Ga naar inhoud

Autoruit vervangen: wat zijn de opties?

Of het nu komt door een auto-ongeluk, auto-inbraak of door steenslag: soms is het nu eenmaal nodig om uw voorruit te vervangen. Of is dat niet per se nodig? Uw opties zijn reparatie en vervanging. In beide gevallen is uw ruit weer als nieuw. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Een sterretje repareren kan zonder ruitvervanging

Vrijwel iedere automobilist heeft wel eens te maken gehad met een sterretje in de ruit. Dat kan schade zijn die is ontstaan door inslag van een steentje, maar ook bijvoorbeeld door een stevige hagelbui.

De stelregel is dat als het sterretje kleiner is dan een muntstuk van € 2, de beschadiging nog kan worden gerepareerd met speciale kunsthars. Hiermee wordt uw voorruit weer als nieuw gemaakt door uw schadehersteller. Net zo stevig en doorzichtig, een langdurig resultaat. Grote voordeel is dat de autoruit niet vervangen hoeft te worden. 

Een voorruit vervangen is een vak

Er komt niet zomaar een nieuwe voorruit in uw auto. Er komt precies de juiste ruit in. Qua vorm en materiaal. Met glas dat volledig voldoet aan alle normen en standaarden om weer jaren mee te kunnen.

Heeft u een auto met een camera achter de voorruit, die de adaptive cruise control en lane assist aanstuurt? Dan is kalibratie van het camerasysteem nodig om alles perfect te laten werken als de ruit vervangen wordt. Uw gespecialiseerde schadehersteller weet precies hoe dit moet.

Ander soort ruit vervangen van auto

Bij schade aan uw panoramadak of de achterruit moet nagenoeg altijd de complete glasplaat vervangen worden. Bij een panoramadak komt dat door de samenstelling en de locatie van het glas. Bij schade aan de achterruit is glas repareren niet mogelijk omdat het glas kan versplinteren.

Kosten van een voorruit vervangen

De exacte kosten van het vervangen van uw voorruit zijn afhankelijk van het merk en type auto en van het soort voorruit. Bovendien worden de meeste kosten wellicht vergoed door uw verzekering.

Bij vervanging van uw autoruit heeft u bij Univé altijd een eigen risico van € 100 als uw auto WA+ of All Risk verzekerd is. Bij een WA verzekering is ruitschade niet verzekerd. Dat geldt zowel voor het herstel als voor vervanging van de ruit.

Het laten herstellen of vervangen van uw autoruit heeft geen gevolgen voor uw no-claimkorting. Dus er zijn ook geen gevolgen van ruitschade voor uw schadevrije jaren

U hoeft uw schade niet te melden bij Univé

Bent u WA Plus (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) verzekerd, dan is autoruitschade verzekerd. Of het nu komt door breken, barsten of een sterretje. U hoeft de autoruitschade niet bij Univé te melden. U maakt direct een afspraak met een Univé-schadehersteller bij u in de buurt om uw ruit te vervangen.

Heeft u voor uw auto alleen een WA-verzekering? Dan is autoruitschade niet verzekerd.

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.