Ga naar inhoud

Voorrang geven en nemen: zo zit het 

Het ene moment neem je als autobestuurder voorrang, het andere moment geef je voorrang. Zo kan het verkeer soepel verlopen en ontstaan er geen twijfels. Geef je geen voorrang op een plek waar dat wel moet? Dan kun je een hoge verkeersboete krijgen. Wat die boete precies kost en hoe het zit met voorrang, leggen we je uit op deze pagina. 

Boete voor geen voorrang verlenen 

De verkeersboete voor het niet verlenen van voorrang kost je € 300,- exclusief administratiekosten. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van de verkeersregels. Dan weet je precies waar en wanneer je wel of geen voorrang moet geven.  

Meestal ontvang je de boete binnen vier tot zes weken. Heb je hem dan nog niet ontvangen? Wacht nog even tot vier maanden. Binnen die tijd kun je de boete alsnog krijgen. 

Wanneer mag je toeteren 

Het kan soms best verleidelijk zijn om te gaan toeteren in het verkeer. Dat geldt ook in situaties waarin een ander zich niet aan de voorrangsregels houdt. Wordt een voorrangssituatie gevaarlijk? Alleen dan mag je toeteren. Voor onnodig toeteren kun je een boete krijgen. Dat kost je dan € 160,- exclusief administratiekosten. Let er dus op dat je alleen toetert in noodsituaties.  

Voorrang geven aan voetgangers 

Voor voetgangers gelden weer andere voorrangsregels, dan voor andere weggebruikers. Voetgangers hebben in de meeste situaties geen voorrang. Alleen in de volgende situaties hebben voetgangers voorrang: 

  • Bij of op een zebrapad

  • Zodra ze slecht ter been of blind zijn

  • Ook voor voetgangers geldt: rechtdoor op dezelfde weg gaat voor.  

Geef je geen voorrang aan een voetganger op een zebrapad, of aan een persoon die slecht ter been of blind is? Dat kan je veel geld kosten. Namelijk € 420,-. Ook voor geen voorrang geven aan voetgangers waar dat wel zou moeten kun je een boete krijgen. Dat kost je € 160,- exclusief administratiekosten.  

Univé Rechtshulp 

Ben je het niet eens met je ontvangen verkeersboete? Dan helpt UnivéRechtshulp je graag verder.  

Veilig op weg met Univé 

Veilig rijden is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Wees daarom altijd extra scherp in het verkeer: 

  • Gebruik geen telefoon tijdens het autorijden. Rijd altijd MONO. 

  • Houd voldoende afstand van degene die voor je rijdt. 

  • Zorg dat je voldoende zicht hebt op alles om je heen, zodat je ziet wat er gebeurt. 

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Heb je een autoverzekering van Univé, dan kun je gebruikmaken van de gratis dekking Veilig op Weg. Dit is een functie binnen de Univé-App waarmee je je rijstijl en telefoongebruik kunt meten. Heb je een veilige rijstijl? Dan kun je met Veilig op Weg tot 10% korting op je totale autopremie verdienen. 

Lees meer over Veilig op Weg