Ga naar inhoud

Je AOV-premie berekenen

Met de AOV van Univé mag je rekenen op een goede dekking. Niet alleen ben jij als zzp’er of ondernemer verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, we helpen je ook bij preventie en je terugkeer naar werk. Wat kost die zekerheid? 

Een AOV-berekening is zo gedaan. Ontdek jouw maandelijkse premie in 2 simpele stappen: 

Bereken jouw premie

Let op: dit is een indicatie, de werkelijke premie kan afwijken. Ook is dankzij de fiscale aftrek het werkelijke bedrag aanzienlijk lager. Daarover hieronder meer.

Over de premie van je arbeids­ongeschiktheids­verzekering

Bij Univé betaal je een premie die past bij jouw beroep en bij de werkzaamheden die je uitoefent. Ook je leeftijd speelt een rol. Natuurlijk bepaal jij zelf hoe uitgebreid de dekking van de verzekering moet zijn en hoe lang je gebruik wilt maken van de uitkering. En dat scheelt in de kosten. 

Je premie hangt dus af van jouw eigen keuzes en persoonlijke situatie:

Het verzekerd inkomen is de omvang van de uitkering en welk deel van je inkomen je wilt verzekeren. Bij Univé kun je een AOV aanvragen met een verzekerd bedrag van minimaal € 4.000 en maximaal € 75.000. Je kunt maximaal 90% van je bruto jaarinkomen verzekeren. 

De eigenrisicotermijn is de periode waarin je arbeidsongeschikt raakt, maar nog geen uitkering ontvangt. Hoe lang deze periode is die je zelf moet (kunnen) opvangen, bepaal je zelf. Bijvoorbeeld na afloop van de eerste maand al, tot pas na 2 jaar arbeidsongeschiktheid. 

Je krijgt een uitkering als wij hebben vastgesteld dat je minimaal 25% arbeidsongeschikt bent. Je kunt ook kiezen voor een hogere uitkeringsdrempel. Je betaalt dan minder premie. 

Wil je een AOV bij Univé afsluiten, dan heb je de keuze uit twee tariefvormen:

 • Combinatietarief. Je begint met een lage premie die elk jaar wat stijgt totdat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Daarna blijft de premie gelijk.
 • Standaardtarief. Met dit tarief betaal je elk jaar dezelfde premie. 

Je verzekering kent een indexering, wat betekent dat wij het verzekerde inkomen en/of de uitkering tijdens de looptijd van de verzekering jaarlijks verhogen. Wij gebruiken hiervoor het CBS-indexcijfer cao-lonen per maand inclusief bijzondere beloningen. 

Je kunt kiezen uit twee varianten van indexatie: 

 1. Indexering van het verzekerde inkomen en de uitkering. Het verzekerde inkomen wordt ieder jaar bij het ingaan van de nieuwe verzekeringsperiode verhoogd. Het maakt niet uit of je arbeidsongeschikt bent of niet. 

 2. Indexering van de uitkering. De uitkering wordt ieder jaar bij het ingaan van de nieuwe verzekeringsperiode verhoogd. Eén jaar nadat je arbeidsongeschikt bent geworden, gaat de verhoging voor het eerst in. Wij verhogen alleen de uitkering die je krijgt. Het verzekerde inkomen op je polis verandert niet. 

Dit is de periode waarin je een uitkering krijgt. Je kunt kiezen voor een uitkering tot je de einddatum van je verzekering bereikt of voor een beperkte uitkeringsduur van maximaal 2 jaar of van 5 jaar. 

In je polis staat ook de eindleeftijd en einddatum van de verzekering.

De eindleeftijd geeft aan tot aan welke leeftijd de verzekering doorloopt. Dat is afhankelijk van je beroep 55 jaar, 60 jaar of de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt.

De einddatum van de verzekering is tot welke datum je bent verzekerd: dit is de datum waarop je de eindleeftijd bereikt. 

Bij Univé betaal je een premie die past bij jouw beroep en bij de werkzaamheden die je uitoefent. Ook je leeftijd speelt een rol. 

We houden rekening met het risico op ziekte of een ongeval. Iemand die zwaar fysiek werk verricht (bijvoorbeeld werk in de bouw of landbouw) zal daarom een hogere premie betalen dan iemand die licht fysiek werk doet (zoals administratief werk). 

Hoe hoog is dan de AOV-uitkering?

En hoe hoog is je AOV-uitkering eigenlijk als je arbeidsongeschikt raakt? Dat hangt af je mate van arbeidsongeschiktheid en de keuzes die jij zelf maakt. Ontdek meer over de hoogte van je uitkering.

Goed om te weten over de AOV:  

 • De AOV-premie is grotendeels fiscaal aftrekbaar.  
 • Bij Univé krijg je een aanvangskorting van 90% korting, verdeeld over de eerste drie jaar. 
 • Het laatste verzekeringsjaar betaal je geen premie. 
 • Over een AOV-uitkering moet je inkomstenbelasting betalen
 • Ben je langer dan een jaar arbeidsongeschikt? Dan krijg je korting op je premie gelijk aan de mate van je uitkeringspercentage.  
  • Stel: je bent 100% arbeidsongeschikt, dan hoef je na het eerste jaar van arbeidsongeschikt zijn geen premie meer te betalen. Ben je 50% arbeidsongeschikt, dan wordt je uitkeringspercentage 50% en ontvang je 50% korting op je premie na het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid. 

Aanvangs­korting en contractduur 

Tijdens de eerste jaren profiteer je van een aantrekkelijke aanvangskorting op de premie. Dit is een korting van 90% verdeeld over drie jaar.  

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluit je steeds af voor maximaal één jaar. Daarna wordt de verzekering telkens automatisch met één jaar verlengd. Na het eerste jaar kun je de verzekering opzeggen wanneer je wilt. De verzekering stopt dan één dag nadat je deze hebt beëindigd. 

Persoonlijk advies? Maak een afspraak 

Maak voor persoonlijk advies direct een afspraak met een adviseur, plan eerst een kosteloos en vrijblijvend inzichtgesprek in of neem contact op met de Univé-winkel bij jou in de buurt

Maak nu een afspraak

Afsluiten zonder tussenpersoon? Dat kan ook, mits je goed bent voorbereid:

Zelf een AOV aanvragen