Ga naar inhoud

Boete voor rijden over een doorgetrokken streep

Overal staan er strepen, pijlen en andere wegmarkeringen op de weg. Ze zijn er om het verkeer soepel te laten verlopen. Zo kan iedereen veilig rijden en zitten de weggebruikers elkaar niet onnodig in de weg.  

De doorgetrokken streep is hiervan een goed voorbeeld. Daar mag je niet overheen rijden. Doe je dit wel, dan kun je daarvoor een flinke boete krijgen.  

Boete over doorgetrokken streep rijden 

Op een boete zit niemand te wachten. De boete voor het rijden over een doorgetrokken streep kost dan ook € 280,-. Dat hoge bedrag is goed te verklaren. Ga je over een doorgetrokken streep, dan kan dat behoorlijk misgaan. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding bij inhalen over een doorgetrokken streep.  

Lees ook: verkeersboetes

De regels van de doorgetrokken streep 

Een doorgetrokken streep geeft aan dat je hier met je auto niet overheen mag. Je mag dan dus niet inhalen of keren, dus ook niet om te parkeren aan de overkant van de weg. 

Alleen in de volgende situaties mag je wel over een doorgetrokken streep rijden: 

  • Als een doorgetrokken streep maximaal 20 meter lang is. 

  • Als er twee strepen zijn: een onderbroken en doorgetrokken streep. Je volgt dan de streep direct naast je. Is deze onderbroken? Dan mag je over de streep. Is deze doorgetrokken? Dan mag dit niet. 

Strepen op de weg 

Strepen op de weg zijn instructies voor weggebruikers. Ze vertellen iets over de regels op dat deel van de weg. De strepen geven bijvoorbeeld instructies over: 

  • De maximaal toegestane snelheid 

  • Of je ergens wel of niet mag inhalen 

  • Of er weggebruikers van links of van rechts komen 

  • Hoe de weg verloopt 

Wij hebben meer informatie over strepen op de weg

Verschillende doorgetrokken strepen  

Toch verschillen de regels rondom de doorgetrokken streep hier en daar ook van elkaar. We lichten ze toe: 

Gele strepen op de weg zijn maar tijdelijk. Deze worden gebruikt tijdens wegwerkzaamheden. Zie je gele strepen? Dan zijn deze leidend, ook als je nog witte strepen op de weg ziet. Is de gele streep bijvoorbeeld doorgetrokken, maar staat er een onderbroken witte streep naast? Dan volg je de gele streep op. Omdat die doorgetrokken is, mag je hier dus niet overheen. 

De groene doorgetrokken streep geeft aan dat je maximaal 100 km/u mag rijden. Langs deze groene streep liggen witte strepen. Deze vertellen je dan weer of je er overheen mag of niet.  

Zijn de witte strepen onderbroken? Dan mag je hier overheen rijden. Zijn ze doorgetrokken, dan mag je de strepen niet overschrijden.  

Ook de dubbele witte streep is bedoeld om de toegestane snelheid aan te geven. Het gaat om een snelheid van maximaal 80 km/u. Wanneer deze streep is doorgetrokken, mag je deze niet overschrijden. Dit mag wel wanneer de dubbele streep onderbroken is.  

Veilig op Weg met Univé 

Natuurlijk wil je het liefst zo veilig mogelijk in het verkeer rijden. Het is dan ook verstandig om je aan de verkeersregels te houden. Bovendien scheelt dat een hoop onnodige boetes en gevaarlijke situaties.  

Omdat Univé verkeersveiligheid erg belangrijk vindt, hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Dat is een functie in de Univé App die je rijgedrag meet. Bij veilig rijgedrag krijg je als beloning maximaal 10% korting op je totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.  

Sluit Veilig op Weg nu af