Ga naar inhoud

Voorkom arbeidsongeschiktheid: jouw gids als zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer is je bedrijf niet alleen je levenswerk, maar ook de bron van je inkomen en financiële zekerheid. Het is daarom logisch dat je alles op alles wilt zetten om je onderneming te beschermen en arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Hier bij Univé begrijpen we dat, en we zijn er om je te helpen. In deze gids laten we je zien hoe je als zelfstandig ondernemer arbeidsongeschiktheid kunt voorkomen: wat je zelf kunt doen én hoe de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en onze bijbehorende preventiediensten je kunnen ondersteunen in dit proces. 

Zelfstandig ondernemer en arbeidsongeschiktheid: de risico's 

Je draagt als zelfstandig ondernemer alle verantwoordelijkheid voor je onderneming. Maar wat als je plotseling niet meer kunt werken? Ziekte, een ongeval of andere onvoorziene omstandigheden kunnen je inkomen in gevaar brengen. Met een beetje pech is dat zelfs voor een langere periode waarmee je te maken krijgt. Het risico op arbeidsongeschiktheid is een realiteit die je niet kunt negeren. Maar er zijn stappen die je kunt nemen om dit risico te verminderen. 

De kracht van preventie 

Preventie is de sleutel tot het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. Bij Univé weten we na vele jaren van het begeleiden van ondernemers als geen ander dat een gezonde en veerkrachtige ondernemer zijn beter is voor jezelf én voor je bedrijf.  

Zelf het verschil maken

Hier zijn enkele manieren waarop je preventie zelf in de praktijk kunt brengen. Sommige van deze tips ervaar je wellicht als open deur. Maar als je heel eerlijk bent naar jezelf: pas je ze al in je leven toe? Tijd voor een self-check: 

1. Leef een gezonde levensstijl, ontwikkel je en leer efficiënter omgaan met stress: 

  • Eet. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende groenten en fruit. Eet vooral niet teveel, daarnaast weinig bewerkt eten, drink genoeg water en zorg voor gezonde snacks. Zoals een handje ongebrande en ongezouten noten, gedroogd fruit of bruinerijstwafels besmeerd met wat pindakaas, een avocado, hummus of amandelboter. In wat olie, komijn, snufje zout, knoflook– en paprikapoeder gebakken kikkererwten doen het ook altijd goed, over een salade, boterham of zó uit het vuistje. Heerlijk én voedzaam. 

  • Beweeg. Blijf actief met regelmatige lichaamsbeweging, passend bij jouw fysieke mogelijkheden. Je wordt ermee doodgegooid: zitten is het nieuwe roken, dus zorg dat je tijdens het werk zeker elk half uur even opstaat en een rondje loopt. Fiets naar je werk als dat kan, maak vóór, tijdens en/of na je werk eens een uitgebreide wandeling met je favoriete mens of dier, boks of dans eens in een klasje (of gewoon in de privacy van je eigen woonkamer), of duik de sportschool in als je dat leuker vindt. 

  • Ontspan. Beperk (werk)stress door ontspanningstechnieken, zoals yoga of meditatie, in je dagelijkse routine op te nemen. Er zijn ontelbaar veel kwalitatieve (en minder kwalitatieve) video’s op bijvoorbeeld YouTube of Netflix te vinden die je daarbij ondersteunen. Van Yoga with Adriene tot Headspace Guide to Meditation: er is vast iets te vinden dat jou aanspreekt. 

  • Ontwikkel. Ben je ervan overtuigd dat het bovenstaande symptoombestrijding is? Vul die dagelijkse routine dan eens aan met een stevig boek voor een goede dosis persoonlijke ontwikkeling. Lees bijvoorbeeld GRIP – Het geheim van slim werken (door Rick Pastoor), The Four Agreements: A Practical Guide to Personal Freedom (van Don Miguel Ruiz), De 7 eigenschappen van effectief leiderschap (Stephan Covey) en How to Win Friends and Influence People (Dale Carnegie). 

  • Slaap. Voldoende én kwalitatieve nachtrust is tenslotte essentieel voor fysiek en mentaal herstel. Over komen waaien vanuit China is het fenomeen genaamd 'revenge bedtime procrastination': mensen die snoeihard werken en weinig controle over hun leven overdag genieten, weigeren op tijd naar bed te gaan om een zeker gevoel van vrijheid te herwinnen gedurende de late uurtjes. Klinkt bekend? Als je slaap blijft opofferen voor meer 'me-time', en zo te maken krijgt met slaapgebrek, komt je mentale en fysieke welzijn in het geding. Ontwikkel daarom een ontspannende avondroutine en vermijd daarbij stimulerende middelen die uitstelgedrag bij slapengaan bevorderen, zoals je mobiele telefoon. En ga tijdig slapen. Je kunt erop rekenen dat je je beter zult voelen met een regelmatig slaapritme. 

2. No-brainer: veiligheid op de werkplek 

  • Als je fysiek intensief werk doet, zorg dan voor de juiste veiligheidsmaatregelen. Draag beschermende uitrusting en volg veiligheidsprotocollen. Dit vermindert het risico op ongevallen.  

  • Houd ook je werkplek schoon en georganiseerd om ongelukken te voorkomen. Want ongelukken op de werkvloer gebeuren nog veel te vaak

3. Stressmanagement 

  • Leer effectieve stressmanagementtechnieken aan om de hoge druk van het ondernemerschap aan te kunnen. Werknemers in bijvoorbeeld de zorgsector en zelfstandige ondernemers kunnen te maken krijgen met hoge werkdruk. Stressmanagement kan helpen om de druk hanteerbaar te maken.  

  • Dit omvat naast de hierboven genoemde ontspanningsoefeningen ook timemanagement en het stellen van realistische doelen. Houd daarbij zeker bovenstaande 4 leestips in het oog! 

4. Preventieve gezondheidszorg 

  • Het kan nuttig zijn om regelmatig medische controles te ondergaan om beroepsgerelateerde gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen en aan te pakken. Dit kan helpen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. 

5. Zorg voor voldoende rust 

  • Neem voldoende tijd om te herstellen na drukke werkperiodes. Overwerken kan leiden tot uitputting en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Burn-outs zijn in veel gevallen de oorzaak van arbeidsongeschiktheid

  • Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Neem voldoende tijd voor ontspanning en quality-time met je dierbaren. 

  • Luister naar je lichaam en geest. Als je signalen van vermoeidheid, stress of lichamelijk ongemak ervaart, neem dan de nodige maatregelen om te herstellen en te ontspannen. 

6. Financiële planning 

Univé staat je bij 

Mooi, die reeks tips om uitval te voorkomen, maar geen zorgen: je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Wij bieden ook een scala aan (gratis) preventiediensten die speciaal zijn ontworpen voor zelfstandig ondernemers. Schakel bijvoorbeeld professionele ondersteuning in, in de vorm van een coach of een arbeidsdeskundig onderzoek. Bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Univé zitten die preventiediensten gewoon inbegrepen. 

Zo mag je gebruikmaken van een preventief arbeidsdeskundig onderzoek, een health-check, vitaliteitsprogramma en verschillende sparring- en coachingsessies. Daarnaast staan we altijd voor jou klaar met onze AOV-preventiedesk. Zo helpen we jouw uitval voorkomen en je lekker aan het werk te houden. Want gezond ondernemen, is duurzaam ondernemen! 

Meer over de preventie van Univé

De kracht van Univé AOV 

Naast preventie is het verstandig om een vangnet te hebben voor het geval arbeidsongeschiktheid toch toeslaat. De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Univé is zo'n vangnet. Met onze AOV ontvang je financiële ondersteuning als je niet kunt werken door ziekte of een ongeval. Hier zijn enkele voordelen van onze AOV: 

  • Maandelijkse uitkering: bij arbeidsongeschiktheid ontvang je een maandelijkse uitkering om je inkomen te vervangen. 

  • Deskundige begeleiding: Univé biedt persoonlijke begeleiding bij je re-integratie, zodat je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt. 

  • Preventiediensten: als klant van Univé heb je toegang tot onze uitgebreide preventiediensten om je te helpen gezond en productief te blijven. 

  • Maatwerk: onze AOV kan worden aangepast aan je specifieke behoeften als zelfstandig ondernemer. 

Conclusie

Als zelfstandig ondernemer is het voorkomen van arbeidsongeschiktheid van groot belang voor je financiële zekerheid en de continuïteit van je bedrijf. Met de juiste preventieve maatregelen en een AOV van Univé ben je goed voorbereid op mogelijke tegenvallers. Onze preventiediensten zijn er om je te ondersteunen bij het behoud van je gezondheid en productiviteit. 

Wil je meer weten over hoe je arbeidsongeschiktheid kunt voorkomen of hoe Univé je kan ondersteunen? Neem contact met ons op voor deskundig advies en ontdek hoe je jezelf en je bedrijf kunt beschermen. 

Je kunt ook meer informatie vinden over wat arbeidsongeschiktheid precies is, alles wat je wilt weten als je een AOV overweegt, onze arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle beroepsgroepen, en onze preventiediensten

Laat Univé je gids zijn bij het voorkomen van arbeidsongeschiktheid en het waarborgen van je financiële toekomst. Op gezond en duurzaam succes!