Ga naar inhoud

Aangifte doen bij schade aan uw auto

U bent als autobezitter niet alleen afhankelijk van uzelf, maar ook van andere verkeersdeelnemers. Zij kunnen immers schade toebrengen aan uw auto. In sommige gevallen is de oorzaak van de schade onbekend, of wordt deze toegebracht door iemand die geen verantwoordelijkheid neemt of kan nemen. In dit soort situaties dient u aangifte te doen bij de politie. Hoe u dat moet en wanneer u dat moet doen, leggen wij u uit.  

Wanneer aangifte doen bij de politie bij autoschade? 

Bij het melden van schade hoeft u niet altijd aangifte te doen bij de politie. Dit is slechts in enkele uitzonderlijke gevallen noodzakelijk. In de volgende situaties dient u aangifte te doen bij de politie: 

 • De dader of veroorzaker van de schade rijdt direct door.  

 • Er is sprake van diefstal of een inbraakpoging

 • U heeft uw auto geparkeerd en u treft bij terugkomst uw auto aan met schade die er voorheen nog niet was.  

 • Er is sprake van vandalisme

 • Een onbekend motorvoertuig heeft schade toegebracht aan uw auto.  

 • De dader of veroorzaker van de schade is niet verzekerd. 

Aangifte autoschade 

Is er sprake van één van bovenstaande situaties, dan is het belangrijk om direct aangifte bij de politie te doen om de schade te melden. Dit kan op twee manieren: 

Tijdens de aangifte is het belangrijk om de volgende zaken bij de hand te hebben: 

 • Uw identiteitskaart, autopapieren zoals het kentekenbewijs en uw gegevens. 

 • Duidelijke foto’s of video’s van de schade die u heeft opgelopen.  

 • Uw volledige en eerlijke verhaal. Het is verstandig om dit op te schrijven, zodat u geen details vergeet toe te lichten. 

Aangifte politie schade auto en uw verzekering 

Het is bij strafrechtelijke feiten verplicht om aangifte te doen bij de politie. Zonder een bewijs van uw aangifte kan Univé eventuele schadeclaims hiervoor bovendien niet vergoeden.  

Afhankelijk van uw Univé autoverzekering wordt bepaald of u wel of geen recht heeft op een vergoeding van de schade. Bij een WA verzekering van Univé bent u bijvoorbeeld alleen verzekerd voor schade die u toebrengt aan anderen.  

Toch adviseren wij u om, indien de tegenpartij aansprakelijk blijkt, uw schade te melden. Univé kan in dit geval mogelijk toch de schade voor u verhalen bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Dit noemen we directe schadeafhandeling, waarbij Univé de schade voor u kan afhandelen. U hoeft dan niet zelf naar de verzekeraar van de aansprakelijke part te stappen.  Vandalisme, diefstal of schade bij joyriding vallen hier niet onder. Deze worden wel gedekt met de WA+ verzekering en de All Risk verzekering van Univé. Met een All Risk verzekering bent u daarnaast óók vergoed tegen schade aan uw eigen auto.  

Om er zeker van te zijn dat u een schadeclaim kunt doen, raden wij u aan om uw polisvoorwaarden te checken.  

Bekijk meer over onze autoverzekeringen en aanvullende dekkingen

Schade melden  

Indien u onverhoopt toch schade heeft opgelopen, kunt u dit online melden via Mijn Univé of de Univé App. Wilt u liever direct contact met één van onze medewerkers? Dan kunt u langskomen bij een Univé-winkel bij u in de buurt of contact met ons opnemen. In de meeste gevallen ontvangt u binnen twee werkdagen bericht van Univé. De status van de schademelding kunt u volgen in Mijn Univé en de Univé App.  

Wilt u vooraf weten of de autoschade verzekerd is? Bekijk dan ons schade stappenplan

Schadeformulier invullen 

Bij aanrijding is het belangrijk om een schadeformulier in te vullen. Deze kunt u downloaden en afdrukken zodat u altijd een papieren schadeformulier in uw auto heeft. Samen met de tegenpartij vult u zo’n schadeformulier in.  

Bij het doen van aangifte zijn er echter een paar uitzonderingen waarvoor u geen schadeformulier in kunt vullen. Denk aan de volgende situaties: 

 • Bij schade die is ontstaan door een aanrijding zonder tegenpartij. 

 • Bij schade die is ontstaan door een aanrijding met tegenpartij die doorrijdt. 

 • Bij diefstal van uw auto. 

 • Bij inbraak in uw auto. 

Waarborgfonds Motorverkeer 

Stel, u bent WA of WA+ verzekerd en u treft schade aan op uw geparkeerde auto. Dan bent u hiervoor niet verzekerd. Wanneer de schade is aangericht door een ander motorvoertuig, maar de dader niet bekend is, kunt u een schadeclaim doen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit is een instelling die zich specifiek richt op gedupeerden bij een ongeval met een onbekende of onverzekerde bestuurder. Zij stellen echter een aantal eisen aan het doen van een schadeclaim. Deze zijn als volgt: 

 • Het gaat hier om schade die is aangericht door een ander motorrijtuig.  

 • U heeft binnen 14 dagen na het ontdekken van de schade aangifte bij de politie gedaan.  

 • Er waren getuigen die kunnen bevestigen dat uw auto onbeschadigd werd geparkeerd en op dezelfde plek met schade werd aangetroffen zonder dat daarmee gereden is.  

Op de website van het Waarborgfonds Motorverkeer kunt u gemakkelijk checken of u aan de voorwaarden voldoet.  

Politie aangifte schade auto 

Heeft u vragen over aangifte bij de politie van schade aan uw auto? Of heeft u al te maken gehad met een aanrijding waarbij iemand niet verzekerd was of doorreed en heeft u schade? Check dan in de Univé app hoe u bij ons verzekerd bent. Staat uw antwoord hier niet tussen of heeft u toch nog een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.