis komen op de hoogte zijn dat zij worden gefilmd. Hang daarom een bordje of sticker op uw huis die aangeeft dat er camera’s hangen.  

Regels slimme deurbel

Heeft u een zogeheten slimme deurbel met camera? Hiervoor gelden dezelfde regels als voor beveiligingscamera’s rond uw huis. Houd deze daarom in uw achterhoofd als u een slimme deurbel bij uw deur installeert en gebruikt.

Locatie camera’s 


Nu u weet waar u uw beveiligingscamera’s wel en niet op mag richten, vraagt u zich misschien af: waar kan ik mijn camera’s het beste ophangen? Het is verstandig om zowel binnen als buiten uw woning camera’s te installeren: zo heeft u bewijs dat iemand een inbraakpoging heeft gedaan en ook daadwerkelijk in uw huis is geweest. Maar als u één van de twee moet kiezen, dan is het verstandig om voor buitencamera’s te gaan. Het zien van camera’s aan de buitenkant van uw woning schrikt inbrekers al af voordat ze binnenkomen. Daarbij is het verstandig om zowel aan de voor- en achterkant van uw woning camera’s op te hangen. 

Gebruik van camerabeelden 


De aanwezigheid van camera’s heeft een afschrikkende werking voor dieven, maar er blijft een kans bestaan dat er toch ingebroken wordt in uw woning. Het is dan belangrijk dat u zo snel mogelijk aangifte doet bij de politie. Daarbij mag u de camerabeelden als bewijs gebruiken: de politie kan hiermee de identiteit van de dader achterhalen en zorgen dat deze opgepakt wordt.  

Meer informatie over inbraak en diefstal 

Wilt u meer weten over inbraakpreventie en wat u moet doen als er toch ingebroken wordt in uw woning? Bekijk dan onze pagina over inbraak en diefstal