Ga naar inhoud

Een boete voor door rood licht rijden 

Wanneer je door rood rijdt bij een stoplicht, kun je een boete krijgen. Hoe hoog deze boete is, hangt af van de situatie in het verkeer. Een boete krijgen is natuurlijk erg vervelend. Op deze pagina leggen we je meer uit over de boete voor rijden door rood licht. We vertellen je ook wat je kunt doen als je het niet eens bent met de boete. Daarnaast leggen we je uit hoe hoog de boetes zijn in welke situaties.   

Boete rood licht 

Door rood rijden is strafbaar. Het bedrag van de boete hiervoor is hoog: je betaalt namelijk € 300,-. Deze boete krijg je alleen wanneer er bewijs is dat je door rood gereden bent. In de volgende situaties ontvang je altijd een boete voor rijden door rood licht: 

  • Je rijdt door rood en dit wordt vastgelegd door een roodlichtcamera. 

  • Je rijdt door rood en dit wordt gezien door een agent die je staande houdt.  

Bezwaar maken  tegen je boete 

Stel: je hebt een boete gekregen voor het rijden door rood licht en je bent het hier niet mee eens. Je kunt dan bezwaar maken. Dit wordt ook wel ‘in beroep gaan’ genoemd. Dat doe je bij de officier van justitie. In de volgende situaties kun je in beroep gaan tegen de rood licht boete: 

  • Je hebt een boete gekregen omdat een agent heeft gezien dat je door rood licht bent gereden. Heeft de agent je niet staande gehouden? Dan mag je bezwaar maken. Het kan zijn dat de agent je gegevens niet goed heeft genoteerd. 

  • Je bent, nadat je door rood gereden bent, alsnog gestopt. Ook dan mag je bezwaar maken.  

  • Je ontvangt een flitsfoto van een andere auto of een verkeerd kenteken. Bekijk de foto, als deze er is, daarom altijd goed.  

Je mag altijd bezwaar maken tegen een verkeersboete, ook als het om iets anders gaat dan door rood rijden. Denk bijvoorbeeld aan een boete voor het foutparkeren van je auto of voor rijden zonder licht. Wanneer je er zeker van bent dat je verkeersboete niet terecht is, kun je hiertegen in beroep gaan. 

Stopstreep 

Ook voor het voorbijrijden van een stopstreep kun je een boete krijgen. Je betaalt daar dan € 120,- voor. Ben je door rood licht gereden, maar daarna direct gestopt? Dan kun je dus in beroep gaan. Je boete wordt dan soms omgezet naar een boete voor het voorbijrijden van de stopstreep. Dat scheelt flink wat geld. 

Wanneer komt de boete binnen? 

Wanneer je door rood gereden bent en hier een boete voor krijgt, ontvang je deze boete binnen vier tot zes weken. Verkeersboetes moeten wettelijk gezien binnen vier maanden worden gegeven. Heb je na vier tot zes weken nog geen boete ontvangen? Wacht het nog even af. Het kan zijn dat de boete alsnog binnen de vier maanden op je deurmat valt.  

Univé Rechtshulp 

Ben je het echt niet eens met je verkeersboete en heb je hulp nodig bij het bezwaar maken? Of loop je tegen een ander verkeersconflict aan? Dan helpt UnivéRechtshulp je graag verder.  

Veilig op Weg met Univé 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wees daarom altijd extra scherp in het verkeer:  

  • Gebruik geen telefoon tijdens het autorijden. Rijd altijd MONO. 

  • Houd voldoende afstand van degene die voor je rijdt. 

  • Zorg dat je voldoende zicht hebt op alles om je heen, zodat je ziet wat er gebeurt. 

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Heb je een autoverzekering van Univé, dan kun je gebruik maken van de gratis dekking Veilig op Weg. Dit is een functie binnen de Univé-App waarmee je je rijstijl en telefoongebruik kunt meten. Heb je een veilige rijstijl dan kun je met Veilig op Weg tot 10% korting op je totale autopremie verdienen. 

Meer over veilig op weg