Ga naar inhoud

Autorijden met slippers

Tijdens de warme zomerdagen dragen veel mensen slippers. Het is goed om te weten dat het autorijden met slippers sterk wordt afgeraden. In Nederland is het niet verboden om te rijden met slippers. Maar je mag tijdens het besturen van een auto andere weggebruikers niet in gevaar brengen. Wil je meer weten over autorijden met slippers? Je leest het op deze pagina.

Mag je met slippers autorijden? 

In Nederland is het niet verboden om met je slippers auto te rijden. Toch wordt het sterk afgeraden. Ondanks dat de politie je hier niet zomaar een boete voor mag geven, kun je wel in de problemen komen met je autoverzekering.  

Autorijden met slippers brengt extra gevaren met zich mee: 

  • Je hebt met slippers minder grip en hierdoor minder controle over de pedalen van je auto.  
  • Je slipper kan tijdens het autorijden gemakkelijk uitgaan. 
  • Je slipper kan onder je pedalen terechtkomen. Als gevolg dat je rem bijvoorbeeld wordt geblokkeerd. 

Naast slippers, wordt hakken dragen tijdens het autorijden ook afgeraden. Hiervoor geldt hetzelfde extra gevaar als bij het dragen van slippers.  

Autorijden met slippers in het buitenland 

Autorijden met slippers in het buitenland wordt in veel landen na aanhouding wel direct bekeurd. In Frankrijk is de boete voor het autorijden met slippers € 90,-. In veel landen geldt deze boete ook voor het autorijden zonder slippers of schoenen.  

Wil je meer weten over het veilig autorijden in het buitenland? Lees dan ook: autorijden in het buitenland.  

Rijden met slippers en je autoverzekering  

Autorijden met slippers is volgens de wet niet verboden. Maar wat als je een ongeluk veroorzaakt, omdat je bijvoorbeeld door de slippers niet snel genoeg op de rem kon trappen? Ben je dan nog wel verzekerd? 

In feite ben je ook in die situatie nog verzekerd. Het is wel goed om te onthouden dat van een verzekerde verwacht wordt dat deze niet bewust gevaar vormt voor de veiligheid van anderen en zichzelf. Bewust risico’s nemen en zo gevaarlijke situaties veroorzaken valt dan onder de term ‘Grove schuld’. Als daar sprake van is, kun je verzekeringsdekking verliezen. 

Slippers dragen in de auto is hierin dus grijs gebied, maar hoe dan ook een risico dat je niet moet willen nemen. Wissel daarom altijd je slippers voor schoenen als je achter het stuur stapt. Zo voorkom je gevaarlijke situaties, eventuele discussie en het mogelijk verliezen van je verzekeringsdekking voor het ongeluk. 

Een autoverzekering afsluiten bij Univé 

Het afsluiten van een autoverzekering en het berekenen van je premie doe je bij Univé eenvoudig online. Heb je hulp nodig of heb je vragen? Bekijk de Univé App of neem contact met ons op via onze klantenservice. Lees ook meer over het zomerklaar maken van je auto.

Een autoverzekering afsluiten