Ga naar inhoud

Beslagen ramen van de auto tegengaan

Condens aan de binnenkant van de autoruit kan een ernstige belemmering van uw zicht opleveren. Een beslagen ruit is gelukkig eenvoudig te verhelpen met de tip van Univé. Blijft u vervolgens vocht in de auto houden, dan leest u op deze pagina ook wat daarvan de oorzaak kan zijn.

Ga niet rijden met beslagen ramen

Allereerst willen we adviseren om nooit te gaan rijden met beslagen ramen. Condens op uw autoruit zorgt voor een belemmering van uw zicht. Het risico op ongevallen is daardoor erg groot. Daarbij brengt u niet alleen uzelf, maar ook medeweggebruikers in gevaar. U kunt zelfs een boete krijgen voor rijden met beslagen ruiten in de auto. Beginnen uw ramen te beslaan? Houd dan afstand van anderen en zoek een parkeerplek op. 

Beslagen autoruiten verhelpen

  • Probeer eerst uw airconditioning aan te zetten. De autoruiten zullen dan binnen enkele minuten schoon trekken.

  • Heeft u geen airconditioning in uw auto? Geen probleem. Zet dan de verwarming aan, op de hoogste stand en richt de blazers op uw voorruit. Dit zal hetzelfde effect hebben als een airco.

  • U kunt ook met een doek of zeem de binnenkant van uw autoruit schoonwrijven.

  • Gebruik een auto-ontvochtiger tegen beslagen ramen (en andere vochtproblemen). Een auto-ontvochtiger is een kussentje dat vocht opneemt. Het kussentje trekt als een magneet het vocht aan en is herbruikbaar. Laat hem drogen op een warme plek of in de magnetron om hem meerdere malen te gebruiken. 

  • Laat u wel eens een natte paraplu, vochtige voetbalschoenen of een waterflesje in de auto liggen? Dit zorgt ervoor dat er vocht in de auto komt en de autoruiten beslaan. Handig dus om deze artikelen altijd mee naar binnen te nemen.

Nog altijd beslagen ramen?

  • Controleer dan eens uw motorruimte op bladeren. Die hopen zich wel eens op onder de voorruit waardoor de luchttoevoer belemmerd wordt. Dit zorgt vervolgens voor vocht in uw auto.

  • Er zou een lek kunnen zitten in de kachelradiateur van uw auto. Laat dit bij een garage controleren.

  • Versleten rubbers van ramen en portieren in de auto zorgen ervoor dat deze niet meer goed sluiten. Hierdoor kan er vocht in de auto komen. Dit zorgt voor vochtophopingen in de auto, waardoor de ramen sneller beslaan. Controleer regelmatig de rubbers van uw auto en vervang deze wanneer ze niet meer goed sluiten.

  • Controleer of u wellicht ruitschade heeft. Een kapotte ruit laat vocht in de auto komen. Herstel de ruit indien u ruitschade heeft.

Vaak gaan beslagen en vochtige ramen gepaard met natheid buiten. Is het nat buiten of stormt het zelfs? Lees dan zeker ook onze tips over veilig rijden tijdens een storm en onze tips tegen aquaplaning. Univé helpt u veilig de weg op.

We hebben meer tips over veilig in het verkeer.