Ga naar inhoud

Jouw zorgverzekering in Italië

Stel, je wordt ziek en hebt gezondheidszorg nodig tijdens je vakantie in Italië. Dan is het wel zo fijn om van tevoren te weten hoe de zorg hier geregeld is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je waar je op moet letten. Ook is het goed om te weten hoe het zit met je zorgverzekering in Italië. Vergoedt deze ook je zorgkosten op reis, of heb je hier een reisverzekering voor nodig? Je leest het op deze pagina. 

Naar de huisarts of het ziekenhuis in Italië 

Als buitenlander heb je gelukkig dezelfde toegang tot gezondheidszorg in Italië als een Italiaan. Je kunt als het nodig is altijd terecht bij een ospedale (ziekenhuis) of clinica (kliniek). Bij noodgevallen bel je in Italië, net als in Nederland, het noodnummer 112. Je komt dan terecht op de pronto secorso (eerste hulp). De gezondheidszorg is in ziekenhuizen en op de eerste hulp van Italië van vergelijkbaar niveau als in Nederland. Maak je dus geen zorgen dat je hier niet goed geholpen kunt worden, of dat je moet wachten met het zoeken van medische hulp tot je weer in Nederland bent. 

Een ziekenhuis of kliniek vind je in Italië in vrijwel elke grote, maar ook kleinere stad. Hetzelfde geldt voor huisartsenposten. Bij de huisarts kun je alleen op doordeweekse dagen terecht. Houd er hierbij rekening mee dat er wachttijden kunnen zijn. Italië kampt namelijk met personeelstekorten in de zorgsector. De kosten van gezondheidszorg in Italië zijn vergelijkbaar met die van Nederland.  

Tip: Ben je verzekerd bij Univé? Dan kun je 24/7 rekenen op de Univé Vakantiehulp! Altijd een Nederlandse arts binnen handbereik. Voor als je twijfelt over een doktersbezoek of hulp nodig hebt bij het vinden van de dichtstbijzijnde arts. In uitzonderlijke gevallen kan een medische tolk je helpen tijden het consult met de buitenlandse arts. De medische tolk vertaalt het medisch vakjargon voor je vanuit het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Jouw zorgverzekering in Italië 

Als je in Nederland een zorgverzekering hebt, ben je hiermee ook verzekerd als je zorg nodig hebt in Italië. Jouw basisverzekering heeft namelijk een werelddekking, wat betekent dat je in alle landen ter wereld verzekerd bent. In Italië maak je gebruik van de Europese gezondheidskaart (EHIC), waarmee je aantoont dat je verzekerd bent voor medische zorg. Daardoor gaat de rekening meestal rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. De EHIC staat op de achterkant van je (digitale) zorgpas.  

Wanneer je zorg nodig hebt in het buitenland, die niet kan wachten tot je terugkeert in Nederland vergoedt jouw basisverzekering de kosten. Daarbij wordt wel uitgegaan van wat de behandeling of medicatie die jij krijgt in Nederland zou kosten. Rekent een huisarts, ziekenhuis of kliniek in Italië hogere kosten voor een behandeling of medicatie dan in Nederland? Dan moet je deze extra kosten zelf bijbetalen, tenzij je een aanvullende zorgverzekering af hebt gesloten met buitenlanddekking. Die vergoedt de resterende medische kosten. 

Let op: Heb je een noodsituatie of word je erg ziek in het buitenland maar is de situatie niet levensbedreigend? Neem dan voordat je naar het ziekenhuis gaat contact op met je zorgverzekering via de Alarmcentrale Zorg. Deze kun je 24/7 bellen op dit nummer: +31 40 29 757 50

Reisverzekering en medische kosten Italië 

Heb jij een reisverzekering afgesloten met de aanvullende dekking medische kosten? Dan kun je jouw zorgkosten in Italië, maar ook in andere landen, ook vergoed krijgen via je reisverzekering. Dit kan zowel met een kortlopende als met een doorlopende reisverzekering. Met de aanvullende dekking medische kosten bij je reisverzekering, worden zorgkosten vergoed die jouw zorgverzekering niet betaalt. Bijvoorbeeld de kosten van een medische behandeling die duurder is dan in Nederland. Met de reisverzekering kun je ook het verplichte eigen risico van buitenlandse zorg uit de basisverzekering vergoed krijgen. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over de gezondheidszorg in Italië op reis? Of over via welke verzekering jouw zorgkosten in het buitenland vergoed worden? Neem dan gerust contact op met ons. Wij helpen je graag verder.