Ga naar inhoud

Restwaarde auto berekenen

Bent u van plan een nieuwe auto te kopen en uw (oude) auto weg te doen? Dan bent u waarschijnlijk erg benieuwd naar wat uw huidige auto nog waard is. In de volksmond noemen we dit ook wel de restwaarde of de marktwaarde van de auto bepalen. Ook bij de aanschaf van een ex-leaseauto kan het erg relevant zijn om te berekenen wat de auto nog daadwerkelijk waard is. 

Om de prijs of waarde van de auto te berekenen is er een aantal factoren om rekening mee te houden. We nemen u op deze pagina mee om deze factoren één voor één door te lopen.

De prijs van uw auto berekenen 

Om de restwaarde van uw auto te berekenen zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn. Omdat deze per auto en per periode verschillen, is het lastig om een 100% accurate restwaarde te berekenen. Met onderstaande punten komt u echter een heel eind. 

Populariteit van het merk 

Is het merk van uw auto populair, komt het merk heel veel voor of heeft het juist een slechte naam? Van sommige merken wordt wel eens gezegd dat onderdelen erg duur zijn, of snel roesten. Het imago van een merk kan erg belangrijk zijn in het berekenen van de restwaarde. Autodealers weten vaak aan de hand van de populariteit en het sentiment rondom een merk hoe snel ze een auto weer kunnen doorverkopen. 

Model 

Natuurlijk is ook het model van de auto een belangrijk onderdeel. Heeft u een kleine auto, of een SUV? Bent u meer fan van ronde vormen, of houdt u van een auto met een vierkante afwerking. Over smaak valt niet te twisten. En ook dit heeft invloed op het berekenen van de restwaarde.  

Brandstof 

Nog niet zo lang geleden kon men bij het kopen van een nieuwe auto alleen kiezen tussen een diesel- of een benzineauto. Inmiddels zijn ook de hybride en de elektrische auto daarbij gekomen. Deze laatste winnen de afgelopen jaren sterk aan populair, terwijl de dieselauto steeds minder populair wordt. Deze is over het algemeen duurder in de wegenbelasting en vervuilender dan een elektrische auto. Dit kan ook zeker invloed hebben op de restwaarde van een auto. 

Staat en onderhoud 

Is de auto netjes onderhouden, heeft hij weinig krassen en zijn de velgen in goede staat? Dit zijn allemaal aspecten die ervoor kunnen zorgen dat een auto meer of minder waard wordt. Hier zit vooral een stukje sentiment achter: men is nou eenmaal geneigd om meer te betalen voor een auto die er goed uitziet, dan voor een auto die al jaren geen wasstraat meer heeft gezien. 

Of een auto goed onderhouden is vaak te controleren met het bijbehorende onderhoudsboekje. Hier wordt over het algemeen door garages en dealers goed bijgehouden welk onderhoud een auto heeft gehad en welke onderdelen in het verleden al vervangen zijn. 

Kilometerstand en bouwjaar 

De kilometerstand is over het algemeen de belangrijkste factor bij het bepalen van de waarde van een auto. Gaat u maar na: een auto met 40.000 kilometer op de teller gaat waarschijnlijk nog een stuk langer mee dan dezelfde auto met 200.000 kilometer op de teller. Op basis van de kilometerstand kan ook de staat van de meeste onderdelen bepaald worden. Een auto slijt namelijk bij het maken van kilometers, waardoor belangrijke onderdelen bij een hoger kilometeraantal vervangen moeten worden. 

Ondanks dat de kilometerstand een belangrijk onderdeel is, is ook het bouwjaar een invloedsfactor. Een auto uit 2000 met 20.000 kilometer op de teller is bijvoorbeeld minder waard dan een auto uit 2020 met 75.000 kilometer op de teller. Dit heeft te maken met het feit dat het model uit 2000 verouderd is. In deze auto zijn geen nieuwe technieken te vinden, waardoor deze waarschijnlijk minder veilig en minder comfortabel is. 

Daarnaast zijn er bepaalde onderdelen die over de jaren heen slijten, zelfs bij weinig gereden kilometers. Denk bijvoorbeeld aan rubbers of plaatwerk. Rubbers worden minder soepel en sluiten daardoor minder goed aan. Plaatwerk kan gaan roesten of over de jaren heen beschadigingen vertonen door weersomstandigheden. 

Accessoires 

Bij een waardeberekening van de auto worden accessoires niet standaard meegenomen. Mocht u uw auto willen verkopen, dan is een extra set winter- of zomerbanden echter zeker het vermelden waard. Ook als u bepaalde aanpassingen heeft gedaan waar de auto beter of mooier van is geworden zijn deze belangrijk om te noemen. Liefhebbers vinden het vaak leuk om te zien dat een andere liefhebber goed voor de auto heeft gezorgd. 

Auto prijs berekenen 

Ondanks dat er verschillende factoren zijn die invloed kunnen hebben op de afschrijving en de restwaarde van de auto, is het lastig om te voorspellen hoe de waarde van een auto over de jaren heen verandert. Online zijn er verschillende tools te vinden om u hierbij te helpen. Denk bijvoorbeeld aan de rekentool van het RDW

Wilt u de marktwaarde zelf berekenen? Dan is het belangrijk om te onderzoeken: 

  • Wat de te verwachten restwaarde van de auto na vijf jaar is 

  • Wat het sentiment is rondom het merk en model 

  • Hoe de staat van de auto is 

  • Hoe het onderhoud is uitgevoerd en door wie

  • Hoe vergelijkbare auto’s het momenteel doen op websites zoals Marktplaats.nl

Uw auto voor de restwaarde verkopen 

Univé wenst u veel succes met de waardeberekening en de verkoop en aankoop van uw nieuwe auto. Wilt u meer informatie over uw auto verkopen, een leaseauto kopen of veilig op pad gaan? Met onze informatie over het berekenen van de dagwaarde van uw auto bent u weer een stap verder op weg.