Ga naar inhoud

De APK van mijn auto is verlopen

Om met jouw auto de weg op te mogen, moet de auto een geldige APK-keuring hebben. Deze keuring heeft een vervaldatum. Je moet voor deze datum je auto laten keuren bij een RDW-keuringsstation. Weet jij wat de vervaldatum van de APK is van jouw auto? En weet je wat je moet doen als hij vervallen is? Op deze pagina lees je alles over de APK en de vervaldatum.

De vervaldatum van jouw APK vinden

Bij jouw laatste APK-keuring heb je een keuringsrapport gekregen. Hierop staat de vervaldatum van de APK. Je kunt de vervaldatum van jouw APK ook online controleren bij de RDW. Met de kentekencheck kun je gemakkelijk inzien wanneer jouw APK verloopt. 

Waarom een APK-keuring?

Met een APK-keuring bewijs je dat jouw auto veilig genoeg is om te kunnen gebruiken op de openbare weg. Verder wordt ook gekeken naar hoe milieuvriendelijk jouw auto is. Vindt de RDW-keurmeester dat jouw auto op beide vlakken voldoende scoort? Dan mag jij weer voor een tijdje de weg op met de auto tot de APK vervalt. Deze keuring is wettelijk verplicht. 

Regelmatig een APK-keuring

Er rijden verschillende soorten auto’s rond in Nederland. Daarom zijn de regels voor de APK anders voor iedere auto. 

  • Elektrische auto’s of benzineauto’s, gebouwd na 1 januari 2005: auto’s uit deze categorie moeten voor het eerst APK-gekeurd worden na 4 jaar. Als de auto 6 jaar oud is, is het tijd voor de tweede keuring, de derde vindt plaats na 8 jaar. Hierna moet de auto jaarlijks gekeurd worden.
  • Auto’s op diesel of LPG: de auto moet voor het eerst gekeurd worden als deze 3 jaar oud is. Daarna moet de auto jaarlijks gekeurd worden.
  • Auto’s op benzine of elektrisch, gebouwd voor 1 januari 2005: ook deze auto’s zijn voor het eerst APK-gekeurd toen ze 3 jaar oud waren. Daarna worden ze jaarlijks gekeurd.
  • Auto’s van 30 jaar of ouder: de auto moet 1 keer per 2 jaar gekeurd worden.
  • Auto’s gebouwd voor 1960: deze auto’s hoeven niet meer APK-gekeurd te worden. 

Wanneer mag ik zonder geldige APK rijden?

Wat als je een auto importeert of een auto na het vervallen van de APK de auto opnieuw wil laten keuren? Je mag in dat geval met de auto naar het RDW-keuringsstation rijden waar je een afspraak hebt. Je moet wel kunnen aantonen dat je onderweg bent naar het keuringsstation. Vergeet ook niet de verzekering; jouw auto moet minimaal WA-verzekerd zijn om hier naartoe te mogen rijden.

Vervallen APK en jouw verzekering

Is de APK van jouw auto vervallen en is er vervolgens schade aan jouw auto ontstaan? De Univé autoverzekering vergoedt de schade in dat geval niet. Als jouw auto niet aan de wet voldoet, bijvoorbeeld wanneer je doorrijdt zonder geldige APK, is de auto niet verzekerd.

Bekijk onze autoverzekeringen