Ga naar inhoud

Boete bij geen gordel

Zit u in een auto en heeft uw zitplaats een autogordel? Dan moet u uw autogordel om doen. Dit is zowel voorin de auto als achterin verplicht. Draagt u geen gordel bij een controle? Dan is de kans groot dat u een boete krijgt. 

Wie moet wanneer een gordel om? 

Rijdt u in een auto waar op alle zitplaatsen autogordels zitten? Dan mag het aantal passagiers van de auto niet groter zijn dan het aantal gordels. Bovendien is het verboden om een gordel met iemand anders te delen. 

Volwassenen moeten zowel voor- als achterin hun autogordel om doen. Voor kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter is een kinderautostoeltje verplicht. Is uw kind langer dan 1,35? Dan mag hij of zij ook gewoon de autogordel gebruiken. 

Een volwassen persoon die kleiner is dan 1,35 meter hoeft geen kinderzitje te gebruiken. Deze regel geldt namelijk alleen voor personen onder de 18 jaar. 

Autogordel: ontheffing 

Is het voor u door de handicap die u heeft onmogelijk om een gordel in de auto te dragen? Of moet u voor het werk dat u verricht heel vaak de auto in- en uitstappen? Dan kunt u een ontheffing aanvragen waarna u niet meer verplicht de autogordel hoeft om te doen. U kunt hiervoor terecht bij de divisie Rijgeschiktheid van het CBR. 

Voor wie is de boete bij gordel niet om?

Draagt u in de auto geen gordel? Dan is de bijbehorende boete voor u. Rijdt u met een kind in de auto dat niet ouder is dan 12 jaar? Ook dan bent u het die de boete moet betalen. Oudere kinderen (dat wil dus zeggen kinderen die ouder dan 12 jaar zijn) moeten zelf de boete betalen als zij geen gordel in de auto dragen. 

Een auto zonder gordels 

Niet elk motorvoertuig beschikt over autogordels op elke zitplaats. Soms is het zo dat gordels voorin de auto wel verplicht zijn, maar achterin juist niet. Dat kan als het om een auto van voor 1 januari 1990 gaat. 

Zorg er voor dat u zich altijd aan de regels rondom autogordels houdt. Zo voorkomt u gevaarlijke situaties en krijgt u niet te maken met vervelende boetes

We hebben meer informatie over verkeersregels en -situaties.