Ga naar inhoud

Autobanden repareren

Om veilig de weg op te kunnen, is het belangrijk dat de banden van uw auto in topconditie zijn en de juiste bandenspanning hebben. Toch kan er onderweg altijd iets gebeuren waardoor uw band kapot gaat of de band lek raakt. U rijdt bijvoorbeeld door een spijker, schroef of een stuk glas waarna het nodig is de autoband te repareren. In sommige gevallen kunt u dit zelf doen, maar het is eigenlijk altijd het beste om er een professional naar te laten kijken.

Autoband reparatie

Het snel repareren van kapotte autobanden is enorm belangrijk. Alleen dan kan namelijk de kwaliteit van de band behouden blijven. Als u doorrijdt op een kapotte band, kan er schade aan de band, de velg en het wiel ontstaan. Kies er daarom voor om de band direct te laten repareren bij schade.

Lees ook: Je auto uitlijnen en Waarschuwingslampjes dashboard

Band reparatie zelf doen?

Ontdekt u zelf dat u een lekke band heeft onderweg? Dan kunt u er voor kiezen om zelf het reservewiel te plaatsen. Ook als er nog lucht in de band zit, kan dit verstandig zijn om te doen. Heeft u geen reservewiel, dan kan een reparatiekit met een speciale vloeistof de oplossing zijn. Daarmee is de autoband tijdelijk te repareren. U moet er vervolgens wel direct mee naar de garage rijden. Lukt u dit allemaal niet zelf, schakel dan de juiste pechhulp in. 

Wanneer band repareren?

Als u een kapotte of beschadigde autoband heeft, is de beste oplossing om de band te laten repareren door een garagebedrijf. Is de beschadiging van de autoband niet meer dan zo’n zes millimeter en zit de beschadiging in het loopvlak van de band? Dan kan hij meestal nog gewoon gemaakt worden. Als de rand of zijkant van de band kapot is, is deze meestal niet meer te repareren.

Autoband proppen of repareren van binnenuit?

De reparatie van autobanden kan op verschillende manieren gebeuren. Een daarvan is de autoband proppen. Dit is eigenlijk hetzelfde als de autoband plakken. Bij een band proppen wordt eerst het gat dat ontstaan is schoongemaakt. Daarna gaat men de autoband plakken door over het gat een rubberen strip te leggen. Die wordt in het gat geduwd en er ontstaat een prop in het gat (proppen dus). 

Een andere methode is om de autoband van binnenuit te repareren. Dat wordt de paddenstoelmethode genoemd en hierbij wordt gebruikgemaakt van een plug die van binnenuit door de band heen getrokken wordt. 

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.