Ga naar inhoud

De afschrijving van uw auto

Wat is uw auto nog waard, of waar moet u rekening mee houden als u een nieuwe (zakelijke) auto koopt? Beide kunt u berekenen door aan de slag te gaan met de zogenaamde ‘afschrijving’ van uw auto over de jaren heen. 

Voordat u verder leest, is het goed om te weten waar de term ‘afschrijving’ precies voor staat. Afschrijving is namelijk de boekhoudkundige term voor de waardevermindering van een (bedrijfs)bezit. Deze waardevermindering komt bijvoorbeeld door veroudering, prijsdaling of onherstelbare of onverzekerde schade.  

Heeft u een zakelijke auto? Dan is het afschrijven van uw auto ook belangrijk voor de belastingdienst. U mag de kosten van de aanschaf namelijk niet in één keer aftrekken. 

Afschrijving auto berekenen 

U heeft vast wel eens gehoord dat een auto minder waard wordt zodra hij de eerste kilometers heeft gereden. En dit helaas ook echt waar. Hoeveel dit precies is kunt u berekenen door overzicht te maken van de afschrijving per jaar. Om dit te doen heeft u de volgende cijfers nodig: 

Gemiddelde afschrijving auto per jaar 

We gaven eerder op de pagina al aan dat een auto meteen minder waard wordt als hij de fabriek uitkomt. Dit betekent ook dat de jaarlijkse waardevermindering in de eerste jaren van de auto het hoogst is. Gemiddeld ligt het afschrijvingspercentage in de eerste jaren tussen de 10% en 20%. 

Naarmate de auto ouder wordt, wordt dit percentage steeds lager. Hoeveel het dan is, hangt af van de leeftijd van de auto, de kilometerstand, het merk en model en het onderhoud. De zogenaamde restwaarde of autowaarde kan dan ook erg afhankelijk zijn van de populariteit van het merk of de economie op dat moment. 

Afschrijven auto en de juiste verzekering 

Gaat u een nieuwe auto kopen of heeft u juist een mooie tweedehands auto op het oog? Dan heeft Univé een aantal interessante aanvullende autoverzekeringen voor u. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwwaarderegeling bij een nieuwe auto of de aanschafwaarderegeling bij een tweedehands auto. 

Kunnen we u daarmee verder helpen? Neem dan gerust contact met ons op.  

Neem contact op