Ga naar inhoud

Autorijden na narcose

Moet u geopereerd worden en gaat u onder narcose? En wilt u weten wanneer het weer is toegestaan om in de auto te rijden? Lees dan deze pagina goed door. Hier geven wij u uitgebreide informatie over autorijden na narcose en operatie. 

Wanneer mag u niet autorijden na narcose? 

Hoeveel tijd is er nodig om weer veilig auto te rijden na een narcose of operatie? Het is in elk geval niet toegestaan om direct na een narcose zelf achter het stuur te gaan zitten. U dient minimaal 1 dag te wachten voordat u zelf weer veilig auto kunt rijden.  

Maar of ú dan ook daadwerkelijk weer mag rijden na de operatie, is nog van meer zaken afhankelijk. In de eerste plaats hangt het er van af wat voor soort operatie u heeft ondergaan. Een operatie aan uw neus is uiteraard van mindere invloed dan een openhartoperatie. Daarnaast speelt ook uw eigen lichamelijke conditie een rol. Hoe fitter u zelf bent, hoe sneller het weer verantwoord is om in de auto te stappen. 

Na een narcose: waar heeft u last van? 

Tijdens de narcose merkt u als het goed is niets van de operatie die wordt uitgevoerd. Maar als u weer wakker wordt, zijn er wel een aantal verschijnselen die kunnen optreden. Wat dan het meest bij patiënten voorkomt zijn misselijkheid en pijn.  

Ook voelen de meeste mensen zich na een narcose niet helemaal fit. Ze zijn wat duizelig en reageren minder alert op dingen. In sommige gevallen kan dit wel weken of maanden aanhouden.  

Beïnvloeden deze klachten bij u de rijvaardigheid? Dan moet u nog niet achter het stuur van de auto plaatsnemen. 

Herstellen van narcose 

U bent het liefst zo snel mogelijk weer de oude na een operatie met narcose. Maar het is van belang om het herstelproces niet te forceren. Luister daarom altijd goed naar uw eigen lichaam en voorkom overbelasting. Wat u nog meer kunt doen om goed te herstellen: 

  • Probeer voor de operatie zo fit mogelijk te zijn. Ga in de voorafgaande periode dus veel sporten om conditie op te bouwen. 
  • Neem na de ingreep zo veel mogelijk rust en slaap veel. 
  • Blijf wel in beweging door bijvoorbeeld elke dag een klein stukje te wandelen. Zo blijft u in conditie en zorgt u voor een betere doorbloeding. Dit helpt de narcosemiddelen uit uw lichaam te krijgen. 
  • Houd uw huid schoon want die heeft een ontgiftende functie. Dit is dus ideaal om de narcosemiddelen uit uw lichaam te krijgen. 
  • Drink geen alcohol om de lever niet nog meer te belasten. 
  • Eet voldoende en kies voor gezonde voeding. 

Medicijnen na een narcose 

Het kan zijn dat u medicijnen heeft gekregen na uw operatie. Sommigen van die medicijnen zijn van invloed op de rijvaardigheid. U kunt dit soort medicatie herkennen aan een gele sticker op de verpakking. De wet verbiedt het om bij gebruik van deze medicijnen auto te rijden. 

Twijfelt u of u wel of niet mag autorijden na een narcose? Overleg dan altijd met uw arts of behandelaar of dit in uw geval verstandig is. 

Wij hebben meer tips voor uw auto.