Ga naar inhoud

Een boete voor fout parkeren

Er zijn veel overtredingen waar je een boete voor kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan rijden door rood licht, een doorgetrokken streep overschrijden of het negeren van een inhaalverbod. Deze boetes kunnen behoorlijk hoog oplopen. Op deze pagina vertellen we meer over de boete bij fout parkeren en hoe je die het beste kunt voorkomen.  

Het is natuurlijk zonde als je deze hoge bedragen moet betalen doordat je fout hebt geparkeerd. Je kunt zo’n boete dan ook makkelijk voorkomen. We vertellen je waar je rekening mee moet houden om te voorkomen dat je een boete krijgt voor fout parkeren.  

Boetes fout parkeren  

Een parkeerboete heb je snel te pakken, als je geparkeerd staat op een plek waar dat niet mag. Iedere gemeente heeft zo z’n eigen parkeerregels. Die parkeerregels zijn verbonden aan verschillende verkeerszones. We hebben voor je op een rijtje gezet wanneer je een boete kunt krijgen voor fout parkeren: 

Je mag je auto niet op de stoep of op het fietspad parkeren. Dit geldt in bijna alle situaties. Je moet je auto dan ook in het daarvoor bedoelde parkeervak zetten. Ook als je je auto met twee wielen op de stoep zet, ben je strafbaar en kun je een boete krijgen voor fout parkeren. Toch zijn er uitzonderingen op deze regel: 

  • Er staat met een verkeersbord aangegeven dat je op de stoep mag parkeren. De gemeente heeft bepaald dat dit een zone is waar dit mag.  

  • Als de vuilnis wordt opgehaald en je in een smalle straat bent. Zo kan de vuilniswagen er veilig langsrijden. 

Ook dubbel parkeren betekent fout parkeren. Maar wat is nou precies dubbel parkeren? Wanneer een auto parallel aan een parkeervak wordt geparkeerd. Op die manier kan er niemand meer in of uit het parkeervak rijden. 

In sommige gebieden mag je de auto helemaal niet parkeren. Dat wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze staat aan het begin en aan het einde van zo’n zone. Vind je toch een parkeervak in die zone? Dan mag je daar je auto parkeren.  

De blauwe parkeerzone wordt aangegeven met een verkeersbord. Je ziet vaak een onderbord onder het verkeersbord waar de maximale parkeertijd op staat. In deze zone leg je je parkeerschijf zichtbaar op je dashboard en vul je je aankomsttijd in. Ga je over de maximale parkeertijd heen of heb je geen parkeerschijf bij je? Dan kun je daarvoor een boete krijgen. 

Met het parkeren van je auto mag je geen gevaar of vervelende situaties veroorzaken. Je bent dan strafbaar en kunt een hoge parkeerboete krijgen van € 160,-. Zo’n situatie kan last veroorzaken doordat men er bijvoorbeeld niet meer langs kan rijden.  

Een parkeerplek voor invaliden is er niet voor niets. Ze moeten vrijgelaten worden en zijn bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking. Je mag er dus ook niet parkeren als je zelf niet invalide bent. De boete kun je zelfs al krijgen als je met één wiel op de parkeerplek staat. Bovendien is dit de hoogste parkeerboete. Je betaalt hier namelijk € 370,- voor.  

Vaak zijn er parkeerplekken waar je voor moet betalen of waar je een parkeervergunning voor nodig hebt. Dat staat in die gebieden duidelijk aangegeven. Betaal je niet voor het parkeren? In sommige gemeenten (zoals Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam) betaal je meer dan alleen de boete. Ook het niet betaalde parkeergeld per uur en een zogeheten naheffingstoeslag zijn dan voor jouw rekening. Dat kost in sommige gemeenten meer dan € 70,-.  

Vroeger kon je met munten betalen bij parkeerautomaten. Tegenwoordig voer je online of op de automaat je kenteken in. Is de automaat stuk? Dan kun je alsnog online betalen voor je parkeerplek.  

Wij hebben meer informatie als het gaat om stilstaan met de auto en andere parkeerregels

Schade bij parkeren 

Het kan voorkomen dat je je auto parkeert en dat je schade aan je auto ontdekt die is ontstaan door iemand anders. Dat is natuurlijk erg vervelend. Meld in zo’n geval altijd je schade in de Univé App of neem contact op met onze klantenservice.