Ga naar inhoud

Beslagen ramen van de auto tegengaan

Condens aan de binnenkant van de autoruit kan een ernstige belemmering van je zicht opleveren. Een beslagen ruit is gelukkig eenvoudig te. Helpen de tips niet? Dan heeft de condens mogelijk een dieperliggende oorzaak.

Ga niet rijden met beslagen ramen

Allereerst willen we adviseren om nooit te gaan rijden met beslagen ramen. Condens op je autoruit zorgt voor een belemmering van je zicht. Het risico op ongevallen is daardoor erg groot. Daarbij breng je niet alleen jezelf, maar ook medeweggebruikers in gevaar. Je kan zelfs een boete krijgen voor rijden met beslagen ruiten in de auto. Beginnen je ramen te beslaan? Houd dan afstand van anderen en zoek een parkeerplek op. 

Beslagen autoruiten verhelpen

 • Probeer eerst de airconditioning aan te zetten. De autoruiten zullen dan binnen enkele minuten schoon trekken.
 • Heb je geen airconditioning in de auto? Geen probleem. Zet dan de verwarming aan, op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Dit zal hetzelfde effect hebben als een airco.
 • Je kan ook met een doek of zeem de binnenkant van je autoruit schoonwrijven.
 • Gebruik een auto-ontvochtiger tegen beslagen ramen (en andere vochtproblemen). Een auto-ontvochtiger is een kussentje dat vocht opneemt. Het kussentje trekt als een magneet het vocht aan en is herbruikbaar. Laat hem drogen op een warme plek of in de magnetron om hem meerdere malen te gebruiken. 
 • Laat je wel eens een natte paraplu, vochtige voetbalschoenen of een waterflesje in de auto liggen? Dit zorgt ervoor dat er vocht in de auto komt en de autoruiten beslaan. Handig dus om deze artikelen altijd mee naar binnen te nemen.

Nog altijd beslagen ramen?

In de meeste gevallen verdwijnt de condens hiermee binnen enkele seconden. Wanneer je vaker last hebt van condens in je auto is het verstandig om eens langs je garage te rijden. Soms is er iets anders aan de hand. Je kan nog de volgende stappen ondernemen:

 • Controleer dan eens de motorruimte op bladeren. Die hopen zich wel eens op onder de voorruit waardoor de luchttoevoer belemmerd wordt. Dit zorgt vervolgens voor vocht in de auto.
 • Er zou een lek kunnen zitten in de kachelradiateur van de auto. Laat dit bij een garage controleren.
 • Versleten rubbers van ramen en portieren in de auto zorgen ervoor dat deze niet meer goed sluiten. Hierdoor kan er vocht in de auto komen. Dit zorgt voor vochtophopingen in de auto, waardoor de ramen sneller beslaan. Controleer regelmatig de rubbers van je auto en vervang deze wanneer ze niet meer goed sluiten.
 • Controleer of je wellicht ruitschade hebt. Een kapotte ruit laat vocht in de auto komen. Herstel de ruit indien je ruitschade hebt.

Vaak gaan beslagen en vochtige ramen gepaard met natheid buiten. Is het nat buiten of stormt het zelfs? Lees dan zeker ook onze tips over veilig rijden tijdens een storm en onze tips tegen aquaplaning. Univé helpt je veilig de weg op.

We hebben meer tips over veilig in het verkeer.

Tips veilig op weg 

In de koudere maanden heb je vaker te maken metslechtweer. Dat gaat vaak gepaard met meer koude lucht. Hierdoor heb je sneller last van condens in de auto. We vinden verkeersveiligheid bij Univé ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat je altijd veilig de weg op gaat. We hebben daarom nog een aantal extra tips voor je op een rijtje gezet: 

 • Ga altijd op tijd naar je garage voor onderhoud. Branden er lampjes die niet moeten branden? Laat je auto op tijd onderhouden.  
 • Houd altijd voldoende afstand van je voorganger. Het advies is minimaal twee seconden.  
 • Rij altijd MONO. 
 • Rij altijd met de aangegeven snelheid. 
 • Check van tevoren de weervoorspellingen. Is er slecht weer op komst? En hoef je niet per se de weg op? Blijf dan thuis en wacht tot het slechte weer voorbij is. 

Download de UnivéApp en maak gebruik van de Veilig op Weg functie. Daarmee krijg je inzicht in je rijgedrag zoals je telefoongebruik, snelheid en remmen en optrekken. Rij je veilig? Dan ontvang je tot maximaal 10% korting op je autopremie.