Ga naar inhoud

Waarschuwingslampjes in de auto

Op het dashboard van je auto zitten verschillende waarschuwingslampjes. Deze waarschuwen je als een van de onderdelen van je auto een probleem heeft, of vertellen je dat een onderdeel is ingeschakeld, zoals mistverlichting. Een waarschuwingslampje is niet meteen reden voor paniek. Als een waarschuwingslampje geel of oranje brandt, kun je vaak nog even verder rijden. Bij een rood waarschuwingslampje is het wel belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt.

Wat betekenen de kleuren van waarschuwingslampjes op mijn dashboard?

De waarschuwingslampjes op je dashboard kunnen verschillende kleuren hebben. Sommige kleuren geven aan dat een onderdeel van je auto geactiveerd is. Andere geven aan dat een onderdeel van je auto onderhoud nodig heeft. Je leest hieronder de betekenis van iedere mogelijke kleur.

Een groen waarschuwingslampje is geen reden tot zorg. Dit betekent alleen dat er iets aan staat in je auto. Je ziet bijvoorbeeld een groen lampje branden als je richtingaanwijzers aan staan, of je cruise control. Als dit de bedoeling is, hoef je niets te doen. Als je per ongeluk iets hebt aangezet, zoals je mistverlichting, zie je dit op je dashboard.  

Er zijn maar twee blauwe dashboardlampjes. Deze hebben verschillende betekenissen. Een blauw lampje in de vorm van een koplamp betekent dat je groot licht aan staat. Een blauw lampje in de vorm van een thermometer in water betekent dat je koelvloeistof te koud is. Dit lampje zie je soms in de winter als je de auto koud opstart. Het verdwijnt vanzelf als je auto opwarmt, bijvoorbeeld tijdens het stationair draaien

Een wit dashboardlampje kan verschillende dingen betekenen. Voor sommige auto-onderdelen, zoals je achterruitverwarming of standkachel, brandt er een wit lampje als deze aan staat. Een wit lampje kan ook iets zeggen over weersomstandigheden. Als het buiten minder dan 4 graden is, zie je op het dashboard een wit lampje in de vorm van een sneeuwvlok. Dan kan het zijn dat je moet rijden met gladheid. Daarnaast kan een wit lampje ook aangeven dat je ruitenwisservloeistof (bijna) op is. 

Bij een geel of oranje lampje moet je opletten. Dit is namelijk een waarschuwing dat er iets aan de hand is met een onderdeel in je auto. Je bandenspanning is bijvoorbeeld niet correct, of je motor heeft onderhoud nodig. Als je een geel of oranje lampje ziet, hoef je niet onmiddellijk je auto langs de kant van de weg te zetten. Wel is het verstandig om in elk geval binnen een paar dagen een garage op te zoeken. 

Een rood lampje geeft aan dat er iets mis of kapot is in de auto. Als je een rood lampje ziet branden, stop dan zo snel mogelijk. Wanneer je verder rijdt, kun je pech krijgen of onderdelen van je auto beschadigen.  

Daarnaast kan een rood lampje ook aangeven dat er een gevaarlijke situatie is. Bijvoorbeeld dat iemand in de auto geen gordel draagt: dan brandt een rood lampje in de vorm van een persoon met een autogordel om. Of dat (een van) de deuren nog open staat. Dan zie je een rood lampje in de vorm van een auto van bovenaf, waarbij deuren open staan. 

Waarschuwingslampjes en je autoverzekering

Als je gele of rode waarschuwingslampjes branden en je naar de garage moet, is het fijn als je goed verzekerd bent. Anders kom je soms voor hoge onderhoudskosten te staan. Met een All Risk autoverzekering van Univé ben je verzekerd voor schade aan je eigen auto, bijvoorbeeld als je motor kapot is.

Een autoverzekering van Univé kun je gemakkelijk online afsluiten. Dit is in een paar minuten geregeld. Bovendien zie je meteen welke premie er bij jouw autoverzekering hoort.

Bereken je premie