Ga naar inhoud

Rijden met medicatie

Als u medicijnen slikt, is het van belang om te weten of u met die medicatie nog auto mag rijden. Het kan namelijk zijn dat uw medicijnen invloed hebben op uw rijvaardigheid. Op deze pagina vertellen we u graag alles over autorijden met medicatie. 

Medicijnen en autorijden: check uw pillen 

Wist u dat 1 op de 6 Nederlanders medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden? Deelnemen aan het verkeer kan dan voor sommige mensen gevaarlijk zijn. Wilt u weten of uw medicijnen van invloed zijn op de rijvaardigheid? Kijk dan eens op de website van rijveiligmetmedicijnen.nl. 

Tips bij eigen medicatie checken 

U kunt ook zelf nagaan of de medicijnen die u gebruikt wel of niet de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Hieronder hebben wij drie tips voor u verzameld om erachter te komen of rijden met medicijnen in uw geval gevaarlijk kan zijn. 

Een waarschuwing op de verpakking of een sticker met waarschuwing maakt duidelijk of het gevaarlijk is om na inname van uw medicatie te gaan rijden.  

In de bijsluiter van uw medicatie staat vermeld of het middel uw rijgedrag kan beïnvloeden. Lees deze dus altijd. Twijfelt u toch nog? Vraag dan uw behandelaar om advies. 

Bent u niet zeker of u met een bepaald medicijn mag rijden? Vraag dit dan na bij uw apotheker of arts.

Welke medicijnen verminderen het reactievermogen? 

Er zijn verschillende soorten medicijnen die uw reactievermogen verminderen. Wij hebben de belangrijkste groepen medicijnen voor u op een rijtje gezet. Het gaat dan om: 

  • Kalmeringsmiddelen 
  • Slaapmiddelen 
  • Spierverslappende middelen 
  • Middelen tegen depressie 
  • Middelen tegen hooikoorts of allergie 
  • Middelen tegen psychische stoornissen 
  • Middelen tegen pijn 
  • Middelen tegen reisziekte 

Wat is de invloed van medicatie op uw rijgedrag? 

Bij het gebruik van sommige medicijnen, merkt u direct effect. U wordt dan bijvoorbeeld duizelig, slaperig of gaat waziger zien. Er bestaan ook medicijnen die uw reactievermogen aantasten zonder dat u dat merkt. Met als gevolg dat de spieren slapper worden of dat u plotseling een stuk onverschilliger gaat rijden. Met medicatie in de auto stappen kan dan gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Zowel voor uzelf als voor anderen. 

We hebben meer tips over veilig in het verkeer.